Effect of an Andean culture formulation in a murine model

Descripción del Articulo

The present work aims to determine the effect of a pellet formulation based on Andean crops (arracacha, achira, mashua, oca, cañihua and tarwi) in a murine model as a useful criterion for the design of food products with added value. taking into account the weight and height gain of rodents of the B...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Huatuco Lozano, Maribel, Horna Bances, Esteban, Dueñas Dávila, Alexis
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo
Repositorio:Tayacaja
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.unat.edu.pe:article/161
Enlace del recurso:https://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/161
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Formulation
andean grains
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Formulación
granos andinos
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spelling Effect of an Andean culture formulation in a murine modelEfecto de una formulación de cultivos andinos en un modelo murinoHuatuco Lozano, MaribelHorna Bances, EstebanDueñas Dávila, AlexisFormulationandean grainsmurine modelFormulacióngranos andinosmodelo murinoThe present work aims to determine the effect of a pellet formulation based on Andean crops (arracacha, achira, mashua, oca, cañihua and tarwi) in a murine model as a useful criterion for the design of food products with added value. taking into account the weight and height gain of rodents of the BALB / C-53 strain. Taguchi's methodology was used in the formulation and optimization process, which allowed working with six factors: arracacha (Ar) Arracacia xanthorrhiza, achira (Ac) Canna indica L., mashua (Ma) Tropaeolum tuberosum, oca (Oc) Oxalis tuberosa, cañihua (Ca) Chenopodium pallidiulle aellen, tarwi (Ta) Lupinus mutabilis, with 2 levels of work, for this orthogonal matrix L8 was determined (27). 8 treatment groups were formed for each of the formulations in the form of pellets (F1, F2, F3, F4, F5, F6, F7 and F8) and a control group, the different formulations were administered for 15 days and the control group commercial food (ratonina). The results obtained show that F7 (20% Ar, 20% Ac, 15% Ma, 15% Oc, 20% Ca and 20% Ta) was the most significant in attributing weight, followed by F8 and F2 while F2, F7, and F3 were the most influential in obtaining the height of the mice. Therefore, the most striking effect of the Andean grain formulations with respect to weight and height attribution in a murine model was F7 followed by F2.El presente trabajo tiene como objetivo determinar el efecto de una formulación de pellets a base de cultivos andinos (arracacha, achira, mashua, oca, cañihua y tarwi) en un modelo murino como criterio útil para el diseño de productos alimentarios con valor agregado. teniendo en cuenta la ganancia de peso y talla de roedores de la cepa BALB/C-53. La metodología de Taguchi fue utilizada en el proceso de formulación y optimización, la cual permitió trabajar con seis factores: arracacha (Ar) Arracacia xanthorrhiza, achira (Ac) Canna indica L., mashua (Ma) Tropaeolum tuberosum, oca (Oc) Oxalis tuberosa, cañihua (Ca) Chenopodium pallidiulle aellen, tarwi (Ta) Lupinus mutabilis, con 2 niveles de trabajo, para ello se determinó matriz ortogonal L8 (27). Se formaron 8 grupos de tratamientos para cada una de las formulaciones en forma de pellets (F1, F2, F3, F4, F5, F6, F7 y F8) y un grupo control, se administró durante 15 días las diferentes formulaciones y al grupo control alimento comercial (ratonina). Los resultados obtenidos muestran que la F7 (20% Ar, 20% Ac, 15% Ma, 15% Oc, 20% Ca y 20% de Ta) fue la más significativa en atribuir el peso, seguida de la F8 y F2 mientras que la F2, F7, y F3 fueron las más influyentes en la obtención de talla de los ratones. Por lo tanto, el efecto de las formulaciones de granos andinos más resaltante con respecto a la atribución de peso y talla en un modelo murino fue la F7 seguida por la F2.Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo2021-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/16110.46908/tayacaja.v4i1.161TAYACAJA; Vol. 4 No. 1 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Enero - Junio); 156 - 167TAYACAJA; Vol. 4 Núm. 1 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Enero - Junio); 156 - 167Tayacaja; Vol. 4 No. 1 (2021): Tayacaja Scientific Research Journal (January - June); 156 - 1672617-9156reponame:Tayacajainstname:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morilloinstacron:UNATspahttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/161/129Derechos de autor 2021 Maribel Huatuco Lozano, Esteban Horna Bances, Alexis Dueñas Dávilahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.unat.edu.pe:article/1612023-04-11T15:12:35Z
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