Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia

Descripción del Articulo

The Cavia porcellus L. systems implemented by small producers in Colombia have been slow to apply the processes of development and incorporation of feeding practices and technology in nutritional support. The objective of this study was to determine the feeding practices and technology in nutritiona...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Cardona Iglesias, Juan Leonardo, Moreno Vargas, Diana Cristina, Moreno Vargas , Diana Cristina, Carlosama Ojeda, Luz Dary, Portillo López, Paola Andrea
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional del Altiplano
Repositorio:Revistas Universidad Nacional del Altiplano
Lenguaje:inglés
OAI Identifier:oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/190
Enlace del recurso:https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/190
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Cuy, prácticas de alimentación, disponibilidad de forrajes locales, uso de suplementos.
id REVUNAP_4d1f0158081269176b50982f0218e0f4
oai_identifier_str oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/190
network_acronym_str REVUNAP
repository_id_str
network_name_str Revistas Universidad Nacional del Altiplano
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
Manejo nutricional de Cavia porcellus L. en los Andes de Colombia
title Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
spellingShingle Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
Cardona Iglesias, Juan Leonardo
Cuy, prácticas de alimentación, disponibilidad de forrajes locales, uso de suplementos.
title_short Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
title_full Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
title_fullStr Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
title_full_unstemmed Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
title_sort Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of Colombia
dc.creator.none.fl_str_mv Cardona Iglesias, Juan Leonardo
Moreno Vargas, Diana Cristina
Moreno Vargas , Diana Cristina
Carlosama Ojeda, Luz Dary
Portillo López, Paola Andrea
author Cardona Iglesias, Juan Leonardo
author_facet Cardona Iglesias, Juan Leonardo
Moreno Vargas, Diana Cristina
Moreno Vargas , Diana Cristina
Carlosama Ojeda, Luz Dary
Portillo López, Paola Andrea
author_role author
author2 Moreno Vargas, Diana Cristina
Moreno Vargas , Diana Cristina
Carlosama Ojeda, Luz Dary
Portillo López, Paola Andrea
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Cuy, prácticas de alimentación, disponibilidad de forrajes locales, uso de suplementos.
topic Cuy, prácticas de alimentación, disponibilidad de forrajes locales, uso de suplementos.
dc.description.none.fl_txt_mv The Cavia porcellus L. systems implemented by small producers in Colombia have been slow to apply the processes of development and incorporation of feeding practices and technology in nutritional support. The objective of this study was to determine the feeding practices and technology in nutritional support implemented and projected in the C. porcellus L. systems by the producers. Four components were evaluated in 404 C. porcellus L.  units and 29 focus groups: demography, identification of the production unit, implemented feeding practices, technology in nutrition and feeding, and the C. porcellus L. producers' perspectives. A Pearson Chi-squared test, a Tukey’s T-test, and a Multiple Linear Regression were used to evaluate the differences between regions using SPSS software version 20. The average area of C. porcellus L. -producing units corresponded to 0.35 ha (Nariño) and 0.17 ha (Putumayo). The predominant food base was forage (67%) produced on the farm (83%). There were significant differences between regions, with a p < 0.05 in food base, forage cultivation area, forage conservation feeding practices, type of fertilization, and the group of animals supplemented. The use of technology such as feed based on kitchen waste and supplements was used by producers in the Putumayo region (p > 0.05) most frequently. Our data show that C. porcellus L. systems in the study area not only have a high potential in the diversity of the forage supplements that makes up the diets but also in the development and implementation of feeding practices and technology in nutrition and animal feeding.
Los sistemas de Cavia porcellus L. desarrollados por pequeños productores en Colombia enfrentan procesos de desarrollo e incorporación de prácticas en nutrición y alimentación con baja aplicación. El objetivo de este estudio fue determinar las prácticas en nutrición y alimentación implementadas y proyectadas en los sistemas de C. porcellus por los productores. Cuatro componentes: demografía, identificación de la unidad productora, prácticas en nutrición y alimentación implementadas y proyectadas por los productores de cuyes fueron evaluadas en 404 unidades productoras y 29 grupos focales. Un test de Chi cuadrado de Pearson, una prueba Tukey y una Regresión Lineal Múltiple fueron usados para evaluar las diferencias entre regiones a través del Software SPSS versión 20. El promedio de área de las unidades productoras correspondió a 0,35 ha en Nariño y 0,17 ha en Putumayo. La base alimenticia predominante fue forraje (67%) producido en la finca (83%). Existieron diferencias significativas en la base alimenticia, área de cultivo y prácticas de conservación del forraje, tipo de fertilización y grupo de animales a los que suplementa entre las regiones con un p < 0.05. La alimentación con base en residuos de cocina y suministro de sal mineralizada se encontró con mayor frecuencia en la región de Putumayo (p > 0.05). Los datos muestran que los sistemas de producción de cuy en el área de estudio tienen un alto potencial en la diversidad de la oferta forrajera que compone las dietas, y en el desarrollo e implementación de prácticas y tecnologías en nutrición y alimentación.
description The Cavia porcellus L. systems implemented by small producers in Colombia have been slow to apply the processes of development and incorporation of feeding practices and technology in nutritional support. The objective of this study was to determine the feeding practices and technology in nutritional support implemented and projected in the C. porcellus L. systems by the producers. Four components were evaluated in 404 C. porcellus L.  units and 29 focus groups: demography, identification of the production unit, implemented feeding practices, technology in nutrition and feeding, and the C. porcellus L. producers' perspectives. A Pearson Chi-squared test, a Tukey’s T-test, and a Multiple Linear Regression were used to evaluate the differences between regions using SPSS software version 20. The average area of C. porcellus L. -producing units corresponded to 0.35 ha (Nariño) and 0.17 ha (Putumayo). The predominant food base was forage (67%) produced on the farm (83%). There were significant differences between regions, with a p < 0.05 in food base, forage cultivation area, forage conservation feeding practices, type of fertilization, and the group of animals supplemented. The use of technology such as feed based on kitchen waste and supplements was used by producers in the Putumayo region (p > 0.05) most frequently. Our data show that C. porcellus L. systems in the study area not only have a high potential in the diversity of the forage supplements that makes up the diets but also in the development and implementation of feeding practices and technology in nutrition and animal feeding.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-04-15
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/190
url https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/190
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/190/199
dc.rights.none.fl_str_mv Copyright (c) 2021 Revista de Investigaciones Altoandinas
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 Revista de Investigaciones Altoandinas
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional del Altiplano de Puno
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional del Altiplano de Puno
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 No. 2 (2021); 85-92
Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 Núm. 2 (2021); 85-92
2313-2957
2306-8582
reponame:Revistas Universidad Nacional del Altiplano
instname:Universidad Nacional del Altiplano
instacron:UNAP
reponame_str Revistas Universidad Nacional del Altiplano
collection Revistas Universidad Nacional del Altiplano
instname_str Universidad Nacional del Altiplano
instacron_str UNAP
institution UNAP
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1712974421629599744
spelling Nutritional management of Cavia porcellus L. in the Andes of ColombiaManejo nutricional de Cavia porcellus L. en los Andes de ColombiaCardona Iglesias, Juan LeonardoMoreno Vargas, Diana Cristina Moreno Vargas , Diana Cristina Carlosama Ojeda, Luz Dary Portillo López, Paola Andrea Cuy, prácticas de alimentación, disponibilidad de forrajes locales, uso de suplementos.The Cavia porcellus L. systems implemented by small producers in Colombia have been slow to apply the processes of development and incorporation of feeding practices and technology in nutritional support. The objective of this study was to determine the feeding practices and technology in nutritional support implemented and projected in the C. porcellus L. systems by the producers. Four components were evaluated in 404 C. porcellus L.  units and 29 focus groups: demography, identification of the production unit, implemented feeding practices, technology in nutrition and feeding, and the C. porcellus L. producers' perspectives. A Pearson Chi-squared test, a Tukey’s T-test, and a Multiple Linear Regression were used to evaluate the differences between regions using SPSS software version 20. The average area of C. porcellus L. -producing units corresponded to 0.35 ha (Nariño) and 0.17 ha (Putumayo). The predominant food base was forage (67%) produced on the farm (83%). There were significant differences between regions, with a p < 0.05 in food base, forage cultivation area, forage conservation feeding practices, type of fertilization, and the group of animals supplemented. The use of technology such as feed based on kitchen waste and supplements was used by producers in the Putumayo region (p > 0.05) most frequently. Our data show that C. porcellus L. systems in the study area not only have a high potential in the diversity of the forage supplements that makes up the diets but also in the development and implementation of feeding practices and technology in nutrition and animal feeding.Los sistemas de Cavia porcellus L. desarrollados por pequeños productores en Colombia enfrentan procesos de desarrollo e incorporación de prácticas en nutrición y alimentación con baja aplicación. El objetivo de este estudio fue determinar las prácticas en nutrición y alimentación implementadas y proyectadas en los sistemas de C. porcellus por los productores. Cuatro componentes: demografía, identificación de la unidad productora, prácticas en nutrición y alimentación implementadas y proyectadas por los productores de cuyes fueron evaluadas en 404 unidades productoras y 29 grupos focales. Un test de Chi cuadrado de Pearson, una prueba Tukey y una Regresión Lineal Múltiple fueron usados para evaluar las diferencias entre regiones a través del Software SPSS versión 20. El promedio de área de las unidades productoras correspondió a 0,35 ha en Nariño y 0,17 ha en Putumayo. La base alimenticia predominante fue forraje (67%) producido en la finca (83%). Existieron diferencias significativas en la base alimenticia, área de cultivo y prácticas de conservación del forraje, tipo de fertilización y grupo de animales a los que suplementa entre las regiones con un p < 0.05. La alimentación con base en residuos de cocina y suministro de sal mineralizada se encontró con mayor frecuencia en la región de Putumayo (p > 0.05). Los datos muestran que los sistemas de producción de cuy en el área de estudio tienen un alto potencial en la diversidad de la oferta forrajera que compone las dietas, y en el desarrollo e implementación de prácticas y tecnologías en nutrición y alimentación.Universidad Nacional del Altiplano de Puno2021-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/190Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 No. 2 (2021); 85-92Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 Núm. 2 (2021); 85-922313-29572306-8582reponame:Revistas Universidad Nacional del Altiplanoinstname:Universidad Nacional del Altiplanoinstacron:UNAPenghttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/190/199Copyright (c) 2021 Revista de Investigaciones Altoandinasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-10-07T15:14:28Zmail@mail.com -
score 13.89706
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).