HIDROLIZADO DE PESCADO CON FERMENTACIÓN HOMOLÁCTICA EN MAÍZ MORADO (Zea mays L.) EN LA MOLINA

Descripción del Articulo

The costs of inorganic fertilizers have been increasing in recent years, and it is necessary to look for new sources of cheaper fertilizers, an alternative would be fish hydrolysate. The objective was to evaluate the technical feasibility of the effect of a fish hydrolyzate on the yield components a...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Chura-Chuquija, Julián, Montero Ravelo, Alexéi Armando
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad Nacional Agraria La Molina
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Agraria La Molina
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.lamolina.edu.pe:article/2275
Enlace del recurso:https://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/eau/article/view/2275
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:hydrolysate
fish
purple corn
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maíz morado
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spelling HIDROLIZADO DE PESCADO CON FERMENTACIÓN HOMOLÁCTICA EN MAÍZ MORADO (Zea mays L.) EN LA MOLINAFISH HYDROLYZATE WITH HOMOLACTIC FERMENTATION IN PURPLE CORN (Zea mays L.) AT LA MOLINAChura-Chuquija, Julián Montero Ravelo, Alexéi ArmandoChura-Chuquija, Julián Montero Ravelo, Alexéi Armando hydrolysatefishpurple cornanthocyaninsbiostimulantshidrolizadopescadomaíz moradoantocianinasbioestimulantesThe costs of inorganic fertilizers have been increasing in recent years, and it is necessary to look for new sources of cheaper fertilizers, an alternative would be fish hydrolysate. The objective was to evaluate the technical feasibility of the effect of a fish hydrolyzate on the yield components and anthocyanin content (color value) from purple corn. The experimental design was a randomized block with a factorial arrangement of two varieties (v1 = PMV-581 and v2 = Pacarán) x two application moments m1 = Alopes forte 3 (V6, V10, R1 applied on leaves, stem and drench) and m2 = Alopes forte 4 (V6, V10, R1 and R3 applied on leaves, stem, drench and ear) x three doses (d1 = 1.5 l·ha-1, d2 = 3.0 l·ha-1, d3 = 4.5 l·ha-1) and two additional treatments of conventional N-P-K fertilization, with each variety, forming 14 treatments. For grain, ear and corncob, the combination that obtained the highest value was the variety PMV-581 x Alopes forte 3 x 4.5 l·ha-1. The highest color value was recorded in the combination Pacarán x Alopes forte 4 x 1.5 l·ha-1.Los costos de los fertilizantes inorgánicos siguen un aumento creciente en los últimos años, es necesario buscar nuevas fuentes de fertilizantes más económicos, una alternativa sería el hidrolizado de pescado. El objetivo fue evaluar la factibilidad técnica del efecto de un hidrolizado de pescado sobre los componentes de rendimiento y contenido de antocianina (color value) de maíz morado. El diseño experimental fue bloques al azar con arreglo factorial de dos variedades (v1 = PMV-581 y v2 = Pacarán) x dos momentos de aplicación m1 = Alopes forte 3 (V6, V10, R1 aplicados en hojas, tallo y drench) y m2 = Alopes forte 4 (V6, V10, R1 y R3 aplicados en hojas, tallo, drench y mazorca) x tres dosis (d1 = 1.5 l·ha-1, d2 = 3.0 l·ha-1, d3 = 4.5 l·ha-1) y dos tratamientos adicionales de fertilización convencional N-P-K, con cada variedad, formándose 14 tratamientos. Para rendimiento en grano, mazorca y coronta la combinación que obtuvo el mayor valor fue la variedad PMV-581 x Alopes forte 3 x 4.5 l·ha-1. Se registró mayor color value en la combinación Pacarán x Alopes forte 4 x 1.5 l·ha-1.Universidad Nacional Agraria La Molinaa La Molina (UNALM)2025-07-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/eau/article/view/227510.21704/rea.v24i1.2275Ecología Aplicada; Vol. 24 No. 1 (2025): January to July; 35-45Ecología Aplicada; Vol. 24 Núm. 1 (2025): Enero a Julio; 35-45Ecología Aplicada; Vol. 24 N.º 1 (2025): January to July; 35-451993-95071726-2216reponame:Revistas - Universidad Nacional Agraria La Molinainstname:Universidad Nacional Agraria La Molinainstacron:UNALMspahttps://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/eau/article/view/2275/3112Derechos de autor 2025 Julián Chura-Chuquija, Alexéi Armando Montero Ravelohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.lamolina.edu.pe:article/22752025-08-04T16:45:47Z
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