Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
Descripción del Articulo
The purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad de Lima |
Repositorio: | Revistas - Universidad de Lima |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6234 |
Enlace del recurso: | https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | production milk industry manufacturing processes continuous improvement process Lean manufacturing yoghurt Peru producción industria láctea procesos de fabricación procesos de mejora continua producción eficiente yogur Perú |
id |
REVULIMA_70b14d0a85eb87e4ac395b4a29cc053f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6234 |
network_acronym_str |
REVULIMA |
network_name_str |
Revistas - Universidad de Lima |
repository_id_str |
|
spelling |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) Análisis y propuesta de mejora en el proceso de producción de yogur griego de una empresa peruana mediante herramientas Lean (5S)Lara Espinoza, GiancarloJurado Guerrero, Rodrigo AlonsoLara Espinoza, GiancarloJurado Guerrero, Rodrigo Alonsoproductionmilk industrymanufacturing processescontinuous improvement processLean manufacturingyoghurtPeruproducciónindustria lácteaprocesos de fabricaciónprocesos de mejora continuaproducción eficienteyogurPerúThe purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set in order, shine, standardize and sustain. Several engineering tools were applied to this end, such as a process operations diagram, route diagram, time study, VSM and Load/Distance Matrix. The research achieved a reduction in production time, with indicators such as a 40 % reduction in the load-distance matrix, a 36,8 % reduction in travel time, a 64,4 % reduction in preparation time and an improved lead time by 21,52 %. In addition, productivity saw an increase of 65,94 % as well as 15 % higher production efficacy.El propósito de la investigación se centró en la aplicación de la metodología Lean 5S en el proceso de manufactura de yogur griego de una empresa peruana, a fin de poder analizar y proponer una cultura de mejora continua. Esta metodología está compuesta por cinco fases: clasificar, organizar, limpiar, estandarizar y mantener. Se aplicaron diversas herramientas de ingeniería, tales como diagrama de operaciones del proceso, diagrama de recorrido, estudio de tiempos, VSM, matriz carga-distancia. La investigación dio como resultados una disminución de tiempos de producción con indicadores como reducción del 40 % en la matriz carga-distancia, reducción de tiempo de recorrido de 36,8 %, reducción de tiempo de preparación en un 64,4 % y un lead time mejorado en un 21,52 %. Además, la productividad mejoró en 65,94 %, con una mayor eficacia de producción en 15 %.Universidad de Lima2023-06-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/623410.26439/ing.ind2023.n44.6234Ingeniería Industrial; No. 44 (2023); 37-63Ingeniería Industrial; Núm. 44 (2023); 37-632523-63261025-992910.26439/ing.ind2023.n44reponame:Revistas - Universidad de Limainstname:Universidad de Limainstacron:ULIMAspahttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6278https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6279info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/62342024-04-10T19:30:19Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) Análisis y propuesta de mejora en el proceso de producción de yogur griego de una empresa peruana mediante herramientas Lean (5S) |
title |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) |
spellingShingle |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) Lara Espinoza, Giancarlo production milk industry manufacturing processes continuous improvement process Lean manufacturing yoghurt Peru producción industria láctea procesos de fabricación procesos de mejora continua producción eficiente yogur Perú |
title_short |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) |
title_full |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) |
title_fullStr |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) |
title_full_unstemmed |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) |
title_sort |
Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lara Espinoza, Giancarlo Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso Lara Espinoza, Giancarlo Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso |
author |
Lara Espinoza, Giancarlo |
author_facet |
Lara Espinoza, Giancarlo Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso |
author_role |
author |
author2 |
Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
production milk industry manufacturing processes continuous improvement process Lean manufacturing yoghurt Peru producción industria láctea procesos de fabricación procesos de mejora continua producción eficiente yogur Perú |
topic |
production milk industry manufacturing processes continuous improvement process Lean manufacturing yoghurt Peru producción industria láctea procesos de fabricación procesos de mejora continua producción eficiente yogur Perú |
description |
The purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set in order, shine, standardize and sustain. Several engineering tools were applied to this end, such as a process operations diagram, route diagram, time study, VSM and Load/Distance Matrix. The research achieved a reduction in production time, with indicators such as a 40 % reduction in the load-distance matrix, a 36,8 % reduction in travel time, a 64,4 % reduction in preparation time and an improved lead time by 21,52 %. In addition, productivity saw an increase of 65,94 % as well as 15 % higher production efficacy. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06-21 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234 10.26439/ing.ind2023.n44.6234 |
url |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234 |
identifier_str_mv |
10.26439/ing.ind2023.n44.6234 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6278 https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6279 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Lima |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Lima |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ingeniería Industrial; No. 44 (2023); 37-63 Ingeniería Industrial; Núm. 44 (2023); 37-63 2523-6326 1025-9929 10.26439/ing.ind2023.n44 reponame:Revistas - Universidad de Lima instname:Universidad de Lima instacron:ULIMA |
instname_str |
Universidad de Lima |
instacron_str |
ULIMA |
institution |
ULIMA |
reponame_str |
Revistas - Universidad de Lima |
collection |
Revistas - Universidad de Lima |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1846157623456432128 |
score |
13.982926 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).