Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)

Descripción del Articulo

The purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Lara Espinoza, Giancarlo, Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad de Lima
Repositorio:Revistas - Universidad de Lima
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6234
Enlace del recurso:https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:production
milk industry
manufacturing processes
continuous improvement process
Lean manufacturing
yoghurt
Peru
producción
industria láctea
procesos de fabricación
procesos de mejora continua
producción eficiente
yogur
Perú
id REVULIMA_70b14d0a85eb87e4ac395b4a29cc053f
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6234
network_acronym_str REVULIMA
network_name_str Revistas - Universidad de Lima
repository_id_str
spelling Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S) Análisis y propuesta de mejora en el proceso de producción de yogur griego de una empresa peruana mediante herramientas Lean (5S)Lara Espinoza, GiancarloJurado Guerrero, Rodrigo AlonsoLara Espinoza, GiancarloJurado Guerrero, Rodrigo Alonsoproductionmilk industrymanufacturing processescontinuous improvement processLean manufacturingyoghurtPeruproducciónindustria lácteaprocesos de fabricaciónprocesos de mejora continuaproducción eficienteyogurPerúThe purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set in order, shine, standardize and sustain. Several engineering tools were applied to this end, such as a process operations diagram, route diagram, time study, VSM and Load/Distance Matrix. The research achieved a reduction in production time, with indicators such as a 40 % reduction in the load-distance matrix, a 36,8 % reduction in travel time, a 64,4 % reduction in preparation time and an improved lead time by 21,52 %. In addition, productivity saw an increase of 65,94 % as well as 15 % higher production efficacy.El propósito de la investigación se centró en la aplicación de la metodología Lean 5S en el proceso de manufactura de yogur griego de una empresa peruana, a fin de poder analizar y proponer una cultura de mejora continua. Esta metodología está compuesta por cinco fases: clasificar, organizar, limpiar, estandarizar y mantener. Se aplicaron diversas herramientas de ingeniería, tales como diagrama de operaciones del proceso, diagrama de recorrido, estudio de tiempos, VSM, matriz carga-distancia. La investigación dio como resultados una disminución de tiempos de producción con indicadores como reducción del 40 % en la matriz carga-distancia, reducción de tiempo de recorrido de 36,8 %, reducción de tiempo de preparación en un 64,4 % y un lead time mejorado en un 21,52 %. Además, la productividad mejoró en 65,94 %, con una mayor eficacia de producción en 15 %.Universidad de Lima2023-06-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/623410.26439/ing.ind2023.n44.6234Ingeniería Industrial; No. 44 (2023); 37-63Ingeniería Industrial; Núm. 44 (2023); 37-632523-63261025-992910.26439/ing.ind2023.n44reponame:Revistas - Universidad de Limainstname:Universidad de Limainstacron:ULIMAspahttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6278https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6279info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/62342024-04-10T19:30:19Z
dc.title.none.fl_str_mv Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
Análisis y propuesta de mejora en el proceso de producción de yogur griego de una empresa peruana mediante herramientas Lean (5S)
title Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
spellingShingle Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
Lara Espinoza, Giancarlo
production
milk industry
manufacturing processes
continuous improvement process
Lean manufacturing
yoghurt
Peru
producción
industria láctea
procesos de fabricación
procesos de mejora continua
producción eficiente
yogur
Perú
title_short Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
title_full Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
title_fullStr Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
title_full_unstemmed Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
title_sort Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
dc.creator.none.fl_str_mv Lara Espinoza, Giancarlo
Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso
Lara Espinoza, Giancarlo
Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso
author Lara Espinoza, Giancarlo
author_facet Lara Espinoza, Giancarlo
Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso
author_role author
author2 Jurado Guerrero, Rodrigo Alonso
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv production
milk industry
manufacturing processes
continuous improvement process
Lean manufacturing
yoghurt
Peru
producción
industria láctea
procesos de fabricación
procesos de mejora continua
producción eficiente
yogur
Perú
topic production
milk industry
manufacturing processes
continuous improvement process
Lean manufacturing
yoghurt
Peru
producción
industria láctea
procesos de fabricación
procesos de mejora continua
producción eficiente
yogur
Perú
description The purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set in order, shine, standardize and sustain. Several engineering tools were applied to this end, such as a process operations diagram, route diagram, time study, VSM and Load/Distance Matrix. The research achieved a reduction in production time, with indicators such as a 40 % reduction in the load-distance matrix, a 36,8 % reduction in travel time, a 64,4 % reduction in preparation time and an improved lead time by 21,52 %. In addition, productivity saw an increase of 65,94 % as well as 15 % higher production efficacy.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-06-21
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234
10.26439/ing.ind2023.n44.6234
url https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234
identifier_str_mv 10.26439/ing.ind2023.n44.6234
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6278
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6234/6279
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad de Lima
publisher.none.fl_str_mv Universidad de Lima
dc.source.none.fl_str_mv Ingeniería Industrial; No. 44 (2023); 37-63
Ingeniería Industrial; Núm. 44 (2023); 37-63
2523-6326
1025-9929
10.26439/ing.ind2023.n44
reponame:Revistas - Universidad de Lima
instname:Universidad de Lima
instacron:ULIMA
instname_str Universidad de Lima
instacron_str ULIMA
institution ULIMA
reponame_str Revistas - Universidad de Lima
collection Revistas - Universidad de Lima
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1846157623456432128
score 13.982926
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).