Rugosidad superficial de dos resinas compuestas después de la inmersión en bebidas gaseosas: estudio in vitro
Descripción del Articulo
Objective: Compare the surface roughness of two composite resins after immersion in carbonated beverages. Materials and methods: 160 resin discs (6 x 2 mm) were divided into 8 groups (n=20 per group) according to type of resin (Filtek™ Z350 XT® and Palfique LX5®) and type of immersion in beverages (...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2024 |
Institución: | Universidad Científica del Sur |
Repositorio: | Revistas - Universidad Científica del Sur |
Lenguaje: | inglés |
OAI Identifier: | oai:revistas.cientifica.edu.pe:article/1834 |
Enlace del recurso: | https://revistas.cientifica.edu.pe/index.php/odontologica/article/view/1834 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | surface roughness carbonated beverages Composite resins bebidas gaseosas resinas compuestas rugosidad superficial |
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Rugosidad superficial de dos resinas compuestas después de la inmersión en bebidas gaseosas: estudio in vitroSurface roughness of two composite resins after immersion in soda drinks: in vitro studyAlarcón-Torres, Sharon GianellaChávez-Méndez, Martín Andréssurface roughnesscarbonated beveragesComposite resinsbebidas gaseosasresinas compuestasrugosidad superficialObjective: Compare the surface roughness of two composite resins after immersion in carbonated beverages. Materials and methods: 160 resin discs (6 x 2 mm) were divided into 8 groups (n=20 per group) according to type of resin (Filtek™ Z350 XT® and Palfique LX5®) and type of immersion in beverages (distilled water, Coca Cola®, Inca Kola® and Kola Escocesa®. The immersions were carried out under a structured cycle: 4 immersions a day for 5 days, intermediate storage in distilled water and overnight incubation for 8 h at 37°C. The measurements with the roughness meter were evaluated in three times: baseline, 7 and 14 days. The three-way Anova test was used at P<0.05. Results: Roughness showed differences only for the individual factors of time (P<0.000) and resin (P=0.000), and for the interaction time*drink (P=0.000) and resin*drink (P=0.003). Roughness was higher with Filtek Z350 XT® immersed with Inca Kola® (0.85 ± 0.37) than 14 days compared to other times (P=0.035) and with Palfique LX5 immersed in Coca Cola® at 7 days (1.61 ± 0.42) and in Inca Kola® at 14 days (1.66 ± 0.56) compared to distilled water (P<0,05). Conclusion: Surface roughness was affected by the type of resin, the type of soft drink and the immersion time. The roughness was greater with the Palfique LX5® nanohybrid resin, the Inca Kola® drink and after 14 days of immersion.Objetivo: Comparar la rugosidad superficial de dos compuestas después de la inmersión en bebidas gaseosas. Materiales y métodos: 160 discos de resina (6 x 2 mm) fueron divididos en 8 grupos (n = 20 por grupo), según tipo de resina (Filtek™ Z350 XT® y Palfique LX5®) y tipo de inmersión en bebidas (agua destilada, Coca Cola®, Inca Kola® y Kola Escocesa®). Las inmersiones fueron realizadas bajo un ciclo estructurado: 4 inmersiones al día por 5 días, intermedios de guardado en agua destilada e incubado nocturno por 8 h a 37 °C. Las mediciones con el rugosímetro se evaluaron en tres tiempos: basal, 7 y 14 días. La prueba Anova de tres vías se utilizó a un p < 0,05. Resultados: La rugosidad mostró diferencias solo para los factores individuales de tiempo (p < 0,000) y resina (p = 0,000), y para la interacción tiempo*bebida (p = 0,000) y resina*bebida (p = 0,003). La rugosidad fue superior con Filtek Z350 XT inmersa con Inca Kola (0,85 ± 0,37) a los 14 días, frente a otros tiempos (p = 0,035), y con Palfique LX5 inmersa en Coca Cola a los 7 días (1,61 ± 0,42) y en Inca Kola a los 14 días (1,66 ± 0,56), frente al agua destilada (p < 0,05). Conclusión: La rugosidad superficial fue afectada por el tipo de resina, el tipo de bebida gaseosa y el tiempo de inmersión. La rugosidad fue mayor con la resina nanohíbrida Palfique LX5, la bebida Inca Kola y a los 14 días de inmersión.Carrera de Estomatología de la Universidad Científica del Sur2024-03-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.cientifica.edu.pe/index.php/odontologica/article/view/183410.21142/2523-2754-1201-2024-185Revista Científica Odontológica; Vol. 12 Núm. 1 (2024); e185Revista Científica Odontológica; Vol. 12 No. 1 (2024); e1852523-27542310-2594reponame:Revistas - Universidad Científica del Surinstname:Universidad Científica del Surinstacron:CIENTÍFICAenghttps://revistas.cientifica.edu.pe/index.php/odontologica/article/view/1834/1270Derechos de autor 2024 Sharon Gianella Alarcón-Torres, Martín Andrés Chávez-Méndezhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.cientifica.edu.pe:article/18342024-04-05T17:47:17Z |
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Objective: Compare the surface roughness of two composite resins after immersion in carbonated beverages. Materials and methods: 160 resin discs (6 x 2 mm) were divided into 8 groups (n=20 per group) according to type of resin (Filtek™ Z350 XT® and Palfique LX5®) and type of immersion in beverages (distilled water, Coca Cola®, Inca Kola® and Kola Escocesa®. The immersions were carried out under a structured cycle: 4 immersions a day for 5 days, intermediate storage in distilled water and overnight incubation for 8 h at 37°C. The measurements with the roughness meter were evaluated in three times: baseline, 7 and 14 days. The three-way Anova test was used at P<0.05. Results: Roughness showed differences only for the individual factors of time (P<0.000) and resin (P=0.000), and for the interaction time*drink (P=0.000) and resin*drink (P=0.003). Roughness was higher with Filtek Z350 XT® immersed with Inca Kola® (0.85 ± 0.37) than 14 days compared to other times (P=0.035) and with Palfique LX5 immersed in Coca Cola® at 7 days (1.61 ± 0.42) and in Inca Kola® at 14 days (1.66 ± 0.56) compared to distilled water (P<0,05). Conclusion: Surface roughness was affected by the type of resin, the type of soft drink and the immersion time. The roughness was greater with the Palfique LX5® nanohybrid resin, the Inca Kola® drink and after 14 days of immersion. |
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Revista Científica Odontológica; Vol. 12 Núm. 1 (2024); e185 Revista Científica Odontológica; Vol. 12 No. 1 (2024); e185 2523-2754 2310-2594 reponame:Revistas - Universidad Científica del Sur instname:Universidad Científica del Sur instacron:CIENTÍFICA |
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