The impact of the declaration of the Blue Crab presidium on its value chain in Muisne, Ecuador

Descripción del Articulo

There is currently a distance between consumers and the origin of food products, which translates into the widening of distribution chains and a lack of knowledge of how, where and under what circumstances food is obtained. In order to protect the heritage of localities and create a new rurality, sc...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Villota, Rafael, Tapia, Esteban, Chacón, David, Valdivieso, Juan Carlos
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2022
Institución:Universidad de San Martín de Porres
Repositorio:Turismo y Patrimonio
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/279
Enlace del recurso:http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/279
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:soberanía alimentaria
Baluarte
patrimonio alimentario
gastronomía
Slow Food
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spelling The impact of the declaration of the Blue Crab presidium on its value chain in Muisne, EcuadorEl impacto de la declaración de Baluarte del Cangrejo Azul en su cadena de valor en Muisne, EcuadorVillota, RafaelTapia, EstebanChacón, DavidValdivieso, Juan Carlossoberanía alimentariaBaluartepatrimonio alimentariogastronomíaSlow FoodThere is currently a distance between consumers and the origin of food products, which translates into the widening of distribution chains and a lack of knowledge of how, where and under what circumstances food is obtained. In order to protect the heritage of localities and create a new rurality, schemes such as Geographical Indications and Slow Food Presidia are created, which seek to revalue and strengthen the value chain for the benefit of all, especially the producing communities. Therefore, the objectives of this research are to analyze the implementation of the Blue Crab Presidium and to measure the impact of the declaration of the Blue Crab Presidium on the value chain in Muisne, Esmeraldas province, Ecuador. The methodology includes a historical analysis of the process of implementing the Blue Crab Presidium through an ethnographic study, review of academic documents and governmental websites. It describes the province of Esmeraldas, the Ingenious Systems of National Agricultural Heritage, the process of recognition of the Blue Crab Presidium, and points out the impact on the value chain of this Presidium and the opportunities for the community, since the harvesting and fattening of blue crab represents one of the major sources of income for the mangrove inhabitants and their future generations.Actualmente, existe un distanciamiento entre los consumidores y el origen de los productos alimenticios, que se traduce en el ensanchamiento de las cadenas de distribución y el desconocimiento de cómo, dónde y en qué circunstancias se obtienen los alimentos. Con la finalidad de proteger el patrimonio de las localidades y crear una nueva ruralidad se crean esquemas como las Indicaciones Geográficas y los Baluartes de Slow Food, que buscan revalorizar y fortalecer la cadena de valor para beneficio de todos y principalmente de las comunidades productoras. Por consiguiente, en esta investigación, se plantea como objetivos analizar la implementación de Baluarte al cangrejo azul y medir el impacto de la declaración de Baluarte del cangrejo azul en su cadena de valor, en Muisne, provincia de Esmeraldas, Ecuador. La metodología incluye el análisis histórico del proceso de implementación de Baluarte al cangrejo azul mediante un estudio etnográfico, revisión de documentos académicos y sitios web gubernamentales. Se describe la provincia de Esmeraldas, los Sistemas Ingeniosos de Patrimonio Agrícola Nacional, el proceso de reconocimiento de Baluarte al cangrejo azul y se señala el impacto en la cadena de valor de este Baluarte y las oportunidades para la comunidad, ya que la recolección y engorde del cangrejo azul representa una de las mayores fuentes de ingreso para los pobladores del manglar y de sus futuras generaciones.Universidad de San Martín de Porres2022-06-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer-reviewed articleArtículo evaluado por paresapplication/pdftext/htmlapplication/xmlapplication/epub+ziphttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/27910.24265/turpatrim.2022.n18.06Turismo y Patrimonio; No 18 (2022): Turismo y Patrimonio; 113-129Turismo y Patrimonio; Núm. 18 (2022): Turismo y Patrimonio; 113-1292313-853X1680-9556reponame:Turismo y Patrimonioinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/279/239http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/279/246http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/279/253http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/279/260info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/2792023-12-05T20:39:55Z
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