ACTIVATED CARBONS IMPREGNATED BY CHITOSAN AND ITS COMPARISON WITH COMMERCIAL CARBONS
Descripción del Articulo
Activated carbons were prepared from corncob and red mombin seed and impregnated with chitosan. Field Emission Scanning Microscopy (FESEM) micrographs confirm the presence of chitosan in the activated carbon surface. Adsorptive and antibacterial properties of the prepared materials were compared wit...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2016 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/97 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/97 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Agrowastes activated carbon chitosan methylene blue adsorption properties Escherichia coli Carbón activado quitosano propiedades adsorbentes azul de metileno |
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ACTIVATED CARBONS IMPREGNATED BY CHITOSAN AND ITS COMPARISON WITH COMMERCIAL CARBONSESTUDIO DE CARBONES ACTIVADOS IMPREGNADOS CON QUITOSANO Y SU COMPARACIÓN CON CARBONES COMERCIALESCruz Cerro, Gerardo J. F.Velásquez Yucra, MarleneJulio Santiago Contreras, Julio Santiago ContrerasSolís Veliz, José L.Gómez León, Mónica M.Keiski, RiittaAgrowastesactivated carbonchitosanmethylene blueadsorption propertiesEscherichia coliCarbón activadoquitosanopropiedades adsorbentesazul de metilenoEscherichia coliActivated carbons were prepared from corncob and red mombin seed and impregnated with chitosan. Field Emission Scanning Microscopy (FESEM) micrographs confirm the presence of chitosan in the activated carbon surface. Adsorptive and antibacterial properties of the prepared materials were compared with two adsorbents used in commercial water filters. Equilibrium adsorption experiments showed that the materials prepared in this study had maximum adsorption capacity to methylene blue that is comparable with those of the commercial adsorbents (between 145 and 192 mg/g). Activated carbons impregnated with chitosan exhibited higher antibacterial capacity against E. coli than the commercial adsorbents. The activated carbons prepared from corncob reach levels of reduction as higher as 96,3%. Meanwhile the commercial activated carbons had reduction values lower than 60,3%.Se obtuvieron carbones activados a partir de coronta de maíz (Zea mays) y pepa de ciruela (Spondia purpurae L.), los cuales fueron impregnados satisfactoriamente con quitosano. Las imágenes de microscopía electrónica de barrido de emisión de campo confirmaron la presencia de quitosano en cada uno de los carbones obtenidos. Las propiedades adsorbentes y capacidad antimicrobiana frente a Escherichia coli fueron estudiadas y comparadas con las propiedades de dos carbones activados utilizados en filtros comerciales para la potabilización casera de agua. Los experimentos de equilibrio, empleando azul de metileno, mostraron que los carbones activados impregnados con quitosano poseen capacidades máximas de adsorción comparables con las de los carbones comerciales evaluados (entre 145 y 192 mg/g). Los carbones activados impregnados con quitosano presentaron una mejor respuesta microbiológica que la de los carbones comerciales. Tal es así que se obtuvo una mayor reducción de Escherichia coli. Los carbones activados preparados a partir de coronta de maíz alcanzó un nivel de reducción tan alto como 96,3%. Mientras que para los carbones comerciales se tienen valores de reducción de menores a 60,3%.Sociedad Química del Perú2016-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/9710.37761/rsqp.v82i3.97Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 82 Núm. 3 (2016): Revista de la Sociedad Química del Perú; 373 - 384Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 82 No. 3 (2016): Journal of Sociedad Química del Perú; 373 - 3842309-87401810-634X10.37761/rsqp.v82i3reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/97/822016Derechos de autor 2016 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/972020-03-04T04:00:06Z |
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Activated carbons were prepared from corncob and red mombin seed and impregnated with chitosan. Field Emission Scanning Microscopy (FESEM) micrographs confirm the presence of chitosan in the activated carbon surface. Adsorptive and antibacterial properties of the prepared materials were compared with two adsorbents used in commercial water filters. Equilibrium adsorption experiments showed that the materials prepared in this study had maximum adsorption capacity to methylene blue that is comparable with those of the commercial adsorbents (between 145 and 192 mg/g). Activated carbons impregnated with chitosan exhibited higher antibacterial capacity against E. coli than the commercial adsorbents. The activated carbons prepared from corncob reach levels of reduction as higher as 96,3%. Meanwhile the commercial activated carbons had reduction values lower than 60,3%. |
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Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 82 Núm. 3 (2016): Revista de la Sociedad Química del Perú; 373 - 384 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 82 No. 3 (2016): Journal of Sociedad Química del Perú; 373 - 384 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v82i3 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
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