NUTRITIONAL COMPOSITION OF RED SEAWEED Rodhymenia howeana FROM ANCON BAY, PERU
Descripción del Articulo
The objective of this study was to evaluate the nutritional composition of the red alga Rodhymenia howeana. Tests performed: proximal analysis determined according to AOAC, mineral content by atomic absorption spectroscopy, amino acid count by cation exchange chromatography using an amino acid analy...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2018 |
| Institución: | Sociedad Química del Perú |
| Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/68 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/68 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Nutrition facts Rodhymenials red seaweeds minerals amino acids composición nutricional algas rojas minerales aminoácidos |
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NUTRITIONAL COMPOSITION OF RED SEAWEED Rodhymenia howeana FROM ANCON BAY, PERUCOMPOSICIÓN NUTRICIONAL DE LA ALGA ROJA Rodhymenia howeana DE LA BAHÍA DE ANCÓN, PERÚRojasVega, Naddia CarolinaValdivieso Izquierdo, Rubén Arnao Salas, InésNutrition factsRodhymenialsred seaweedsmineralsamino acidscomposición nutricionalRodhymenialsalgas rojasmineralesaminoácidosThe objective of this study was to evaluate the nutritional composition of the red alga Rodhymenia howeana. Tests performed: proximal analysis determined according to AOAC, mineral content by atomic absorption spectroscopy, amino acid count by cation exchange chromatography using an amino acid analyzer, vitamin C content and total phenols by spectrophotometry. The most important results of the proximal analysis were 28.56% of protein; 21.08% ash and traces of ethereal extract (lipids) in dry sample. Of the mineral content: iron 502 mg / kg and zinc 18.54 mg / kg of dry sample of algae. The most abundant essential amino acids (mg / 100 g of dry sample) were: valine 95, leucine 116 and lysine 116.2 and among the non-essential ones relevant: alanine 139, aspartic acid 244 and glutamic acid 313. Of the antioxidant components the content of vitamin C was 1.12 mg in 100 g of dry sample and of total phenols was 980.2 mg EAG / 100 g of dry sample. Conclusions: the red seaweed Rodhymenia howeana is a nutritious food and contains antioxidant compounds.El presente estudio tuvo como objetivo evaluar la composición nutricional del alga roja Rodhymenia howeana. Ensayos realizados: análisis proximal determinado según la AOAC, contenido de minerales por espectroscopia de absorción atómica, el cómputo aminoacídico mediante cromatografía de intercambio catiónico usando un analizador de aminoácidos, el contenido de vitamina C y fenoles totales por espectrofotometría. Los resultados más resaltantes del análisis proximal fueron 28,56 % de proteína; 21,08 % de cenizas y trazas de extracto etéreo (lípidos) en muestra seca. Del contenido de minerales: hierro 502 mg/kg y zinc 18,54 mg/kg de muestra seca de alga. Los aminoácidos esenciales más abundantes (mg/100 g de muestra seca) fueron: valina 95, leucina 116 y lisina 116,2 y entre los no esenciales resaltaron: alanina 139, ácido aspártico 244 y ácido glutámico 313. De los componentes antioxidantes el contenido de vitamina C fue de 1,12 mg en 100 g de muestra seca y de fenoles totales fue de 980,2 mg EAG /100 g de muestra seca. Conclusiones: el alga roja Rodhymenia howeana es un alimento nutritivo y contiene compuestos antioxidantes.Sociedad Química del Perú2018-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/6810.37761/rsqp.v84i4.68Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 84 Núm. 4 (2018): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 488 - 498Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 84 No. 4 (2018): Journal of Sociedad Química Del Perú; 488 - 4982309-87401810-634X10.37761/rsqp.v84i4reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/68/59Derechos de autor 2018 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/682020-03-03T19:26:05Z |
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The objective of this study was to evaluate the nutritional composition of the red alga Rodhymenia howeana. Tests performed: proximal analysis determined according to AOAC, mineral content by atomic absorption spectroscopy, amino acid count by cation exchange chromatography using an amino acid analyzer, vitamin C content and total phenols by spectrophotometry. The most important results of the proximal analysis were 28.56% of protein; 21.08% ash and traces of ethereal extract (lipids) in dry sample. Of the mineral content: iron 502 mg / kg and zinc 18.54 mg / kg of dry sample of algae. The most abundant essential amino acids (mg / 100 g of dry sample) were: valine 95, leucine 116 and lysine 116.2 and among the non-essential ones relevant: alanine 139, aspartic acid 244 and glutamic acid 313. Of the antioxidant components the content of vitamin C was 1.12 mg in 100 g of dry sample and of total phenols was 980.2 mg EAG / 100 g of dry sample. Conclusions: the red seaweed Rodhymenia howeana is a nutritious food and contains antioxidant compounds. |
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Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 84 Núm. 4 (2018): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 488 - 498 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 84 No. 4 (2018): Journal of Sociedad Química Del Perú; 488 - 498 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v84i4 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
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