PHYTOCHEMISTRY COMPOSITION OF OIL´S SEEDS FRUIT OF "AGUAYMANTO", Physalis peruviana L.
Descripción del Articulo
The content of fatty acids and antioxidants in the oil of the seeds of fruit of "aguaymanto"were studied. The extraction of crude oil was carried out by the expeller pressing methodwith a yield of 18.09%. Fatty acids, tocopherols and sterols by chromatographic methodswere quantified. The o...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/36 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/36 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Fatty acids aguaymanto seeds tocopherol sterols Ácidos grasos semillas de aguaymanto tocoferoles esteroles |
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PHYTOCHEMISTRY COMPOSITION OF OIL´S SEEDS FRUIT OF "AGUAYMANTO", Physalis peruviana L.COMPOSICIÓN FITOQUÍMICA DEL ACEITE DE LAS SEMILLAS DEL FRUTO DEL “AGUAYMANTO”, Physalis peruviana L.Chasquibol Silva, NancyYácono Llanos, Juan CarlosFatty acidsaguaymanto seedstocopherolsterolsÁcidos grasossemillas de aguaymantotocoferolesesterolesThe content of fatty acids and antioxidants in the oil of the seeds of fruit of "aguaymanto"were studied. The extraction of crude oil was carried out by the expeller pressing methodwith a yield of 18.09%. Fatty acids, tocopherols and sterols by chromatographic methodswere quantified. The oil has a high percentage of ω-6 (76.7%) with a degree of unsaturationof 77.1%. The α- tocopherols (70 ppm), β- (1452 ppm), γ- (1469 ppm) and δ- (1445 ppm)are the main species have been separated and quantified by HPLC. Sterols δ-5-avenasterol(17.1%), β-sitosterol (9.7%), stigmasterol (4.9%) and campesterol (4.8%), are the mostimportant species have been separated and quantified by GC. The results obtained confirmthat the oil and cake extracted from the seeds of "aguaymanto" could be considerate as asource of natural antioxidants to promote good health and skin care.Se estudió el contenido de ácidos grasos y antioxidantes en el aceite de las semillas del frutodel “aguaymanto”. La extracción del aceite crudo se realizó por el método de prensado porexpeller con un rendimiento del 18,09 %. Se cuantificó ácidos grasos, tocoferoles y esterolespor métodos cromatográficos. El aceite presenta un alto porcentaje de ω-6 (76,7 %) conun grado de insaturación de 77,1 %. Los tocoferoles α- (70 ppm), β- (1452 ppm), γ- (1469ppm) y δ- (1445 ppm) son las principales especies que han sido separadas y cuantificadaspor HPLC. Los esteroles δ-5-avenasterol (17,1%), β-sitosterol (9,7%), estigmasterol (4,9%)y campesterol (4,8 %), son las especies más importantes separadas y cuantificadas por CG.Los resultados obtenidos confirman que el aceite y la torta extraídos de las semillas del“aguaymanto” podrían ser considerados como una fuente dietética de antioxidantes naturalespara promover una buena salud y cuidado de la piel.Sociedad Química del Perú2015-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/3610.37761/rsqp.v81i4.36Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 4 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 311 - 318Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 4 (2015): Journal of Sociedad Química del Perú; 311 - 3182309-87401810-634X10.37761/rsqp.v81i4reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/36/2820152015Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/362020-03-04T04:18:09Z |
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The content of fatty acids and antioxidants in the oil of the seeds of fruit of "aguaymanto"were studied. The extraction of crude oil was carried out by the expeller pressing methodwith a yield of 18.09%. Fatty acids, tocopherols and sterols by chromatographic methodswere quantified. The oil has a high percentage of ω-6 (76.7%) with a degree of unsaturationof 77.1%. The α- tocopherols (70 ppm), β- (1452 ppm), γ- (1469 ppm) and δ- (1445 ppm)are the main species have been separated and quantified by HPLC. Sterols δ-5-avenasterol(17.1%), β-sitosterol (9.7%), stigmasterol (4.9%) and campesterol (4.8%), are the mostimportant species have been separated and quantified by GC. The results obtained confirmthat the oil and cake extracted from the seeds of "aguaymanto" could be considerate as asource of natural antioxidants to promote good health and skin care. |
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Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 4 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 311 - 318 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 4 (2015): Journal of Sociedad Química del Perú; 311 - 318 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v81i4 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
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