Formulation optimization of cabanossi made with Lama meat (Lama glama) and potato (Solanum tuberosum) using mixture design method
Descripción del Articulo
The objective of this study was to optimize the formulation of low-fat cabanossiusing the Mix Design method (D-Optimal) from 16 cabanossi formulationscomposed of Lama glama meat (60-80%), pork fat (10-20%) and cookedpotato pulp (10-20%). The response variables were: a texture profile analysis(cohesi...
| Autores: | , , , |
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2019 |
| Institución: | Universidad Nacional del Altiplano |
| Repositorio: | Revista de Investigaciones Altoandinas |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/9 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Lama, fat replacement texture profile analysis mixture design dry fermented sausages Llama sustitución de grasa análisis perfil de textura iseño de mezclas salchichas secas fermentadas |
| Sumario: | The objective of this study was to optimize the formulation of low-fat cabanossiusing the Mix Design method (D-Optimal) from 16 cabanossi formulationscomposed of Lama glama meat (60-80%), pork fat (10-20%) and cookedpotato pulp (10-20%). The response variables were: a texture profile analysis(cohesiveness, chewiness, hardness, gumminess and springiness), chroma(C*), moisture, yield, water activity and pH. For the optimization stage, it wasconsidered minimizing the pork fat, maintaining the hardness and humidity assimilar as to those in a commercial cabanossi. The mixture design analysis setup the formulation with 72.41% of llama meat, 10.78% pork fat and 16.81%cooked potato pulp as the optimum, with 0.84 of desirability. This formulationwas validated through the experimental process and contrasted by the t-Studenttest. It confirmed the effectiveness in the prediction of the mathematical modelobtained. |
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Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
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