Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018

Descripción del Articulo

Introduction: Good Manufacturing Practices (GMP) are practices and procedures, their application is mandatory for establishments that produce, handle and sell food. Compliance with them avoids Foodborne Diseases (ETAS) guaranteeing health. The sale of food on public roads is a traditional practice,...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Rodríguez, Eliana M., Fernández, Ítalo E.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional Hermilio Valdizán
Repositorio:Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Salud
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.unheval.edu.pe:article/754
Enlace del recurso:http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:higiene alimentaria
comunicación
enfermedades transmitidas por alimentos
calidad alimentaria
id 2616-6097_4eb0a45583f1c3cd4bdbdf36e987bd64
oai_identifier_str oai:revistas.unheval.edu.pe:article/754
network_acronym_str 2616-6097
repository_id_str .
network_name_str Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Salud
spelling Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018Conocimiento y cumplimiento de las Buenas Prácticas de Manufactura en la feria de Simoca – Tucumán. 2018Rodríguez, Eliana M.Fernández, Ítalo E.higiene alimentariacomunicaciónenfermedades transmitidas por alimentoscalidad alimentariaIntroduction: Good Manufacturing Practices (GMP) are practices and procedures, their application is mandatory for establishments that produce, handle and sell food. Compliance with them avoids Foodborne Diseases (ETAS) guaranteeing health. The sale of food on public roads is a traditional practice, it represents a risk when GMPs are not applied. The objectives were to evaluate knowledge about GMP, investigate the application, and analyze the relationship between knowledge and the application of GMP. Methods: descriptive-correlational, cross-sectional study. The sample consisted of 20 individuals in charge of the 20 stalls at the Simoca Fair, with prior informed consent. The information was collected through a previous pilot test survey and a checklist in 2018. Results: People between 20 and 29 years of age, with complete primary and secondary education, predominated. Regarding the degree of knowledge about BPM, 65% presented a high degree of knowledge, while the remaining 35% a medium degree. With respect to the implementation of the BPM, it was determined that all of them do not apply. No relationship was found between the degree of knowledge and application of them, the high degree of knowledge is not reflected in compliance with the GMP. Conclusion: The need for training, greater controls and evaluations for the application of the GMP is evident, since they would avoid the ETAS.Introducción: Las Buenas Prácticas de Manufactura (BPM) son prácticas y procedimientos, su aplicación es obligatoria para los establecimientos que elaboran, manipulan y venden alimentos. El cumplimiento de las mismas, evita las Enfermedades Transmitidas por Alimentos (ETAS) garantizando la salud. La venta de alimentos en la vía pública es una práctica tradicional, la misma representan riesgo cuando no se aplican las BPM. Los objetivos fueron evaluar el conocimiento sobre las BPM, indagar la aplicación y analizar la relación entre el conocimiento y la aplicación de las BPM. Métodos: estudio descriptivo-correlacional, de corte transversal. La muestra estuvo conformada por 20 individuos a cargo de los 20 puestos de la Feria de Simoca, previo consentimiento informado. La información se recogió mediante encuesta previa prueba piloto de la misma y una lista de chequeo en el año 2018. Resultados: predominaron las personas de entre 20 a 29 años de edad, con estudios primario y secundario completo. Respecto al grado de conocimiento sobre BPM, el 65% presento un alto grado de conocimiento, mientras que el 35% restante un grado medio. Con respecto a la implementación de las BPM, se determinó la totalidad no aplica las mismas. No se encontró relación entre el grado de conocimiento y aplicación de las mismas, el grado de conocimiento elevado no se refleja en el cumplimiento de las BPM. Conclusión: se evidencia la necesidad de capacitaciones, mayores controles y evaluaciones para la aplicación de las BPM, ya que las mismas evitarían las ETAS.Universidad Nacional Hermilio Valdizán2020-10-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlapplication/pdfhttp://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/75410.35839/repis.4.4.754Peruvian Journal of Health Research; Vol 4 No 4 (2020); 155-160Revista Peruana de Investigación en Salud; Vol. 4 Núm. 4 (2020); 155-1602616-6097reponame:Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Saludinstname:Universidad Nacional Hermilio Valdizáninstacron:UNHEVALspahttp://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754/666http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754/698http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754/737info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-04T15:45:12Zmail@mail.com -
dc.title.none.fl_str_mv Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
Conocimiento y cumplimiento de las Buenas Prácticas de Manufactura en la feria de Simoca – Tucumán. 2018
title Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
spellingShingle Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
Rodríguez, Eliana M.
higiene alimentaria
comunicación
enfermedades transmitidas por alimentos
calidad alimentaria
title_short Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
title_full Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
title_fullStr Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
title_full_unstemmed Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
title_sort Knowledge and compliance with Good Manufacturing Practices at the Simoca - Tucumán fair. 2018
dc.creator.none.fl_str_mv Rodríguez, Eliana M.
Fernández, Ítalo E.
author Rodríguez, Eliana M.
author_facet Rodríguez, Eliana M.
Fernández, Ítalo E.
author_role author
author2 Fernández, Ítalo E.
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv higiene alimentaria
comunicación
enfermedades transmitidas por alimentos
calidad alimentaria
topic higiene alimentaria
comunicación
enfermedades transmitidas por alimentos
calidad alimentaria
dc.description.none.fl_txt_mv Introduction: Good Manufacturing Practices (GMP) are practices and procedures, their application is mandatory for establishments that produce, handle and sell food. Compliance with them avoids Foodborne Diseases (ETAS) guaranteeing health. The sale of food on public roads is a traditional practice, it represents a risk when GMPs are not applied. The objectives were to evaluate knowledge about GMP, investigate the application, and analyze the relationship between knowledge and the application of GMP. Methods: descriptive-correlational, cross-sectional study. The sample consisted of 20 individuals in charge of the 20 stalls at the Simoca Fair, with prior informed consent. The information was collected through a previous pilot test survey and a checklist in 2018. Results: People between 20 and 29 years of age, with complete primary and secondary education, predominated. Regarding the degree of knowledge about BPM, 65% presented a high degree of knowledge, while the remaining 35% a medium degree. With respect to the implementation of the BPM, it was determined that all of them do not apply. No relationship was found between the degree of knowledge and application of them, the high degree of knowledge is not reflected in compliance with the GMP. Conclusion: The need for training, greater controls and evaluations for the application of the GMP is evident, since they would avoid the ETAS.
Introducción: Las Buenas Prácticas de Manufactura (BPM) son prácticas y procedimientos, su aplicación es obligatoria para los establecimientos que elaboran, manipulan y venden alimentos. El cumplimiento de las mismas, evita las Enfermedades Transmitidas por Alimentos (ETAS) garantizando la salud. La venta de alimentos en la vía pública es una práctica tradicional, la misma representan riesgo cuando no se aplican las BPM. Los objetivos fueron evaluar el conocimiento sobre las BPM, indagar la aplicación y analizar la relación entre el conocimiento y la aplicación de las BPM. Métodos: estudio descriptivo-correlacional, de corte transversal. La muestra estuvo conformada por 20 individuos a cargo de los 20 puestos de la Feria de Simoca, previo consentimiento informado. La información se recogió mediante encuesta previa prueba piloto de la misma y una lista de chequeo en el año 2018. Resultados: predominaron las personas de entre 20 a 29 años de edad, con estudios primario y secundario completo. Respecto al grado de conocimiento sobre BPM, el 65% presento un alto grado de conocimiento, mientras que el 35% restante un grado medio. Con respecto a la implementación de las BPM, se determinó la totalidad no aplica las mismas. No se encontró relación entre el grado de conocimiento y aplicación de las mismas, el grado de conocimiento elevado no se refleja en el cumplimiento de las BPM. Conclusión: se evidencia la necesidad de capacitaciones, mayores controles y evaluaciones para la aplicación de las BPM, ya que las mismas evitarían las ETAS.
description Introduction: Good Manufacturing Practices (GMP) are practices and procedures, their application is mandatory for establishments that produce, handle and sell food. Compliance with them avoids Foodborne Diseases (ETAS) guaranteeing health. The sale of food on public roads is a traditional practice, it represents a risk when GMPs are not applied. The objectives were to evaluate knowledge about GMP, investigate the application, and analyze the relationship between knowledge and the application of GMP. Methods: descriptive-correlational, cross-sectional study. The sample consisted of 20 individuals in charge of the 20 stalls at the Simoca Fair, with prior informed consent. The information was collected through a previous pilot test survey and a checklist in 2018. Results: People between 20 and 29 years of age, with complete primary and secondary education, predominated. Regarding the degree of knowledge about BPM, 65% presented a high degree of knowledge, while the remaining 35% a medium degree. With respect to the implementation of the BPM, it was determined that all of them do not apply. No relationship was found between the degree of knowledge and application of them, the high degree of knowledge is not reflected in compliance with the GMP. Conclusion: The need for training, greater controls and evaluations for the application of the GMP is evident, since they would avoid the ETAS.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-10-07
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754
10.35839/repis.4.4.754
url http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754
identifier_str_mv 10.35839/repis.4.4.754
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754/666
http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754/698
http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/754/737
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Hermilio Valdizán
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Hermilio Valdizán
dc.source.none.fl_str_mv Peruvian Journal of Health Research; Vol 4 No 4 (2020); 155-160
Revista Peruana de Investigación en Salud; Vol. 4 Núm. 4 (2020); 155-160
2616-6097
reponame:Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Salud
instname:Universidad Nacional Hermilio Valdizán
instacron:UNHEVAL
reponame_str Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Salud
collection Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Salud
instname_str Universidad Nacional Hermilio Valdizán
instacron_str UNHEVAL
institution UNHEVAL
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1701651709796810752
score 13.905282
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).