BIOTECHNOLOGICAL KINETIC ANALYSIS OF HYDROLYZED STARCH BY SACCHAROMYCES CEREVISIAE MEYEN EX E.C. HANSEN
Descripción del Articulo
The study describes the biotechnological process, a product of the hydrolyzed starch's fermentation using Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen as an enzyme agent. The behavior and speeds of the three intervening components (consumed substrate [Sc], product [P], and enzymatic agent [E])...
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| Fecha de Publicación: | 2020 |
| Institución: | Universidad Ricardo Palma |
| Repositorio: | Revista URP - Paideia XXI |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/3202 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Paideia/article/view/3202 |
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BIOTECHNOLOGICAL KINETIC ANALYSIS OF HYDROLYZED STARCH BY SACCHAROMYCES CEREVISIAE MEYEN EX E.C. HANSENANÁLISIS CINÉTICO BIOTECNOLÓGICO DEL ALMIDÓN HIDROLIZADO MEDIANTE SACCHAROMYCES CEREVISIAE MEYEN EX E.C. HANSENMarín-Machuca, OlegarioIannacone, Jose AlbertoMarín-Sánchez, UlertAlvarado-Zambrano, Fredy AníbalAlvarado-Zambrano, Ricardo ArnaldoMarín-Sánchez, ObertThe study describes the biotechnological process, a product of the hydrolyzed starch's fermentation using Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen as an enzyme agent. The behavior and speeds of the three intervening components (consumed substrate [Sc], product [P], and enzymatic agent [E]) were evaluated and was formulated the corresponding logistic models, independently, for each of the components and their subsequent application and analysis. Also, the saturation constant of the substrate [Km] was determined. The maximumconcentration for the enzyme reached a value of 9.80 g·L-1, and the reaction rate constants were 0.27 h-1, 0.20 h-1, and 0.22 h-1, for the concentrations of E, Sc, and P, respectively. The maximum speeds (and the optimal times) for the enzyme, substrate consumed, and product were 0.66 gL-1h-1 (6.80 h), 6.68 gL-1h-1 (11.50h), and 3,15 gL-1h-1 (11.40h), respectively. The saturation constant Km for the consumed substrate, both by the Lineweaver-Burk equation and graph, and the Monod graph and theory, reached the values of 12.44 g·L-1 and 11.50 g·L-1, respectively. It is concluded that the proposed biotechnological kinetic analysis of the hydrolyzed starch by S. cerevisiae is adequate. Keywords: biotechnology – fermentation – kinetics – logistics model – saturation constantEl estudio describe el proceso biotecnológico, producto de la fermentación del almidón hidrolizado utilizando a Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen como agente enzimático. Se evaluó el comportamiento y las velocidades de los tres componentes intervinientes (sustrato consumido [Sc], producto [P] y agente enzimático [E]), y se formularon los modelos logísticos correspondientes, de forma independiente, para cada uno de los componentes, y su posterior aplicación y análisis. Asimismo, se determinó la constante de saturación del sustrato [Km] . La concentración máxima para la enzima llegó a un valor de 9,80 g·L-1 y las constantes de velocidad de reacción fueron de 0,27 h-1, 0,20 h-1 y 0,22 h-1, para las concentraciones de Es, Sc y P, respectivamente. Las velocidades máximas (y los tiempos óptimos) para la enzima, sustrato consumido y producto fueron de 0,66 g·L-1h-1(6,80 h), 6,68 g·L-1h-1 (11,50h) y 3,15 g·L-1h-1(11,40h), respectivamente. La constante de saturación Km para el sustrato consumido, tanto por la ecuación y gráfica de Lineweaver-Burk, así como por la gráfica y teoría de Monod, llegó a los valores de 12,44 g·L-1 y 11,50 g·L-1; respectivamente. Se concluye que el análisis cinético biotecnológico propuesto del almidón hidrolizado mediante S. cerevisiae es adecuado. Palabras clave: biotecnología – cinética – constante de saturación – fermentación – modelo logísticoUniversidad Ricardo Palma2020-08-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArticulo evaluado por paresapplication/pdfhttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Paideia/article/view/320210.31381/paideia xxi.v10i2.3202Paideia XXI; Vol. 10 Núm. 2 (2020): PAIDEIA XXI; 259-2732519-57002221-7770reponame:Revista URP - Paideia XXIinstname:Universidad Ricardo Palmainstacron:URPspahttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Paideia/article/view/3202/3344Derechos de autor 2020 Paideia XXIinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-05-29T16:30:13Zmail@mail.com - |
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The study describes the biotechnological process, a product of the hydrolyzed starch's fermentation using Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen as an enzyme agent. The behavior and speeds of the three intervening components (consumed substrate [Sc], product [P], and enzymatic agent [E]) were evaluated and was formulated the corresponding logistic models, independently, for each of the components and their subsequent application and analysis. Also, the saturation constant of the substrate [Km] was determined. The maximumconcentration for the enzyme reached a value of 9.80 g·L-1, and the reaction rate constants were 0.27 h-1, 0.20 h-1, and 0.22 h-1, for the concentrations of E, Sc, and P, respectively. The maximum speeds (and the optimal times) for the enzyme, substrate consumed, and product were 0.66 gL-1h-1 (6.80 h), 6.68 gL-1h-1 (11.50h), and 3,15 gL-1h-1 (11.40h), respectively. The saturation constant Km for the consumed substrate, both by the Lineweaver-Burk equation and graph, and the Monod graph and theory, reached the values of 12.44 g·L-1 and 11.50 g·L-1, respectively. It is concluded that the proposed biotechnological kinetic analysis of the hydrolyzed starch by S. cerevisiae is adequate. Keywords: biotechnology – fermentation – kinetics – logistics model – saturation constant El estudio describe el proceso biotecnológico, producto de la fermentación del almidón hidrolizado utilizando a Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen como agente enzimático. Se evaluó el comportamiento y las velocidades de los tres componentes intervinientes (sustrato consumido [Sc], producto [P] y agente enzimático [E]), y se formularon los modelos logísticos correspondientes, de forma independiente, para cada uno de los componentes, y su posterior aplicación y análisis. Asimismo, se determinó la constante de saturación del sustrato [Km] . La concentración máxima para la enzima llegó a un valor de 9,80 g·L-1 y las constantes de velocidad de reacción fueron de 0,27 h-1, 0,20 h-1 y 0,22 h-1, para las concentraciones de Es, Sc y P, respectivamente. Las velocidades máximas (y los tiempos óptimos) para la enzima, sustrato consumido y producto fueron de 0,66 g·L-1h-1(6,80 h), 6,68 g·L-1h-1 (11,50h) y 3,15 g·L-1h-1(11,40h), respectivamente. La constante de saturación Km para el sustrato consumido, tanto por la ecuación y gráfica de Lineweaver-Burk, así como por la gráfica y teoría de Monod, llegó a los valores de 12,44 g·L-1 y 11,50 g·L-1; respectivamente. Se concluye que el análisis cinético biotecnológico propuesto del almidón hidrolizado mediante S. cerevisiae es adecuado. Palabras clave: biotecnología – cinética – constante de saturación – fermentación – modelo logístico |
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The study describes the biotechnological process, a product of the hydrolyzed starch's fermentation using Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen as an enzyme agent. The behavior and speeds of the three intervening components (consumed substrate [Sc], product [P], and enzymatic agent [E]) were evaluated and was formulated the corresponding logistic models, independently, for each of the components and their subsequent application and analysis. Also, the saturation constant of the substrate [Km] was determined. The maximumconcentration for the enzyme reached a value of 9.80 g·L-1, and the reaction rate constants were 0.27 h-1, 0.20 h-1, and 0.22 h-1, for the concentrations of E, Sc, and P, respectively. The maximum speeds (and the optimal times) for the enzyme, substrate consumed, and product were 0.66 gL-1h-1 (6.80 h), 6.68 gL-1h-1 (11.50h), and 3,15 gL-1h-1 (11.40h), respectively. The saturation constant Km for the consumed substrate, both by the Lineweaver-Burk equation and graph, and the Monod graph and theory, reached the values of 12.44 g·L-1 and 11.50 g·L-1, respectively. It is concluded that the proposed biotechnological kinetic analysis of the hydrolyzed starch by S. cerevisiae is adequate. Keywords: biotechnology – fermentation – kinetics – logistics model – saturation constant |
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