Efecto del consumo de Polymnia Sonchifolia (Yacón) en los niveles de lípidos en pacientes dislipidémicos del Centro Geriátrico del Hospital Naval, julio-noviembre del 2005
Descripción del Articulo
        Objective: The objective was to determine the effect of Smallanthus Sonchifolius on serum cholesterol and plasmatriglycerides in dyslipidemic patients. Methodology: This is a prospective, pre-experimental and analytical study.The non random sample consisted of 50 patients. The control group consiste...
              
            
    
                        | Autor: | |
|---|---|
| Formato: | artículo | 
| Fecha de Publicación: | 2019 | 
| Institución: | Universidad Peruana Unión | 
| Repositorio: | Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud | 
| Lenguaje: | español | 
| OAI Identifier: | oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/68 | 
| Enlace del recurso: | https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/68 | 
| Nivel de acceso: | acceso abierto | 
| Materia: | total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides, dyslipidemia, hyperlipidemia, lipid lowering, smallanthus sonchifolius, fructooligosaccharides, soluble fiber. Colesterol total, colesterol LDL, colesterol HDL, triglicéridos, dislipidemia, hiperlipemia, hipoli- pemiante, Polymnia Sonchifolia, fructooligosacáridos, fibra soluble. | 
| Sumario: | Objective: The objective was to determine the effect of Smallanthus Sonchifolius on serum cholesterol and plasmatriglycerides in dyslipidemic patients. Methodology: This is a prospective, pre-experimental and analytical study.The non random sample consisted of 50 patients. The control group consisted of 18 patients while the treatmentgroup consisted of 32 patients. Results: The yacon consumption significantly reduced (p <0.05) mean levels ofVLDL (from 38.1 to 30.2 mg / dl), LDL (from 184.1 to 153.6 mg / dl), total cholesterol (from 267 to 230.1 mg / dl)and triglycerides (149.4 to 185.2 mg / dl) without changing HDL cholesterol levels were maintained similar to theend of the study. Overall, the impact on these variables decreased significantly (p <0.05) cardiac risk (6.0 to 5.0).Conclusions: Daily consumption of yacon has been shown to reduce significantly (p <0.05) mean levels of VLDL,LDL, total cholesterol and triglycerides without affecting HDL cholesterol levels | 
|---|
 Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
    La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
 
   
   
             
            