Evaluation of the useful life of two fruits using a biodegradable packing of yucca (Manihot esculenta)

Descripción del Articulo

The objective of the research was to evaluate a biodegradable container from cassava starch to prolong the useful life of two fruits, strawberry (VESCA) and blackberry (Rubus sp.), stored at room temperature and refrigeration. Three factors were evaluated with two levels each (container, temperature...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: López, Sayuri, Chávez, Segundo G., Chuquizuta, Tony S.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional del Altiplano
Repositorio:Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/161
Enlace del recurso:https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/161
Nivel de acceso:acceso abierto
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La investigación tuvo como objetivo evaluar un envase biodegradable a partir de almidón de yuca para prolongar la vida útil de dos frutas, fresa (Fragaria vesca) y zarzamora (Rubus sp.), almacenadas a temperatura ambiente y refrigeración. Se evaluó tres factores con dos niveles cada uno (envase, temperatura y tipo de fruta). La variable respuesta fue el tiempo de vida útil, para lo cual se determinaron: pH, acidez, °Brix, color (Lab*) y energía calorífica. Ambas frutas, fresa y zarzamora, se conservaron hasta siete días a temperatura ambiente y nueve días en refrigeración, empleándose el envase biodegradable, obteniéndose tiempos superiores al control (sin envase al ambiente).  
description The objective of the research was to evaluate a biodegradable container from cassava starch to prolong the useful life of two fruits, strawberry (VESCA) and blackberry (Rubus sp.), stored at room temperature and refrigeration. Three factors were evaluated with two levels each (container, temperature and type of fruit). The variable response was the useful life time, for which it was determined: PH, acidity, °Brix, Color (LAB *) and calorific energy. Both fruits, strawberry and blackberry, were kept up to seven days at room temperature and nine days in refrigeration, using the biodegradable container, obtaining times superior to control (without packaging to the environment).  
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