Effect of two levels of “laritaco” flour (Vernonanthura patens) on the productive performance and intestinal morphometry in broilers
Descripción del Articulo
The aim of this study was to evaluate the effect of two levels (0.5 and 1%) of inclusion of “laritaco” flour (Vernonanthura patens) on the productive behavior and intestinal morphometry of...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/18385 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/18385 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | morphometry phytobiotics intestinal villi Lieberkühn crypts morfometría fitobióticos vellosidad intestinal criptas de Lieberkühn |
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Effect of two levels of “laritaco” flour (Vernonanthura patens) on the productive performance and intestinal morphometry in broilersEfecto de dos niveles de harina de laritaco (Vernonanthura patens) sobre la respuesta productiva y morfometría intestinal en pollos de engordeApolo Arévalo, Guido ManuelRodríguez Saldaña, Diegomorphometryphytobioticsintestinal villiLieberkühn cryptsmorfometríafitobióticosvellosidad intestinalcriptas de Lieberkühn The aim of this study was to evaluate the effect of two levels (0.5 and 1%) of inclusion of “laritaco” flour (Vernonanthura patens) on the productive behavior and intestinal morphometry of broilers. In total, 588 male chicks of the Cobb 500 line were used, distributed in a block design in three treatments with seven repetitions each, considering a group of 28 chickens as an experimental unit. There were no differences between treatments in feed consumption, body weight and feed conversion; however, an increase in the length of the intestine segments was observed, as well as wider intestinal villi and shallower crypts. El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de dos niveles (0.5 y 1%) de inclusión de harina de laritaco (Vernonanthura patens) en el comportamiento productivo y morfometría intestinal de pollos de engorde. Se utilizaron 588 pollitos machos de la línea Cobb 500, distribuidos en un diseño de bloques en tres tratamientos con siete repeticiones cada uno, considerándose como unidad experimental un grupo de 28 pollos. No hubo diferencias entre tratamientos en consumo de alimento, peso corporal y conversión alimenticia; sin embargo, se observó aumento en la longitud de los segmentos del intestino, así como vellosidades intestinales más anchas y criptas menos profundas.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2021-04-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1838510.15381/rivep.v32i2.18385Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol 32 No 2 (2021); e18385Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 Núm. 2 (2021); e183851682-34191609-9117reponame:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perúinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/18385/16559Derechos de autor 2021 Guido Manuel Apolo Arévalo, Diego Rodríguez Saldañahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T18:11:00Zmail@mail.com - |
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The aim of this study was to evaluate the effect of two levels (0.5 and 1%) of inclusion of “laritaco” flour (Vernonanthura patens) on the productive behavior and intestinal morphometry of broilers. In total, 588 male chicks of the Cobb 500 line were used, distributed in a block design in three treatments with seven repetitions each, considering a group of 28 chickens as an experimental unit. There were no differences between treatments in feed consumption, body weight and feed conversion; however, an increase in the length of the intestine segments was observed, as well as wider intestinal villi and shallower crypts. El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de dos niveles (0.5 y 1%) de inclusión de harina de laritaco (Vernonanthura patens) en el comportamiento productivo y morfometría intestinal de pollos de engorde. Se utilizaron 588 pollitos machos de la línea Cobb 500, distribuidos en un diseño de bloques en tres tratamientos con siete repeticiones cada uno, considerándose como unidad experimental un grupo de 28 pollos. No hubo diferencias entre tratamientos en consumo de alimento, peso corporal y conversión alimenticia; sin embargo, se observó aumento en la longitud de los segmentos del intestino, así como vellosidades intestinales más anchas y criptas menos profundas. |
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The aim of this study was to evaluate the effect of two levels (0.5 and 1%) of inclusion of “laritaco” flour (Vernonanthura patens) on the productive behavior and intestinal morphometry of broilers. In total, 588 male chicks of the Cobb 500 line were used, distributed in a block design in three treatments with seven repetitions each, considering a group of 28 chickens as an experimental unit. There were no differences between treatments in feed consumption, body weight and feed conversion; however, an increase in the length of the intestine segments was observed, as well as wider intestinal villi and shallower crypts. |
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Nota importante:
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