Cinética de fermentación y degradación in vitro de tres leguminosas rastreras nativas del municipio de Cuajinicuilapa, Guerrero

Descripción del Articulo

El objetivo del estudio fue evaluar la cinética de fermentación y la degradación in vitro de tres leguminosas nativas del municipio de Cuajinicuilapa, Guerrero. Los sustratos fueron vainas, hojas y planta completa de centrosema (Centrosema plumiere), frijolillo (Phaseolus lunatus var. silvester) y f...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Rojas García, Adelaido Rafael, Hernández Ayona, Antonio, Sánchez-Santillán, Paulino, Alaniz Gutierrez, Luis, Torres-Salado, Nicolás, Herrera Perez, Jeronimo, España Escobar, Jose
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/14340
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14340
Nivel de acceso:acceso abierto
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The objective was to evaluate the fermentation kinetics and the in vitro degradation of the physiological parts of three native legumes of the municipality of Cuajinicuilapa, Guerrero. The substrates were pods, leaves and complete plant of centrosema (Centrosema plumiere), bean (Phaseolus lunatus var. silvester) and bean-tamarind (Phaseolus lunatus). The biodigestor contained 0.5 g of a substrate and 50 ml of culture medium. The biodigestor were incubated in a water bath at 39 °C for 72 h. Gas production was measured at 0, 2, 4, 6, 9, 12, 24, 36, 48 and 72 h. The gas production was used to obtain the parameters maximum volume (mV), rate of gas production (S) and time lag (λ). Dry matter degradation (DEGDM) and degradation of the neutral detergent fibre (DEGNDF) were determined by weight difference. The statistical analysis was a completely randomized design within a 3x3 factorial arrangement. The centrosema pod produced the higher mV, the centroid leaf and bean-tamarind pod the higher S, the leaf, plant and pod of centrosema the less λ, the pod of centrosema the higher DEGDM and DEGNDF. The centrosema leaf presented higher mV and S and less λ than the leaves of bean and bean-tamarind. The centroid sheath showed higher mV, DEGDM and DEGNDF and less λ than the bean and bean-tamarind pods (p<0.05). It is concluded that the evaluated components of the native creeping legume Centrosema plumiere presented better nutritional response in the in vitro evaluation than the other legumes.
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