Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru

Descripción del Articulo

This study was conducted to evaluate the contamination for parasites in the frog Telmatobius jelskii, used in the preparation of extracts intended for direct human consumption in the form of beverages expended in public areas. Frogs (n=84) were taken in 21 food carts in Lime city center. Direct copr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Serrano-Martínez, Enrique, Quispe H., Marco, Plascencia P., Lucy, Hinostroza M., Elizabeth
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/13290
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/13290
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:parasites
frogs
Gorgoderina attenuata
Cryptosporidium sp
zoonotic
beverages
salud pública
cryptosporidiosis
zoonosis
bebida
id 1609-9117_61269d36563facfed0458572fd615455
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/13290
network_acronym_str 1609-9117
repository_id_str .
network_name_str Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
spelling Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, PeruParásitos Zoonóticos en Ranas Destinadas a la Elaboración de Bebidas para el Consumo Humano en Lima, PerúSerrano-Martínez, EnriqueQuispe H., MarcoPlascencia P., LucyHinostroza M., ElizabethparasitesfrogsGorgoderina attenuataCryptosporidium spzoonoticbeveragessalud públicaGorgoderina attenuatacryptosporidiosiszoonosisbebidaThis study was conducted to evaluate the contamination for parasites in the frog Telmatobius jelskii, used in the preparation of extracts intended for direct human consumption in the form of beverages expended in public areas. Frogs (n=84) were taken in 21 food carts in Lime city center. Direct coproparasitological techniques and the Travassos technique were used for the detection of gastrointestinal parasites. For the detection of metazoan parasites the small and large intestine, liver, lung and bladder were revised. All frogs had parasites of at least three species, identifying the presence of two digenea: Gorgoderina attenuata (7.2%) and Gorgoderina sp (11.9%), two nematodes: Hedruris heyeri (100%) and Capillaria sp (6.0%) and two zoonotic protozoa: Cryptosporidium sp (100%) and Balantidium sp (100%). The results showed high contamination with parasites in frogs that are used in the preparation of extracts, which implies a risk of infection for consumers if considering that extracts were prepared with whole frogs that are not are not subjected to cooking processes.El presente estudio fue realizado para evaluar la contaminación por parásitos en ranas de la especie Telmatobius jelskii, empleadas en la preparación de extractos destinados al consumo humano directo en la forma de bebidas expendidas en áreas públicas. Se recolectaron 84 ranas en 21 establecimientos públicos de consumo de bebidas en el Cercado de Lima, Perú. Para la detección de parásitos gastrointestinales se realizaron técnicas coproparasitológicas directas y la técnica cualitativa de Travassos. Asimismo, para la detección de parásitos metazoos se revisó el intestino delgado y grueso, hígado, pulmón y vejiga urinaria. Todas las ranas presentaron parásitos de por los menos tres especies, identificándose la presencia de dos digeneos: Gorgoderina attenuata (7.2%) y Gorgoderina sp (11.9%), dos nematodos: Hedruris heyeri (100%) y Capillaria sp (6.0%), y dos protozoos: Cryptosporidium sp (100%) y Balantidium sp (100%), ambos de carácter zoonótico. Los resultados demuestran una elevada contaminación por parásitos zoonóticos en las ranas empleadas en la elaboración de extractos, lo cual implica un riesgo de infección de los consumidores de extracto de rana, toda vez que los extractos son elaborados con ranas enteras que no son sometidas a proceso térmico.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2017-10-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1329010.15381/rivep.v28i3.13290Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol 28 No 3 (2017); 642-649Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 28 Núm. 3 (2017); 642-6491682-34191609-9117reponame:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perúinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/13290/12260Derechos de autor 2017 Enrique Serrano-Martínez, Marco Quispe H., Lucy Plascencia P., Elizabeth Hinostroza M.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T18:08:48Zmail@mail.com -
dc.title.none.fl_str_mv Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
Parásitos Zoonóticos en Ranas Destinadas a la Elaboración de Bebidas para el Consumo Humano en Lima, Perú
title Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
spellingShingle Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
Serrano-Martínez, Enrique
parasites
frogs
Gorgoderina attenuata
Cryptosporidium sp
zoonotic
beverages
salud pública
Gorgoderina attenuata
cryptosporidiosis
zoonosis
bebida
title_short Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
title_full Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
title_fullStr Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
title_full_unstemmed Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
title_sort Zoonotic parasites in frogs used for preparing beverages for human consumption in Lima, Peru
dc.creator.none.fl_str_mv Serrano-Martínez, Enrique
Quispe H., Marco
Plascencia P., Lucy
Hinostroza M., Elizabeth
author Serrano-Martínez, Enrique
author_facet Serrano-Martínez, Enrique
Quispe H., Marco
Plascencia P., Lucy
Hinostroza M., Elizabeth
author_role author
author2 Quispe H., Marco
Plascencia P., Lucy
Hinostroza M., Elizabeth
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv parasites
frogs
Gorgoderina attenuata
Cryptosporidium sp
zoonotic
beverages
salud pública
Gorgoderina attenuata
cryptosporidiosis
zoonosis
bebida
topic parasites
frogs
Gorgoderina attenuata
Cryptosporidium sp
zoonotic
beverages
salud pública
Gorgoderina attenuata
cryptosporidiosis
zoonosis
bebida
dc.description.none.fl_txt_mv This study was conducted to evaluate the contamination for parasites in the frog Telmatobius jelskii, used in the preparation of extracts intended for direct human consumption in the form of beverages expended in public areas. Frogs (n=84) were taken in 21 food carts in Lime city center. Direct coproparasitological techniques and the Travassos technique were used for the detection of gastrointestinal parasites. For the detection of metazoan parasites the small and large intestine, liver, lung and bladder were revised. All frogs had parasites of at least three species, identifying the presence of two digenea: Gorgoderina attenuata (7.2%) and Gorgoderina sp (11.9%), two nematodes: Hedruris heyeri (100%) and Capillaria sp (6.0%) and two zoonotic protozoa: Cryptosporidium sp (100%) and Balantidium sp (100%). The results showed high contamination with parasites in frogs that are used in the preparation of extracts, which implies a risk of infection for consumers if considering that extracts were prepared with whole frogs that are not are not subjected to cooking processes.
El presente estudio fue realizado para evaluar la contaminación por parásitos en ranas de la especie Telmatobius jelskii, empleadas en la preparación de extractos destinados al consumo humano directo en la forma de bebidas expendidas en áreas públicas. Se recolectaron 84 ranas en 21 establecimientos públicos de consumo de bebidas en el Cercado de Lima, Perú. Para la detección de parásitos gastrointestinales se realizaron técnicas coproparasitológicas directas y la técnica cualitativa de Travassos. Asimismo, para la detección de parásitos metazoos se revisó el intestino delgado y grueso, hígado, pulmón y vejiga urinaria. Todas las ranas presentaron parásitos de por los menos tres especies, identificándose la presencia de dos digeneos: Gorgoderina attenuata (7.2%) y Gorgoderina sp (11.9%), dos nematodos: Hedruris heyeri (100%) y Capillaria sp (6.0%), y dos protozoos: Cryptosporidium sp (100%) y Balantidium sp (100%), ambos de carácter zoonótico. Los resultados demuestran una elevada contaminación por parásitos zoonóticos en las ranas empleadas en la elaboración de extractos, lo cual implica un riesgo de infección de los consumidores de extracto de rana, toda vez que los extractos son elaborados con ranas enteras que no son sometidas a proceso térmico.
description This study was conducted to evaluate the contamination for parasites in the frog Telmatobius jelskii, used in the preparation of extracts intended for direct human consumption in the form of beverages expended in public areas. Frogs (n=84) were taken in 21 food carts in Lime city center. Direct coproparasitological techniques and the Travassos technique were used for the detection of gastrointestinal parasites. For the detection of metazoan parasites the small and large intestine, liver, lung and bladder were revised. All frogs had parasites of at least three species, identifying the presence of two digenea: Gorgoderina attenuata (7.2%) and Gorgoderina sp (11.9%), two nematodes: Hedruris heyeri (100%) and Capillaria sp (6.0%) and two zoonotic protozoa: Cryptosporidium sp (100%) and Balantidium sp (100%). The results showed high contamination with parasites in frogs that are used in the preparation of extracts, which implies a risk of infection for consumers if considering that extracts were prepared with whole frogs that are not are not subjected to cooking processes.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-10-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/13290
10.15381/rivep.v28i3.13290
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/13290
identifier_str_mv 10.15381/rivep.v28i3.13290
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/13290/12260
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2017 Enrique Serrano-Martínez, Marco Quispe H., Lucy Plascencia P., Elizabeth Hinostroza M.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2017 Enrique Serrano-Martínez, Marco Quispe H., Lucy Plascencia P., Elizabeth Hinostroza M.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol 28 No 3 (2017); 642-649
Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 28 Núm. 3 (2017); 642-649
1682-3419
1609-9117
reponame:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
reponame_str Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
collection Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1701389173458468864
score 13.905282
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).