Probiotic supplementation with Lactobacillus casei in sows and its effects on the zootechnical parameters of piglets

Descripción del Articulo

The aim of this study was to evaluate the supplementation of Lactobacillus casei in sows and its effect on the zootechnical parameters of piglets. A total of 18 F1 Landrace x Large White sows were distributed in three completely randomized groups: control and two groups supplemented with L. casei (T...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Suárez, Rafael, Buitrago, Natalia, Rondón-Barragán, Iang
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/16095
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16095
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:probiotic; Lactobacillus casei; pigs
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probiótico; Lactobacillus casei; cerdos; suplementación
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Suplementación probiótica con Lactobacillus casei en cerdas y su efecto sobre los parámetros zootécnicos de los lechones
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dc.description.none.fl_txt_mv The aim of this study was to evaluate the supplementation of Lactobacillus casei in sows and its effect on the zootechnical parameters of piglets. A total of 18 F1 Landrace x Large White sows were distributed in three completely randomized groups: control and two groups supplemented with L. casei (T1: 10 x 106 CFU [colony forming units]; T2: 10 x108 CFU). The doses were administered weekly orally 2 h after the first feeding of the day (09:00) for 180 days, covering a productive cycle. Results of zootechnical variables of each female and her piglets at the peripartum, at weaning and at the new service of the female were evauated. In the peripartum, a greater mean body weight of total births (PPNT) and average birth body weight were found (PPNV) in the supplemented animals compared to the control group (p<0.05). In the lactation phase there was a greater total weight per litter at weaning (PTCD), mean body weight per piglet at weaning (PPLD), total body weight gain per litter per sow (GTCDH), mean total body weight per piglet (GTPL) and mean body weight per day pero piglet (GPLD) in the animals supplemented with the probiotic compared to the control group (p<0.01). None of the variables showed differences between the supplemented groups. It is concluded that oral supplementation with the probiotic Lactobacillus casei in the sows during the gestation and lactation phase improves the productive indexes in the peripartum period and in the lactation phase of the piglets.
El objetivo del estufio fue evaluar la suplementacion de Lactobacillus casei en cerdas y su efecto sobre los parámetros zootécnicos de los lechones. Se trabajo con 18 cerdas F1 Landrace x Large White distribuidas en tres grupos completamente al azar: control y dos grupos suplementados con L. casei (T1: 10 x 106 UFC [unidades formadoras de colonias]; T2: 10 x108 UFC). Las dosis fueron administradas semanalmente por vía oral 2 h después de la primera alimentación del día (09:00) durante 180 días, cubriendo un ciclo productivo. Se analizaron los resultados de las variables zootécnicas de cada hembra y sus lechones al periparto, al destete y al nuevo servicio de cubrición de la hembra. En el periparto se encontró un mayor peso promedio de nacidos totales (PPNT) y peso promedio de nacidos vivos (PPNV) en los animales suplementados en comparación con el grupo control (p<0.05). En la fase de lactancia se evidenció mayor peso total por camada al destete (PTCD), peso promedio lechón desteto (PPLD), ganancia total por camada desteta por hembra (GTCDH), ganancia total promedio por lechón, (GTPL) y ganancia promedio por lechón día (GPLD) en los animales suplementados con el probiótico comparado con el grupo control (p<0.01). En ninguna de las variables se evidenció diferencias entre los grupos suplementados. Se concluye que la suplementación oral con el probiótico Lactobacillus casei en las cerdas en fase de gestación y lactancia mejora los índices productivos en el periodo periparto y en la fase de lactancia de los lechones.
description The aim of this study was to evaluate the supplementation of Lactobacillus casei in sows and its effect on the zootechnical parameters of piglets. A total of 18 F1 Landrace x Large White sows were distributed in three completely randomized groups: control and two groups supplemented with L. casei (T1: 10 x 106 CFU [colony forming units]; T2: 10 x108 CFU). The doses were administered weekly orally 2 h after the first feeding of the day (09:00) for 180 days, covering a productive cycle. Results of zootechnical variables of each female and her piglets at the peripartum, at weaning and at the new service of the female were evauated. In the peripartum, a greater mean body weight of total births (PPNT) and average birth body weight were found (PPNV) in the supplemented animals compared to the control group (p<0.05). In the lactation phase there was a greater total weight per litter at weaning (PTCD), mean body weight per piglet at weaning (PPLD), total body weight gain per litter per sow (GTCDH), mean total body weight per piglet (GTPL) and mean body weight per day pero piglet (GPLD) in the animals supplemented with the probiotic compared to the control group (p<0.01). None of the variables showed differences between the supplemented groups. It is concluded that oral supplementation with the probiotic Lactobacillus casei in the sows during the gestation and lactation phase improves the productive indexes in the peripartum period and in the lactation phase of the piglets.
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