Obtención de un biopolímero a partir del ácido láctico utilizando como materia prima el almidón de camote
Descripción del Articulo
The present work of investigation has for fundamental aim(lens) of obtaining a biopolímero from the fermentation of the substratum: flour of yam, which physicist was treated chemically to obtain glucose in a quantity of 14 g/L, which(who) later was fermented to obtain lactic acid, which final concen...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2006 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/9137 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/9137 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Biopolímero, Glucosa, Ácido láctico |
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Biopolímero, Glucosa, Ácido láctico |
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The present work of investigation has for fundamental aim(lens) of obtaining a biopolímero from the fermentation of the substratum: flour of yam, which physicist was treated chemically to obtain glucose in a quantity of 14 g/L, which(who) later was fermented to obtain lactic acid, which final concentration of lactic acid in the birreactor was of 0,216 g/L, (being later the final concentration of the lactic acid of 2,162 g/L). The concentrated acid was mixed by a plastificante, agar-agar there being obtained a biodegradable plastic of rugose aspect, which weight of the obtained biopolímero was of 0,2g. Later it was submitted to the test of biodegradabilidad, where the turbidez and presence of bubbles in the biorreactor (CO2, O2), compared with the initial observations indicate the presence of source(fountain) of microorganism, as mud I activate, that is to say qualitative growth of biomass. Finally, this work of investigation specialist will use as guide and tool of consultation for every person and related to the investigation and production(elaboration) of biopolímeros biodegradable. The examples of the designs and presented models serve so much for the use to level of plant(floor) I pilot like to industrial level |
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Silva Villanueva, José LuisBecerra Miñano, Hugo GerardoGamboa Alva, Alexandra Sarit2017-11-14T14:37:47Z2017-11-14T14:37:47Z2006https://hdl.handle.net/20.500.14414/9137The present work of investigation has for fundamental aim(lens) of obtaining a biopolímero from the fermentation of the substratum: flour of yam, which physicist was treated chemically to obtain glucose in a quantity of 14 g/L, which(who) later was fermented to obtain lactic acid, which final concentration of lactic acid in the birreactor was of 0,216 g/L, (being later the final concentration of the lactic acid of 2,162 g/L). The concentrated acid was mixed by a plastificante, agar-agar there being obtained a biodegradable plastic of rugose aspect, which weight of the obtained biopolímero was of 0,2g. Later it was submitted to the test of biodegradabilidad, where the turbidez and presence of bubbles in the biorreactor (CO2, O2), compared with the initial observations indicate the presence of source(fountain) of microorganism, as mud I activate, that is to say qualitative growth of biomass. Finally, this work of investigation specialist will use as guide and tool of consultation for every person and related to the investigation and production(elaboration) of biopolímeros biodegradable. The examples of the designs and presented models serve so much for the use to level of plant(floor) I pilot like to industrial levelEl presente trabajo de investigación tiene por objetivo fundamental el de obtener un biopolímero a partir de la fermentación del sustrato: harina de camote, la que fué tratada físico-químicamente para obtener glucosa en una cantidad de 14 g/L, la cual posteriormente fué fermentada para obtener ácido láctico, cuya concentración final de ácido láctico en el birreactor fue de 0,216 g/L, (siendo posteriormente la concentración final del ácido láctico de 2,162 g/L). El ácido concentrado se mezcló con un plastificante, agar-agar obteniéndose un plástico biodegradable de aspecto rugoso, cuyo peso del biopolímero obtenido fue de 0,2g. Posteriormente fué sometido al test de biodegradabilidad, en donde la turbidez y presencia de burbujas en el biorreactor (CO2, O2), comparado con las observaciones iniciales indican la presencia de fuente de microorganismo, como lodo activo, es decir crecimiento cualitativo de biomasa. Finalmente, este trabajo de investigación servirá de guía y herramienta de consulta para toda persona especialista y relacionada con la investigación y elaboración de biopolímeros biodegradables. Los ejemplos de los diseños y modelos presentados sirven tanto para el uso a nivel de planta piloto como a nivel industrialTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUBiopolímero, Glucosa, Ácido lácticoObtención de un biopolímero a partir del ácido láctico utilizando como materia prima el almidón de camoteinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniero QuímicoIngeniería QuímicaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ingeniería QuímicaORIGINALBecerraMinano_H - GamboaAlva_A.pdfBecerraMinano_H - GamboaAlva_A.pdfapplication/pdf2253096https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/137845ae-d933-49a9-9dc1-c228428b90d2/download26210b7e6ec60b82feeec8c5c0ce0bffMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/c9516b3e-5bd4-496f-920d-f430033d5d23/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/9137oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/91372017-11-15 12:18:38.769http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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