Determinación de colorantes artificiales en vinos envasados elaborados en bodegas de cascas, enero-febrero del 2016

Descripción del Articulo

It is known that in reality natural dyes have been replaced by synthetic dyes. These are usually noted for their ability to color, uniformity, low cost, the most used in the food industry are the azo, triphenylmethane and coal tar. Researchers have shown that many of these components have chronic-ty...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Peralta Tingal, Ricardo Miguel, Villajulca Carranza, Tatiana Lucía
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/9427
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/9427
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:espectrofotometría, aratta posetto, colorantes artificiales, diazotación de la anilina
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description It is known that in reality natural dyes have been replaced by synthetic dyes. These are usually noted for their ability to color, uniformity, low cost, the most used in the food industry are the azo, triphenylmethane and coal tar. Researchers have shown that many of these components have chronic-type toxic activity, allergic and asthmatic reactions, blood disorders, anemia, and hemolysis with pallor: tachycardia, vertigo, and asthenia. In the project carried out, 21 samples of bottled wines from the different Cascas wineries were worked on. Three methods were carried out: aratta posetto, diazotation of the aniline and spectrophotometry; in the first method mentioned, 1 sample (+) was obtained for artificial dyes, in the second method an opalescent yellow precipitate was obtained, therefore again (+) was determined for dyes, finally the method was carried out by spectrophotometry to identify what kind of dyes would be involved; a scan of readings from 380nm to 520nm was made, where we got a peak at the reading of 410nm, being able to conclude that a colorant called Cochineal Red or Ponceau Red 4R (E124) was identified, because the range of this is within the sweep of Readings
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Three methods were carried out: aratta posetto, diazotation of the aniline and spectrophotometry; in the first method mentioned, 1 sample (+) was obtained for artificial dyes, in the second method an opalescent yellow precipitate was obtained, therefore again (+) was determined for dyes, finally the method was carried out by spectrophotometry to identify what kind of dyes would be involved; a scan of readings from 380nm to 520nm was made, where we got a peak at the reading of 410nm, being able to conclude that a colorant called Cochineal Red or Ponceau Red 4R (E124) was identified, because the range of this is within the sweep of ReadingsSe sabe que en realidad los colorantes naturales han sido reemplazados por colorantes sintéticos. Estos se suelen destacar por su capacidad de coloración, uniformidad, bajo costo, los más utilizados en la industria alimentaria son los de tipo azoicos, trifenilmetano y alquitrán de hulla. Los investigadores han demostrado que muchos de estos componentes tienen actividad tóxica de tipo crónica, también se presentan reacciones alérgicas y asmáticas, trastornos sanguíneos, anemia, y hemólisis con palidez: taquicardia, vértigo y astenia. En el proyecto realizado se trabajó con 21 muestras de vinos envasados de las diferentes bodegas de Cascas, se realizaron 3 métodos: aratta posetto, diazotación de la anilina y espectrofotometría; en el primer método mencionado se obtuvo 1 muestra (+) para colorantes artificiales, en el segundo método se obtuvo como resultado un precipitado amarillo opalescente por lo tanto nuevamente se determinó (+) para colorantes, por último se procedió al método por espectrofotometría para identificar que tipo de colorantes estarían implicados; se realizó un barrido de lecturas de 380nm a 520nm donde nos salió un pico a la lectura de 410nm pudiendo concluir que se identificó un colorante llamado Rojo cochinilla A o rojo Ponceau 4R (E124), porque el rango de éste se encuentra dentro del barrido de lecturasTrabajo de investigaciónspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUespectrofotometría, aratta posetto, colorantes artificiales, diazotación de la anilinaDeterminación de colorantes artificiales en vinos envasados elaborados en bodegas de cascas, enero-febrero del 2016info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BIoquímicaORIGINALPeralta Tingal Ricardo Miguel.pdfPeralta Tingal Ricardo Miguel.pdfapplication/pdf2497633https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/d8473521-f8c7-43f0-bd96-29003327456f/download35baaede0874767b2f0b0adfa7619611MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/00ea2773-b225-421f-8de8-a18c54e88d00/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/9427oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/94272017-12-29 10:42:20.26http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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