Estudio fitoquímico y capacidad antioxidante in vitro del fruto fresco de jaltomata ventricosa

Descripción del Articulo

The objective of this research was to determine the fresh fruit phytoconstituents Jaltomata ventricosa (Sogorome) and evaluate its antioxidant capacity and determine the concentration of total phenolics and ascorbic acid in this fruit. For the phytochemical study method Martínez and Cuellar, whereby...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Gaspar Trebejo, Kelly Jamelli, Jiménez Rodríguez, ´Yhen Aracely
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/3657
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/3657
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Polifenoles, Fitoconstituyentes, Capacidad antioxidante, Jaltomata ventricosa, Ácido ascórbico
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description The objective of this research was to determine the fresh fruit phytoconstituents Jaltomata ventricosa (Sogorome) and evaluate its antioxidant capacity and determine the concentration of total phenolics and ascorbic acid in this fruit. For the phytochemical study method Martínez and Cuellar, whereby the sample was subjected to the extractive action of solvents of increasing polarity followed dichloromethane, ethanol and water. The concentration of total polyphenols was determined by the Folin-Ciocalteu and ascorbic acid by the method of Robinson Stock using 2,6-dichlorophenolindophenol. The antioxidant capacity was determined by the method of bleaching radical 2,2-diphenyl-1-picrilhidrazilo (DPPH*). The results showed lipids, triterpenes and steroids, catechins, phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, tannins, reducing sugars, amino acids, alkaloids and mucilages as fruit phytoconstituents study. Fresh fruit of Jaltomata ventricosa (Sogorome) presents 319.26 mg gallic acid equivalents per gram of sample and 9.23 mg of ascorbic acid per 100 g of sample. Also this fruit has antioxidant capacity compared with 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl, at the dose of 50, 100 and 200 ug / mL (p <0.05), reaching 95.79% at a concentration of 200 ug / mL, with Coefficient of 50% inhibition of 42.51 ug / mL. In conclusion, the fruit is rich in Jaltomata ventricosa (Sogorome) phytoconstituents, I was found high in phenolic compounds and has a moderate antioxidant potential, which would be recommended for consumption
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The results showed lipids, triterpenes and steroids, catechins, phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, tannins, reducing sugars, amino acids, alkaloids and mucilages as fruit phytoconstituents study. Fresh fruit of Jaltomata ventricosa (Sogorome) presents 319.26 mg gallic acid equivalents per gram of sample and 9.23 mg of ascorbic acid per 100 g of sample. Also this fruit has antioxidant capacity compared with 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl, at the dose of 50, 100 and 200 ug / mL (p <0.05), reaching 95.79% at a concentration of 200 ug / mL, with Coefficient of 50% inhibition of 42.51 ug / mL. In conclusion, the fruit is rich in Jaltomata ventricosa (Sogorome) phytoconstituents, I was found high in phenolic compounds and has a moderate antioxidant potential, which would be recommended for consumptionEl objetivo del presente trabajo de investigación fue determinar los fitoconstituyentes del fruto fresco de Jaltomata ventricosa (Sogorome) y evaluar su capacidad antioxidante, así como determinar la concentración de polifenoles totales y ácido ascórbico en dicho fruto. Para el estudio fitoquímico se siguió el método de Martínez y Cuellar, según el cual la muestra fue sometida a la acción extractiva de solventes de polaridad creciente: diclorometano, etanol y agua. La concentración de polifenoles totales fue determinada por el método de Folin-Ciocalteu y la de ácido ascórbico por el método de Robinson Stock usando 2,6-diclorofenol-indofenol. La capacidad antioxidante se determinó por el método de decoloración del radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazilo (DPPH*). Los resultados mostraron lípidos, triterpenos y esteroides, catequinas, compuestos fenólicos, flavonoides, antocianinas, taninos, azúcares reductores, aminoácidos, mucílagos y alcaloides como fitoconstituyentes del fruto en estudio. El fruto fresco de Jaltomata ventricosa (Sogorome) presenta 319.26 mg equivalentes de ácido gálico por g de muestra y 9.23 mg de ácido ascórbico por 100 g de muestra. Asimismo dicho fruto presenta capacidad antioxidante frente al 2, 2-difenil-1-picrilhidrazil, a la dosis de 50, 100 y 200 ug/mL (p<0.05), llegando a 95.79 % a una concentración de 200 ug/mL, con un Coeficiente de Inhibición al 50% de 42.51 ug/mL. En conclusión el fruto de Jaltomata ventricosa (Sogorome) es rico en fitoconstituyentes, encontrándose elevado en compuestos fenólicos y presenta un moderado potencial antioxidante, lo que lo haría recomendable para su consumo.spaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUPolifenoles, Fitoconstituyentes, Capacidad antioxidante, Jaltomata ventricosa, Ácido ascórbicoEstudio fitoquímico y capacidad antioxidante in vitro del fruto fresco de jaltomata ventricosainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquimicaORIGINALGaspar Trebejo Kelly Jamili.pdfGaspar Trebejo Kelly Jamili.pdfapplication/pdf1971975https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/04585e96-b68c-4d2f-8b67-a4c1c0bd74f6/download6c7c76d98d5a119dc6db68762a04abebMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/2c1e2626-401c-4052-8f0a-2285f1b3b36d/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/3657oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/36572017-11-15 12:18:37.786http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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