Efecto de la proporción de agua, lactosuero y quinua (chenopodium quinoa w.) blanca germinada en la aceptabilidad general de una bebida fermentada utilizando cultivo láctico comercial
Descripción del Articulo
The aim of this study was to determine the effect of the proportion of water, whey and quinoa (Chenopodium quinoa W.) White germinated in the general acceptability of a fermented beverage using Lactic Commercial Farming (BFCLC). Was possible to determine the effect of the water content (A), whey (L)...
| Autor: | |
|---|---|
| Formato: | tesis de grado |
| Fecha de Publicación: | 2017 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | UNITRU-Tesis |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/9781 |
| Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/9781 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Superficie de Respuesta, Valor Biológico, Relación eficiente de proteína, Lactosuero, Utilización neta de proteínas, Digestibilidad |
| Sumario: | The aim of this study was to determine the effect of the proportion of water, whey and quinoa (Chenopodium quinoa W.) White germinated in the general acceptability of a fermented beverage using Lactic Commercial Farming (BFCLC). Was possible to determine the effect of the water content (A), whey (L) and quinoa (Q) (Chenopodium quinoa W.) germinated in the overall acceptability of a BFCLC by response surface, a cubic function was obtained: 5.61718 * Q + 4.40468 * a + 7.21491 * L + 5.14372 * Q * a + 0.66417 * Q * L + 3.58917 * a * L + 34.98088 * Q * a * L (R2 = 98.57% and Radj = 95.73%), determining that the acceptable optimum range has the following concentrations: 26% - 28% of quinoa, 26% - 28% water and 38% - 44% whey within these limits is the maximum values for acceptability ie 7.5 - 8 ; finally the protein efficiency BFCLC prepared with the following formulation 38% quinoa, 38% water and 52% whey, being the value of the efficient relationship protein (PER) was 2.24, determined the biological value (VB) of 94.56%, net protein utilization (NPU) of 89.15% and 94.28% digestibility; so it is concluded that the proteins contained in this product are of good quality and can be used as a substitute for any milk drink. |
|---|
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).