Diseño de una maquina laminadora de trigo y agregados para la elaboración de tortillas

Descripción del Articulo

The design of this laminating machine has a nutritional objective, since its final product would benefit a large segment of the population due to the ingredients of the dough that we could mix like wheat flour, soy, maca, quinoa, sweet potato, wheat, etc., which would help improve the nutrition, hea...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Amaro Gutierrez, Seimer
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/11088
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Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Maquina laminadora
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description The design of this laminating machine has a nutritional objective, since its final product would benefit a large segment of the population due to the ingredients of the dough that we could mix like wheat flour, soy, maca, quinoa, sweet potato, wheat, etc., which would help improve the nutrition, health and quality of life of consumers. The project focuses on the design of the main elements of a laminating machine: laminating cylinders, cutter cylinder and conveyor belt. Alternatives are proposed in the design of laminating cylinders, and of a laminating cylinder with an innovation. Two cutter profiles are arranged so that for each rotation of the laminating cylinder there are two sheets of the requested material, in addition, for each revolution of the laminating cylinder three rotations of the cutter cylinder will be given, making the proposed model more efficient. After the design process we obtain that the laminating cylinders must have a diameter of 6 inches, described in the ASTM A312. It was possible to design the cutter cylinder with the calculations contemplated in this material obtaining a 2 1/2 inch diameter tube, schedule 80, described in ASTM A312. The volumetric capacity of the conveyor belt of 0.177 m3 / h and the transport capacity of 0.133 ton / h was determined. The project responds to the requirement to produce 3600 tortillas / h. in addition to a required capacity of 0.324 ton / h based on pre-established conditions and calculations described in the present study.
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Two cutter profiles are arranged so that for each rotation of the laminating cylinder there are two sheets of the requested material, in addition, for each revolution of the laminating cylinder three rotations of the cutter cylinder will be given, making the proposed model more efficient. After the design process we obtain that the laminating cylinders must have a diameter of 6 inches, described in the ASTM A312. It was possible to design the cutter cylinder with the calculations contemplated in this material obtaining a 2 1/2 inch diameter tube, schedule 80, described in ASTM A312. The volumetric capacity of the conveyor belt of 0.177 m3 / h and the transport capacity of 0.133 ton / h was determined. The project responds to the requirement to produce 3600 tortillas / h. in addition to a required capacity of 0.324 ton / h based on pre-established conditions and calculations described in the present study.El diseño de esta máquina laminadora tiene un objetivo nutricional, ya que su producto final beneficiaría a un gran segmento de la población debido a los ingredientes de la masa que podríamos mezclar como harina de trigo, soya, maca, quinua, camote, trigo, etc., con lo que ayudaría a mejorar la nutrición, la salud y la calidad de vida de los consumidores. El proyecto se centra en el diseño de los elementos principales de una maquina laminadora: cilindros laminadores, cilindro cortador y banda transportadora. Se proponen alternativas en el diseño de los cilindros laminadores, y de un cilindro laminador con una innovación. Se disponen dos perfiles cortadores de manera que por cada rotación del cilindro laminador se tengan dos láminas de la materia solicitada, además, por cada revolución del cilindro laminador se darán tres rotaciones del cilindro cortador, haciendo más eficiente el modelo propuesto. Luego del proceso de diseño obtenemos que los cilindros laminadores deben tener un diámetro de 6 pulgadas, descrito en el ASTM A312. Se logró diseñar del cilindro cortador con los cálculos contemplados en este material obteniendo un tubo de 2 1/2 pulgadas de diámetro, cédula 80, descrito en el ASTM A312. Se determinó la capacidad volumétrica de la banda transportadora de 0.177 m3/h y la capacidad de trasporte de 0.133 ton/h. El proyecto responde al requerimiento de producir 3600 tortillas/h. además de una capacidad requerida de 0.324 ton/h en base a condiciones preestablecidas y cálculos descritos en el presente estudio.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTmec;TmecSUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de Trujillo,Repositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUMaquina laminadoraDiseño de una maquina laminadora de trigo y agregados para la elaboración de tortillasinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero MecánicoIngenieríaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de IngenieríaORIGINALSEIMER AMARO GUTIERREZ.pdfSEIMER AMARO GUTIERREZ.pdfMaquina laminadoraapplication/pdf7117223https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/3a3006a1-96e5-4a7c-91a1-a058d38373c8/downloadabc7ef3702b2ba8449bdfaa772ab78ecMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/cddd7908-bbbd-4225-b88a-501a3d41b6f5/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/11088oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/110882024-04-21 13:06:18.757http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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