Propiedad antioxidante y caracterización química del extracto etanólico, mucílago y bagazo de la cactácea silvestre Armatocereus aff, procerus. “jacuno”

Descripción del Articulo

Muchas poblaciones que vive en zonas semiáridas, emplean las frutas de las cactáceas como alimento, medicina, forraje. Entre estas frutas, está el Armatocereus procerus jacuno, es una especie de cactus columnar endémico del Perú, con una amplia distribución, en algunos valles es muy abundante entre...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Geronimo Vargas, Kevin Jose
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2024
Institución:Universidad Nacional San Luis Gonzaga de Ica
Repositorio:UNICA-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unica.edu.pe:20.500.13028/5244
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.13028/5244
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Armatocereus procerus
Extracto etanólico
Mucilago
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Actividad antioxidante
Ethanolic extract
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Among these fruits, there is the Armatocereus procerus jacuno, it is a species of columnar cactus endemic to Peru, with a wide distribution, in some valleys it is very abundant between 600 to 900 meters above sea level. The objective of the present study was to determine the antioxidant activity of the ethanolic extract, the mucilage and bagasse of this fruit. The sample was collected in the annex of Huarangal, district of Yauca del Rosario. The ethanolic extract was obtained by maceration in 96° alcohol, the residue was separated into mucilage and bagasse (which is mainly made up of the seeds), these were dried in an oven at 40°C. The methods used to determine the antioxidant activity were: DPPH, FRAP and ABTS. The results indicate that the proportion of bagasse and mucilage are the majority part of the fruits that have an ovoid or circle shape. 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