Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020

Descripción del Articulo

Nutritional labeling is a useful tool for consumers, where they can make informed and healthy choices. The choice, purchase and consumption of food will depend on consumers, on the nutritional information they use on the labels. It will also influence the taste to read the information, the format an...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Lozano Salazar, Dennis Carlos, Rengifo Saenz, Ronald Alexander
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2022
Institución:Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
Repositorio:UNAPIquitos-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/8983
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12737/8983
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Etiquetado de alimentos
Etiquetado nutricional
Alimentos procesados
Consumidor
Ama de casa
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04
id UNAP_8b287dd617dafea9aa92fc1dbb59b6e5
oai_identifier_str oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/8983
network_acronym_str UNAP
network_name_str UNAPIquitos-Institucional
repository_id_str 4362
dc.title.es_PE.fl_str_mv Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
title Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
spellingShingle Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
Lozano Salazar, Dennis Carlos
Etiquetado de alimentos
Etiquetado nutricional
Alimentos procesados
Consumidor
Ama de casa
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04
title_short Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
title_full Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
title_fullStr Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
title_full_unstemmed Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
title_sort Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020
author Lozano Salazar, Dennis Carlos
author_facet Lozano Salazar, Dennis Carlos
Rengifo Saenz, Ronald Alexander
author_role author
author2 Rengifo Saenz, Ronald Alexander
author2_role author
dc.contributor.advisor.fl_str_mv Vásquez Chumbe, Jessy Patricia
Iman Torres, Alexander Javier
dc.contributor.author.fl_str_mv Lozano Salazar, Dennis Carlos
Rengifo Saenz, Ronald Alexander
dc.subject.es_PE.fl_str_mv Etiquetado de alimentos
Etiquetado nutricional
Alimentos procesados
Consumidor
Ama de casa
topic Etiquetado de alimentos
Etiquetado nutricional
Alimentos procesados
Consumidor
Ama de casa
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04
dc.subject.ocde.es_PE.fl_str_mv https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04
description Nutritional labeling is a useful tool for consumers, where they can make informed and healthy choices. The choice, purchase and consumption of food will depend on consumers, on the nutritional information they use on the labels. It will also influence the taste to read the information, the format and the motivation to use the nutritional labeling. This study addresses the impact of the use of the octagon and nutritional labeling on the decision to purchase processed products by housewives in the city of Iquitos. The research was non-experimental, descriptive with a cross section, and the sample consisted of 800 housewives. A questionnaire was applied to nurses on the use of the octagon and labeling as a data collection instrument. The results reveal that puncha has the highest percentage where housewives have heard about the healthy eating law, with 81.0%, but at the same time they comprise the highest percentage in ignorance of the nutritional label (68%). It is also observed that the housewives are “In favor” and “Totally in favor” of the application of the Healthy Eating Law”. Octagons are much easier to understand as they indicate “High Sugar”, “High Sodium”, “High Trans Fat”. Concluding that, the octagons present in the nutritional label of processed products, "Has changed" in a positive way in the decision to purchase them, understanding each other better, and reducing the consumption of these products.
publishDate 2022
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2023-04-05T17:40:38Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2023-04-05T17:40:38Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2022
dc.type.es_PE.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://hdl.handle.net/20.500.12737/8983
url https://hdl.handle.net/20.500.12737/8983
dc.language.iso.es_PE.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.ispartof.fl_str_mv SUNEDU
dc.rights.*.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.*.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.format.es_PE.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.es_PE.fl_str_mv Universidad Nacional de la Amazonía Peruana
dc.publisher.country.es_PE.fl_str_mv PE
dc.source.none.fl_str_mv reponame:UNAPIquitos-Institucional
instname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
instacron:UNAPIquitos
instname_str Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
instacron_str UNAPIquitos
institution UNAPIquitos
reponame_str UNAPIquitos-Institucional
collection UNAPIquitos-Institucional
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/42048163-f841-453b-9cb0-75c6272d2349/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/1d895098-6dc7-4910-aa84-fbef63fa1b6f/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/dcbdc356-987b-4df1-9da1-b38b623878db/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/0477e2fb-1604-40cd-9032-b857cbe32a2e/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/5feea13a-f38f-4e43-9eda-f9d59f973cce/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/bb45bb75-0718-4b4d-87b7-3d78857ae19c/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/23ea774e-0b63-4bc1-ade2-6ce7f0ebf562/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/0a5ffd87-fb48-40c8-9179-b644ba5a4943/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/d79590e6-f970-4f60-a1d0-3c062c7c09e0/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/fb1e6df8-2a95-4eeb-9887-4d9b9d6ca6e2/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/47907426-4784-412e-af47-599f9b1e5cb8/download
https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/28cd3c3e-1377-4d5c-8da3-8d1b8b0227bd/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 8bb3e80c922060a1cec9b8e61b5a5025
1e3c6c28f85a312ae26157c4a7ba92bb
f3a0241916cd0c7eadd91a1fa4e89103
a4442da78ff14798e1d611986d635a2d
ffff0a778dee31df11fd6a298500c50b
28981d35368ec1d56a565c346d2f9933
d7c0f00733b0b3c9fe1fa6bf2b95cdc6
2246ab8974e1906a4c867f3d7e0c0f98
4a898763c549123b0dbb8e595cd0da42
5fa6cdb7720b972b24a1ac7a05679a57
33c140b446009995219961b08c2e3e08
0acd19f46b2de2439e8e47842f1a7c40
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital UNAP
repository.mail.fl_str_mv repositorio.institucional@unapiquitos.edu.pe
_version_ 1846612762078216192
spelling Vásquez Chumbe, Jessy PatriciaIman Torres, Alexander JavierLozano Salazar, Dennis CarlosRengifo Saenz, Ronald Alexander2023-04-05T17:40:38Z2023-04-05T17:40:38Z2022https://hdl.handle.net/20.500.12737/8983Nutritional labeling is a useful tool for consumers, where they can make informed and healthy choices. The choice, purchase and consumption of food will depend on consumers, on the nutritional information they use on the labels. It will also influence the taste to read the information, the format and the motivation to use the nutritional labeling. This study addresses the impact of the use of the octagon and nutritional labeling on the decision to purchase processed products by housewives in the city of Iquitos. The research was non-experimental, descriptive with a cross section, and the sample consisted of 800 housewives. A questionnaire was applied to nurses on the use of the octagon and labeling as a data collection instrument. The results reveal that puncha has the highest percentage where housewives have heard about the healthy eating law, with 81.0%, but at the same time they comprise the highest percentage in ignorance of the nutritional label (68%). It is also observed that the housewives are “In favor” and “Totally in favor” of the application of the Healthy Eating Law”. Octagons are much easier to understand as they indicate “High Sugar”, “High Sodium”, “High Trans Fat”. Concluding that, the octagons present in the nutritional label of processed products, "Has changed" in a positive way in the decision to purchase them, understanding each other better, and reducing the consumption of these products.El etiquetado nutricional es una herramienta útil para los consumidores, donde estos puedan realizar elecciones informadas y saludables. La elección, compra y consumo de los alimentos dependerá de los consumidores, de la información nutricional que usen de las etiquetas. También influirá el gusto de leer la información, el formato y la motivación para usar el etiquetado nutricional. Este estudio aborda el impacto que tiene el uso del octógono y del etiquetado nutricional en la decisión de compra de productos procesados de amas de casa de la ciudad de Iquitos. La investigación fue no experimental, descriptiva con corte transversal, y la muestra estuvo conformada por 800 amas de casa de la ciudad de Iquitos. Se aplicó un cuestionario para amas sobre el uso del octógono y etiquetado, como instrumento de recolección de datos. Los resultados revelan que punchana tiene el mayor porcentaje donde las amas de casa han escuchado sobre la ley de alimentación saludable, con un 81,0%, pero a su vez comprenden el mayor porcentaje en el desconocimiento de la etiqueta nutricional (68%). Se observa también que las amas de casa están “A favor” y “Totalmente a favor” de la aplicación de la Ley de Alimentación saludable”. Los octógonos se entienden mucho mejor, ya que indican “Alto en azúcar”, “Alto en sodio”, “Alto en grasa trans”. Concluyendo que, los octógonos presentes en la etiqueta nutricional de productos procesados, “Ha cambiado” de forma positiva en la decisión de compra de estos mismos, entendiéndose mejor, y disminuyendo el consumo de estos productos.application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/Etiquetado de alimentosEtiquetado nutricionalAlimentos procesadosConsumidorAma de casahttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04Impacto de la implementación del octógono nutricional en la decisión de compra de alimentos en amas de casa de la ciudad de Iquitos, 2020info:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUBromatología y Nutrición HumanaUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias AlimentariasLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humana7075948171879980https://orcid.org/0000-0003-4949-9159https://orcid.org/0000-0002-5228-43700539157746857399https://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis918016https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionalLi Loo Kung, Carlos AntonioFlores Garazatua, Juan AlbertoAlva Angulo, Miriam RuthORIGINALDennis_Tesis_Titulo_2022.pdfDennis_Tesis_Titulo_2022.pdfTexto completoapplication/pdf2902364https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/42048163-f841-453b-9cb0-75c6272d2349/download8bb3e80c922060a1cec9b8e61b5a5025MD51trueAnonymousREADDennis_Formulario de Autorización.pdfDennis_Formulario de Autorización.pdfapplication/pdf781971https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/1d895098-6dc7-4910-aa84-fbef63fa1b6f/download1e3c6c28f85a312ae26157c4a7ba92bbMD52falseAnounymousREADDennis_Informe de coincidencias con otras fuentes.pdfDennis_Informe de coincidencias con otras fuentes.pdfapplication/pdf461024https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/dcbdc356-987b-4df1-9da1-b38b623878db/downloadf3a0241916cd0c7eadd91a1fa4e89103MD53falseAnounymousREADDennis_Constancia de Conformidad.pdfDennis_Constancia de Conformidad.pdfapplication/pdf161813https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/0477e2fb-1604-40cd-9032-b857cbe32a2e/downloada4442da78ff14798e1d611986d635a2dMD54falseAnounymousREADTEXTDennis_Tesis_Titulo_2022.pdf.txtDennis_Tesis_Titulo_2022.pdf.txtExtracted texttext/plain101819https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/5feea13a-f38f-4e43-9eda-f9d59f973cce/downloadffff0a778dee31df11fd6a298500c50bMD592falseAnonymousREADDennis_Formulario de Autorización.pdf.txtDennis_Formulario de Autorización.pdf.txtExtracted texttext/plain57https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/bb45bb75-0718-4b4d-87b7-3d78857ae19c/download28981d35368ec1d56a565c346d2f9933MD594falseAnounymousREADDennis_Informe de coincidencias con otras fuentes.pdf.txtDennis_Informe de coincidencias con otras fuentes.pdf.txtExtracted texttext/plain47339https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/23ea774e-0b63-4bc1-ade2-6ce7f0ebf562/downloadd7c0f00733b0b3c9fe1fa6bf2b95cdc6MD596falseAnounymousREADDennis_Constancia de Conformidad.pdf.txtDennis_Constancia de Conformidad.pdf.txtExtracted texttext/plain1171https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/0a5ffd87-fb48-40c8-9179-b644ba5a4943/download2246ab8974e1906a4c867f3d7e0c0f98MD598falseAnounymousREADTHUMBNAILDennis_Tesis_Titulo_2022.pdf.jpgDennis_Tesis_Titulo_2022.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4340https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/d79590e6-f970-4f60-a1d0-3c062c7c09e0/download4a898763c549123b0dbb8e595cd0da42MD593falseAnonymousREADDennis_Formulario de Autorización.pdf.jpgDennis_Formulario de Autorización.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3618https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/fb1e6df8-2a95-4eeb-9887-4d9b9d6ca6e2/download5fa6cdb7720b972b24a1ac7a05679a57MD595falseAnounymousREADDennis_Informe de coincidencias con otras fuentes.pdf.jpgDennis_Informe de coincidencias con otras fuentes.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4316https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/47907426-4784-412e-af47-599f9b1e5cb8/download33c140b446009995219961b08c2e3e08MD597falseAnounymousREADDennis_Constancia de Conformidad.pdf.jpgDennis_Constancia de Conformidad.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4705https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/28cd3c3e-1377-4d5c-8da3-8d1b8b0227bd/download0acd19f46b2de2439e8e47842f1a7c40MD599falseAnounymousREAD20.500.12737/8983oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/89832025-09-27T17:29:56.275495Zhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://repositorio.unapiquitos.edu.peRepositorio Digital UNAPrepositorio.institucional@unapiquitos.edu.pe
score 13.889224
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).