Antioxidant capacity of the pulp of Vasconcellea candicans "mito"

Descripción del Articulo

Due to the antioxidant potential of the fruits of the "mito" (Vasconcellea candicans, (A. Gray) A. DC 1864) and the possibility of being used as a natural additive in the food industry, we aim to evaluate the concentration of polyphenols, the antioxidant capacity and the mean inhibitory co...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Gutiérrez-Román, Ana Isabel Flor, Santa Cruz-Carpio, Carlos Marco, Velarde-Vilchez, Mónica, Nolasco-Cárdenas, Oscar
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Ricardo Palma
Repositorio:Revistas - Universidad Ricardo Palma
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/5872
Enlace del recurso:http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Biotempo/article/view/5872
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:“mito”
Vasconcellea candicans
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spelling Antioxidant capacity of the pulp of Vasconcellea candicans "mito"Capacidad antioxidante de la pulpa de Vasconcellea candicans “Mito”Gutiérrez-Román, Ana Isabel FlorSanta Cruz-Carpio, Carlos MarcoVelarde-Vilchez, MónicaNolasco-Cárdenas, Oscar“mito”Vasconcellea candicanspolyphenolsripe and immature fruitantioxidant capacityIC50"mito"Vasconcellea candicanspolifenolesa candicansfruto maduro e inmadurocapacidad antioxidanteoIC50Due to the antioxidant potential of the fruits of the "mito" (Vasconcellea candicans, (A. Gray) A. DC 1864) and the possibility of being used as a natural additive in the food industry, we aim to evaluate the concentration of polyphenols, the antioxidant capacity and the mean inhibitory concentration (IC50) of the pulp of this fruit in two stages of maturity and in two extracts, aqueous and ethanolic at 70% (ethanol 70: water 30). We determined the concentration of total polyphenols, the antioxidant capacity as % of free radical capture and the inhibition coefficient (IC50). Our results indicate that the aqueous extract of the pulp of the fruits of immature myth has the highest concentration of total polyphenols, while the antioxidant capacity was higher in ethanolic extracts, these being higher than those found in papaya. The IC50 was higher in the mature ethanolic extract of mito vs. papaya. We found no correlation between total polyphenols, antioxidant capacity and IC50. We conclude that the state of maturity influences the concentration of total polyphenols, while the capture of free radicals and coefficient of IC50, varies according to the type of extractant used, demonstrating that the pulp of "mito" is a promising source to use as a natural antioxidant.Debido al potencial antioxidante de los frutos del “mito” (Vasconcellea candicans (A. Gray) A. DC 1864) y la posibilidad de ser utilizado como aditivo natural en la industria de alimentos, planteamos como objetivo evaluar la concentración de polifenoles, la capacidad antioxidante y la concentración media inhibitoria (IC50) de la pulpa de este fruto en dos estados de madurez y en dos extractos, acuoso y etanólico al 70% (etanol 70: agua 30). Determinamos la concentración de polifenoles totales, la capacidad antioxidante como % de Captura radicales libres y el coeficiente de inhibición (IC50). Nuestros resultados indican que el extracto acuoso de la pulpa de los frutos de mito inmaduros tiene la mayor concentración de polifenoles totales, mientras que la capacidad antioxidante fue mayor en los extractos etanólicos, siendo éstos, mayores que los encontrados en papaya. El IC50 fue mayor en el extracto etanólico maduro de mito vs. papaya. No encontramos correlación entre polifenoles totales, capacidad antioxidante y el IC50. Concluimos que el estado de madurez influye en la concentración de los polifenoles totales, mientras que la captación de radicales libres y coeficiente de IC50, varía según el tipo de extractante utilizado, demostrándose que la pulpa de “mito” es una fuente promisoria para utilizar como antioxidante natural.Facultad de Ciencias Biológicas, Universidad Ricardo Palma2023-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoapplication/pdftext/htmlhttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Biotempo/article/view/587210.31381/biotempo.v20i2.5872Biotempo; Vol. 20 Núm. 2 (2023): Biotempo; 151-1622519-56971992-215910.31381/biotempo.v20i2reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palmainstname:Universidad Ricardo Palmainstacron:URPspahttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Biotempo/article/view/5872/8703http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Biotempo/article/view/5872/9974Derechos de autor 2023 Biotempoinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/58722024-01-29T23:42:46Z
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description Due to the antioxidant potential of the fruits of the "mito" (Vasconcellea candicans, (A. Gray) A. DC 1864) and the possibility of being used as a natural additive in the food industry, we aim to evaluate the concentration of polyphenols, the antioxidant capacity and the mean inhibitory concentration (IC50) of the pulp of this fruit in two stages of maturity and in two extracts, aqueous and ethanolic at 70% (ethanol 70: water 30). We determined the concentration of total polyphenols, the antioxidant capacity as % of free radical capture and the inhibition coefficient (IC50). Our results indicate that the aqueous extract of the pulp of the fruits of immature myth has the highest concentration of total polyphenols, while the antioxidant capacity was higher in ethanolic extracts, these being higher than those found in papaya. The IC50 was higher in the mature ethanolic extract of mito vs. papaya. We found no correlation between total polyphenols, antioxidant capacity and IC50. We conclude that the state of maturity influences the concentration of total polyphenols, while the capture of free radicals and coefficient of IC50, varies according to the type of extractant used, demonstrating that the pulp of "mito" is a promising source to use as a natural antioxidant.
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