Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas

Descripción del Articulo

This article will deal with the story «Carta canta», which belongs to the book Tradiciones peruanas, by Ricardo Palma. In this text, Palma relates the changes that took place in Peruvian food with the arrival of the Spaniards. Therefore, the purpose of this article is to learn about the Spanish infl...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Orbe Vargas, María Nicole
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Ricardo Palma
Repositorio:Revistas - Universidad Ricardo Palma
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/4311
Enlace del recurso:http://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Tradiciones peruanas
alimentos peruanos
alimentos españoles
gastronomía
gastronomía peruana actual
Peruvian food
Spanish food
gastronomy
Peruvian gastronomy today
id REVURP_325986b6cea7ad5de265629cdb681a5e
oai_identifier_str oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/4311
network_acronym_str REVURP
network_name_str Revistas - Universidad Ricardo Palma
repository_id_str
spelling Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanasColores y sabores del paladar español al mundo peruano en las Tradiciones peruanas de Ricardo PalmaOrbe Vargas, María NicoleTradiciones peruanasalimentos peruanosalimentos españolesgastronomíagastronomía peruana actualTradiciones peruanasPeruvian foodSpanish foodgastronomyPeruvian gastronomy todayThis article will deal with the story «Carta canta», which belongs to the book Tradiciones peruanas, by Ricardo Palma. In this text, Palma relates the changes that took place in Peruvian food with the arrival of the Spaniards. Therefore, the purpose of this article is to learn about the Spanish influence on our gastronomy and to demonstrate the importance of the integration of different cultures into our own. This subject is of interest to me because it is related to my career and to the reality of Peruvian gastronomy today.Este artículo abordará la tradición «Carta canta», que pertenece al libro Tradiciones peruanas, de Ricardo Palma. En este texto, Palma relata los cambios que hubo en los alimentos peruanos con la llegada de los españoles. Por ello el propósito de este artículo es conocer la influencia española en nuestra gastronomía y demostrar la importancia de la integración de distintas culturas a la nuestra. Este asunto es de mi interés porque se relaciona con mi carrera y con la realidad de la gastronomía peruana actual.Universidad Ricardo Palma2021-10-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/xmlhttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/431110.31381/epdlj.v3i3.4311El Palma de la Juventud; Vol. 3 Núm. 3 (2021): Enero - Diciembre; 115-122El Palma de la Juventud; Vol. 3 No. 3 (2021): January - December; 115-1222789-081310.31381/epdlj.v3i3reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palmainstname:Universidad Ricardo Palmainstacron:URPspahttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311/5277http://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311/6404Derechos de autor 2021 María Nicole Orbe Vargashttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/43112022-06-14T17:38:52Z
dc.title.none.fl_str_mv Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
Colores y sabores del paladar español al mundo peruano en las Tradiciones peruanas de Ricardo Palma
title Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
spellingShingle Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
Orbe Vargas, María Nicole
Tradiciones peruanas
alimentos peruanos
alimentos españoles
gastronomía
gastronomía peruana actual
Tradiciones peruanas
Peruvian food
Spanish food
gastronomy
Peruvian gastronomy today
title_short Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
title_full Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
title_fullStr Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
title_full_unstemmed Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
title_sort Colours and flavours from the Spanish palate to the Peruvian world in Ricardo Palma’s Tradiciones peruanas
dc.creator.none.fl_str_mv Orbe Vargas, María Nicole
author Orbe Vargas, María Nicole
author_facet Orbe Vargas, María Nicole
author_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Tradiciones peruanas
alimentos peruanos
alimentos españoles
gastronomía
gastronomía peruana actual
Tradiciones peruanas
Peruvian food
Spanish food
gastronomy
Peruvian gastronomy today
topic Tradiciones peruanas
alimentos peruanos
alimentos españoles
gastronomía
gastronomía peruana actual
Tradiciones peruanas
Peruvian food
Spanish food
gastronomy
Peruvian gastronomy today
description This article will deal with the story «Carta canta», which belongs to the book Tradiciones peruanas, by Ricardo Palma. In this text, Palma relates the changes that took place in Peruvian food with the arrival of the Spaniards. Therefore, the purpose of this article is to learn about the Spanish influence on our gastronomy and to demonstrate the importance of the integration of different cultures into our own. This subject is of interest to me because it is related to my career and to the reality of Peruvian gastronomy today.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-10-08
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311
10.31381/epdlj.v3i3.4311
url http://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311
identifier_str_mv 10.31381/epdlj.v3i3.4311
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311/5277
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/El_Palma_de_la_Juventud/article/view/4311/6404
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2021 María Nicole Orbe Vargas
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2021 María Nicole Orbe Vargas
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/xml
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Ricardo Palma
publisher.none.fl_str_mv Universidad Ricardo Palma
dc.source.none.fl_str_mv El Palma de la Juventud; Vol. 3 Núm. 3 (2021): Enero - Diciembre; 115-122
El Palma de la Juventud; Vol. 3 No. 3 (2021): January - December; 115-122
2789-0813
10.31381/epdlj.v3i3
reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palma
instname:Universidad Ricardo Palma
instacron:URP
instname_str Universidad Ricardo Palma
instacron_str URP
institution URP
reponame_str Revistas - Universidad Ricardo Palma
collection Revistas - Universidad Ricardo Palma
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1789625162048471040
score 13.871978
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).