Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014)
Descripción del Articulo
The central objective of the research is to determine the nutritional properties of quinoa and paradoxes of social exclusion and inclu-sion in Peru (2011-2014) .The method is used for analysis and synthesis. It has been applied in depth interviews with producers, and surveys of a sample of 100 peopl...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2017 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/12993 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/12993 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Quinua productor consumidor paradojas de exclusión e inclusión. Quinoa producer consumer paradoxes of exclusion and inclusion. |
id |
REVUNMSM_889d941f083d4a1e86eb3cc201c24354 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/12993 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014)Propiedades alimenticias de la quinua y sus paradojas de exclusión e inclusión social en el Perú (2011-2014)Ramírez Miranda, DurgaRamírez Miranda, EdnaSáenz Arana, LuzQuinuaproductorconsumidorparadojas de exclusión e inclusión.Quinoaproducerconsumerparadoxes of exclusion and inclusion.The central objective of the research is to determine the nutritional properties of quinoa and paradoxes of social exclusion and inclu-sion in Peru (2011-2014) .The method is used for analysis and synthesis. It has been applied in depth interviews with producers, and surveys of a sample of 100 people who were selected using non-probability sampling. They have identified the nutritional properties of quinoa compared with other foods and the positive impact of an economic nature that generates its growth, supply and demand in the market. S and explains the paradox of inclusion and exclusion of quinoa between those who produce, sell and consume quinoa and the reasons why producers do not consume the one hand not knowing the high nutritional value of the product and market it elsewhere prefer because it is the only economic resource of this town, located in the high Andean zones, which are still excluded from state support. Development policies of the cultivation and consumption of quinoa to be applied in Peru is exposed.El objetivo central de la investigación es determinar las propiedades alimenticias de la quinua y sus paradojas de exclusión e inclusión social en el Perú (2011-2014). El método empleado es de análisis y síntesis. Se ha aplicado entrevistas en profundidad a productores, y encuestas a una muestra de 100 personas que se seleccionó aplicando el muestreo no probabilístico. Se han identificado las propiedades alimenticias de la quinua frente a otros alimentos y el impacto positivo de carácter económico que genera su cultivo, la oferta y la demanda en el mercado. Se explica la paradoja de la inclusión y exclusión de la quinua entre los que producen, venden y consumen quinua y las razones del porqué los productores no la consumen, de una parte por desconocer el alto valor nutritivo del producto y de otra parte prefieren comercializarlo porque es el único recurso económico de esta población, ubicada en zonas altoandinas, que sigue excluida del apoyo del Estado. Se expone las políticas de desarrollo del cultivo y consumo de la quinua que debe aplicarse en el Perú.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales2017-02-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/1299310.15381/is.v20i36.12993Investigaciones Sociales; Vol. 20 No. 36 (2016); 231-246Investigaciones Sociales; Vol. 20 Núm. 36 (2016); 231-2461818-47581560-9073reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/12993/11603Derechos de autor 2017 Durga Ramírez Miranda, Edna Ramírez Miranda, Luz Sáenz Aranahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/129932017-02-18T16:16:42Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) Propiedades alimenticias de la quinua y sus paradojas de exclusión e inclusión social en el Perú (2011-2014) |
title |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) |
spellingShingle |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) Ramírez Miranda, Durga Quinua productor consumidor paradojas de exclusión e inclusión. Quinoa producer consumer paradoxes of exclusion and inclusion. |
title_short |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) |
title_full |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) |
title_fullStr |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) |
title_full_unstemmed |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) |
title_sort |
Food properties of quinoa and its paradoxes exclusion and social inclusion in Peru (2011-2014) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Ramírez Miranda, Durga Ramírez Miranda, Edna Sáenz Arana, Luz |
author |
Ramírez Miranda, Durga |
author_facet |
Ramírez Miranda, Durga Ramírez Miranda, Edna Sáenz Arana, Luz |
author_role |
author |
author2 |
Ramírez Miranda, Edna Sáenz Arana, Luz |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Quinua productor consumidor paradojas de exclusión e inclusión. Quinoa producer consumer paradoxes of exclusion and inclusion. |
topic |
Quinua productor consumidor paradojas de exclusión e inclusión. Quinoa producer consumer paradoxes of exclusion and inclusion. |
description |
The central objective of the research is to determine the nutritional properties of quinoa and paradoxes of social exclusion and inclu-sion in Peru (2011-2014) .The method is used for analysis and synthesis. It has been applied in depth interviews with producers, and surveys of a sample of 100 people who were selected using non-probability sampling. They have identified the nutritional properties of quinoa compared with other foods and the positive impact of an economic nature that generates its growth, supply and demand in the market. S and explains the paradox of inclusion and exclusion of quinoa between those who produce, sell and consume quinoa and the reasons why producers do not consume the one hand not knowing the high nutritional value of the product and market it elsewhere prefer because it is the only economic resource of this town, located in the high Andean zones, which are still excluded from state support. Development policies of the cultivation and consumption of quinoa to be applied in Peru is exposed. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-02-18 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/12993 10.15381/is.v20i36.12993 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/12993 |
identifier_str_mv |
10.15381/is.v20i36.12993 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/12993/11603 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2017 Durga Ramírez Miranda, Edna Ramírez Miranda, Luz Sáenz Arana https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2017 Durga Ramírez Miranda, Edna Ramírez Miranda, Luz Sáenz Arana https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales |
dc.source.none.fl_str_mv |
Investigaciones Sociales; Vol. 20 No. 36 (2016); 231-246 Investigaciones Sociales; Vol. 20 Núm. 36 (2016); 231-246 1818-4758 1560-9073 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238217674391552 |
score |
13.788314 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).