Deploying Resilience ?: Family Farming and Food Systems in the Context of Covid-19
Descripción del Articulo
The Provincial Municipality of Huancayo participates in the Milan Pact, an agreement to promote sustainable food systems that promotes agro-ecological production. Junín is the first region, at the national level, in which a pilot of public purchases of fresh products is carried out for the National...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional de Ingeniería |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Ingeniería |
Lenguaje: | español inglés |
OAI Identifier: | oai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/1416 |
Enlace del recurso: | https://revistas.uni.edu.pe/index.php/iecos/article/view/1416 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | producción agroecológic agricultura COVID-19 agroecological production agriculture, |
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Deploying Resilience ?: Family Farming and Food Systems in the Context of Covid-19¿Desplegando resiliencia?: Agricultura familiar y sistemas alimentarios en contexto de Covid-19Rengifo Briceño, GabrielaLoli Meléndez, Fiorellaproducción agroecológicagriculturaCOVID-19agroecological productionagriculture,COVID-19The Provincial Municipality of Huancayo participates in the Milan Pact, an agreement to promote sustainable food systems that promotes agro-ecological production. Junín is the first region, at the national level, in which a pilot of public purchases of fresh products is carried out for the National School Food Program Qali Warma. During the most critical months of the pandemic, the price of potatoes in the Maltería de Huancayo market fell to 30 cents per kilo and the price on the farm to 10 cents. Although natural persons represent the bulk of the number of agricultural units, most of the agricultural area is managed by peasant communities. Thus, 88.48% of the agricultural area in Concepción is managed by peasant communities, 86.52% in Huancayo, 81.36% in Jauja, 75.65% in Tayacaja and 62.99% in Chupaca. The percentage of agricultural units in the five provinces is less than 3 hectares, being Tayacaja the one that presents 83% of lands smaller than 3 hectares and Huancayo with 91%.La Municipalidad Provincial de Huancayo participa del Pacto de Milán, un acuerdo para promover sistemas alimentarios sostenibles que promueve la producción agroecológica. Junín es la primera región, a nivel nacional, en que se ejecuta un piloto de compras públicas de productos frescos para el Programa Nacional de Alimentación Escolar Qali Warma. Durante los meses más críticos de la pandemia, el precio de la papa en el mercado Maltería de Huancayo llegó a caer hasta los 30 céntimos el kilo y el precio en chacra hasta 10 céntimos. A pesar que las personas naturales representan el grueso del número de las unidades agropecuarias, la mayoría de la superficie agropecuaria es manejada por comunidades campesinas. Así el 88.48% de superficie agropecuaria en Concepción es manejada por comunidades campesinas, el 86.52% en Huancayo, el 81.36% en Jauja, el 75.65% en Tayacaja y el 62.99% en Chupaca. El porcentaje de unidades agropecuarias en las cinco provincias es menor a 3 hectáreas, siendo Tayacaja la que presenta un 83% de tierras menores a 3 hectáreas y Huancayo con un 91%.Universidad Nacional de Ingeniería2021-12-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer ReviewedEvaluado por paresapplication/pdfaudio/mpegaudio/mpeghttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/iecos/article/view/141610.21754/iecos.v22i1.1416revista IECOS; Vol. 22 No. 1 (2021); 107-116Revista IECOS; Vol. 22 Núm. 1 (2021); 107-1162788-74802961-284510.21754/iecos.v22i1reponame:Revistas - Universidad Nacional de Ingenieríainstname:Universidad Nacional de Ingenieríainstacron:UNIspaenghttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/iecos/article/view/1416/1841https://revistas.uni.edu.pe/index.php/iecos/article/view/1416/3225https://revistas.uni.edu.pe/index.php/iecos/article/view/1416/3226Derechos de autor 2021 Gabriela Rengifo Briceño, Fiorella Loli Meléndezhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/14162025-01-21T15:59:32Z |
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The Provincial Municipality of Huancayo participates in the Milan Pact, an agreement to promote sustainable food systems that promotes agro-ecological production. Junín is the first region, at the national level, in which a pilot of public purchases of fresh products is carried out for the National School Food Program Qali Warma. During the most critical months of the pandemic, the price of potatoes in the Maltería de Huancayo market fell to 30 cents per kilo and the price on the farm to 10 cents. Although natural persons represent the bulk of the number of agricultural units, most of the agricultural area is managed by peasant communities. Thus, 88.48% of the agricultural area in Concepción is managed by peasant communities, 86.52% in Huancayo, 81.36% in Jauja, 75.65% in Tayacaja and 62.99% in Chupaca. The percentage of agricultural units in the five provinces is less than 3 hectares, being Tayacaja the one that presents 83% of lands smaller than 3 hectares and Huancayo with 91%. |
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