Stability of antioxidant activity leaf extract of Guadua angustifolia Kunth
Descripción del Articulo
Bamboo ( Guadua angustifolia Kunth) is a promising species of the tropics with great industrial potential, since all parts of the plant can be used. In addition to cane, leaves are a very important source of antioxidants. The objective of the investigation was to evaluate the stability of the antiox...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revista.unibagua.edu.pe:article/24 |
Enlace del recurso: | https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/24 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | capacidad antioxidante Bambú Guadua angustifolia Kunth antioxidant capacity Bamboo Guadua angustifolia Kunth |
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Stability of antioxidant activity leaf extract of Guadua angustifolia KunthEstabilidad de la actividad antioxidante de extracto de hojas de Guadua angustifolia KunthInga Santillán, Charles A.Chavez Quintana, Segundo G.capacidad antioxidanteBambú Guadua angustifolia Kunthantioxidant capacityBamboo Guadua angustifolia KunthBamboo ( Guadua angustifolia Kunth) is a promising species of the tropics with great industrial potential, since all parts of the plant can be used. In addition to cane, leaves are a very important source of antioxidants. The objective of the investigation was to evaluate the stability of the antioxidant capacity of the leaf extract G. angustifolia during storage. For this, a complete 2A x 2B factorial design was executed, with three replicas, where A= type of container (transparent and amber glass container) and B = storage temperature (ambient temperature and 4th refrigeration). The antioxidant activity was measured as a response variable, measured in percent inhibition, using the DPPH technique, every three days for a month. Finding that the extract ofthe bamboo leaves was very stable, after 30 days 80% of antioxidant activity was found and can be stored at room temperature and in transparent containers without altering its antioxidant capacity.El bambú ( Guadua angustifolia Kunth) es una especie promitente de los trópicos con un gran potencial industrial, puesto que todas las partes de la planta pueden ser utilizadas. Además de la caña, las hojas son una fuente muy importante de antioxidantes. El objetivo de la investigación fue evaluar a estabilidad de la capacidad antioxidante del extracto de hojas de G. angustifolia durante el almacenamiento. Para ello se ejecutó un diseño factorial completo 2A x 2B, con tres replicas, donde A= tipo de envase (envase de vidrio transparente y ámbar) y B= temperatura de almacenamiento (Tº ambiente y refrigeración 4°). Como variable respuesta se medió la actividad antioxidante, medida en porcentaje de inhibición, mediante la técnica DPPH, cada tres días durante un mes.Encontrando que el extracto de las hojas de bambú fue muy estable, a los 30 días se encontró el 80% de actividad antioxidante y puede ser almacenado a temperatura ambiente y en envases transparentes sin alterar su capacidad antioxidante.Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB)2020-11-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfaudio/mpeghttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/24Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 1 No. 1 (2020): Scientific Research Journal: Dékamu Agropec; 30-34Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 1 Núm. 1 (2020): Revista Científica Dékamu Agropec; 30-342709-31902709-318210.55996/dekamuagropec.v1i1reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstacron:UNIBAGUAspahttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/24/7https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/24/96Derechos de autor 2020 Revista Científica Dékamu Agropechttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revista.unibagua.edu.pe:article/242024-08-13T17:09:55Z |
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Bamboo ( Guadua angustifolia Kunth) is a promising species of the tropics with great industrial potential, since all parts of the plant can be used. In addition to cane, leaves are a very important source of antioxidants. The objective of the investigation was to evaluate the stability of the antioxidant capacity of the leaf extract G. angustifolia during storage. For this, a complete 2A x 2B factorial design was executed, with three replicas, where A= type of container (transparent and amber glass container) and B = storage temperature (ambient temperature and 4th refrigeration). The antioxidant activity was measured as a response variable, measured in percent inhibition, using the DPPH technique, every three days for a month. Finding that the extract ofthe bamboo leaves was very stable, after 30 days 80% of antioxidant activity was found and can be stored at room temperature and in transparent containers without altering its antioxidant capacity. |
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