Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia)
Descripción del Articulo
57 samples of 500 g of coffee were evaluated to compare the quality of coffee cup, in the rural sectors of the San Juan del Oro areas in Sandia - Puno and Apollo in Franz Tamayo - La Paz. Both production areas are located in an ecological floor that varies between 1300 to 1400 msnm, this being an im...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional del Altiplano |
Repositorio: | Revistas Universidad Nacional del Altiplano |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/182 |
Enlace del recurso: | https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/182 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Coffee quality special origin cupping Café calidad especial de origen catación |
id |
REVUNAP_2fe612ba25e0d362657bfce72bdf7ebc |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/182 |
network_acronym_str |
REVUNAP |
repository_id_str |
|
network_name_str |
Revistas Universidad Nacional del Altiplano |
spelling |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia)Comparativo de calidad organoléptica de café (Coffea arabica L.) en Puno (Perú) y La Paz (Bolivia) Ramos Cotacallapa, EdwenLima-Medina, Israel Cornejo-Condori, Grover B. Coffeequalityspecial origincuppingCafécalidadespecial de origencatación57 samples of 500 g of coffee were evaluated to compare the quality of coffee cup, in the rural sectors of the San Juan del Oro areas in Sandia - Puno and Apollo in Franz Tamayo - La Paz. Both production areas are located in an ecological floor that varies between 1300 to 1400 msnm, this being an important factor, since high-quality coffee is obtained at more than 1200 msnm. For the evaluation of the samples in each production area of San Juan del Oro and Apollo, two samples (500g each) were made, first at 10% and second at 30% of the best samples for the evaluation of mixtures or blends. The best quality coffee was obtained 88.7 evaluation points of coffee beans from San Juan del Oro and 86.5 points in Apolo. The best cup organoleptic profile was presented in San Juan del Oro coffee with notes of "floral, honey, jasmine, complex", while in Apollo it was "citrus, floral, tangerine", resembling the qualities "floral, honey, and fruit flavor. " Based on the coffee classification of the Specialty Coffee Association of America, 55.4% of the coffee studied is in the special coffee category and 44.4% coffee of special origin. It is concluded that the best quality coffee is from San Juan del Oro; I do not enter Apolo, a production with better moisture conservation in parchment grain was observed, determining that there are organoleptic differences in both production areas and similar organoleptic profiles. 57 muestras de 500 g de café fueron evaluadas para comparar la calidad de taza de café, en los sectores rurales de las zonas de San Juan del Oro en Sandia - Puno y Apolo en Franz Tamayo - La Paz. Ambas zonas de producción se encuentran ubicadas en un piso ecológico que varía entre 1300 a 1400 m.s.n.m., siendo este un factor importante, ya que el café de altura de calidad se obtiene a más de 1200 m.s.n.m. Para la evaluación de las muestras en cada zona de producción de San Juan del Oro y Apolo, se realizaron dos muestreos (500g cada uno), primero al 10% y segundo al 30% de las mejores muestras para la evaluación de mezclas o blend. El mejor café de calidad se obtuvo 88.7 puntos de evaluación de granos de café procedentes de San Juan del Oro y 86.5 puntos en Apolo. El mejor perfil organoléptico de taza se presentó en café de San Juan del Oro con notas de "floral, miel, jazmín, complejo", en cambio en Apolo fue "cítrico, floral, mandarina", asemejándose en las cualidades "floral, miel, y sabor a frutos". En base a la clasificación de café de la Specialty Coffee Association of America el 55.4% del café estudiado está en la categoría café especial y el 44.4% café de origen especial. Se concluye que el mejor café de calidad es de San Juan del Oro; no entanto en Apolo se observó una producción con mejor conservación de humedad en grano pergamino, determinándose que existen diferencias organolépticas en ambas zonas de producción y perfiles organolépticos similares. Universidad Nacional del Altiplano de Puno2019-10-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/182Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 21 No. 4 (2019); 283 - 292 Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 21 Núm. 4 (2019); 283 - 292 2313-29572306-8582reponame:Revistas Universidad Nacional del Altiplanoinstname:Universidad Nacional del Altiplanoinstacron:UNAPspahttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/182/161Copyright (c) 2020 Revista de Investigaciones Altoandinasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-10-07T15:14:28Zmail@mail.com - |
dc.title.none.fl_str_mv |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) Comparativo de calidad organoléptica de café (Coffea arabica L.) en Puno (Perú) y La Paz (Bolivia) |
title |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) |
spellingShingle |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) Ramos Cotacallapa, Edwen Coffee quality special origin cupping Café calidad especial de origen catación |
title_short |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) |
title_full |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) |
title_fullStr |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) |
title_full_unstemmed |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) |
title_sort |
Comparison of organoleptic quality of coffee (Coffea arabica L.) in Puno (Peru) and La Paz (Bolivia) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Ramos Cotacallapa, Edwen Lima-Medina, Israel Cornejo-Condori, Grover B. |
author |
Ramos Cotacallapa, Edwen |
author_facet |
Ramos Cotacallapa, Edwen Lima-Medina, Israel Cornejo-Condori, Grover B. |
author_role |
author |
author2 |
Lima-Medina, Israel Cornejo-Condori, Grover B. |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Coffee quality special origin cupping Café calidad especial de origen catación |
topic |
Coffee quality special origin cupping Café calidad especial de origen catación |
dc.description.none.fl_txt_mv |
57 samples of 500 g of coffee were evaluated to compare the quality of coffee cup, in the rural sectors of the San Juan del Oro areas in Sandia - Puno and Apollo in Franz Tamayo - La Paz. Both production areas are located in an ecological floor that varies between 1300 to 1400 msnm, this being an important factor, since high-quality coffee is obtained at more than 1200 msnm. For the evaluation of the samples in each production area of San Juan del Oro and Apollo, two samples (500g each) were made, first at 10% and second at 30% of the best samples for the evaluation of mixtures or blends. The best quality coffee was obtained 88.7 evaluation points of coffee beans from San Juan del Oro and 86.5 points in Apolo. The best cup organoleptic profile was presented in San Juan del Oro coffee with notes of "floral, honey, jasmine, complex", while in Apollo it was "citrus, floral, tangerine", resembling the qualities "floral, honey, and fruit flavor. " Based on the coffee classification of the Specialty Coffee Association of America, 55.4% of the coffee studied is in the special coffee category and 44.4% coffee of special origin. It is concluded that the best quality coffee is from San Juan del Oro; I do not enter Apolo, a production with better moisture conservation in parchment grain was observed, determining that there are organoleptic differences in both production areas and similar organoleptic profiles. 57 muestras de 500 g de café fueron evaluadas para comparar la calidad de taza de café, en los sectores rurales de las zonas de San Juan del Oro en Sandia - Puno y Apolo en Franz Tamayo - La Paz. Ambas zonas de producción se encuentran ubicadas en un piso ecológico que varía entre 1300 a 1400 m.s.n.m., siendo este un factor importante, ya que el café de altura de calidad se obtiene a más de 1200 m.s.n.m. Para la evaluación de las muestras en cada zona de producción de San Juan del Oro y Apolo, se realizaron dos muestreos (500g cada uno), primero al 10% y segundo al 30% de las mejores muestras para la evaluación de mezclas o blend. El mejor café de calidad se obtuvo 88.7 puntos de evaluación de granos de café procedentes de San Juan del Oro y 86.5 puntos en Apolo. El mejor perfil organoléptico de taza se presentó en café de San Juan del Oro con notas de "floral, miel, jazmín, complejo", en cambio en Apolo fue "cítrico, floral, mandarina", asemejándose en las cualidades "floral, miel, y sabor a frutos". En base a la clasificación de café de la Specialty Coffee Association of America el 55.4% del café estudiado está en la categoría café especial y el 44.4% café de origen especial. Se concluye que el mejor café de calidad es de San Juan del Oro; no entanto en Apolo se observó una producción con mejor conservación de humedad en grano pergamino, determinándose que existen diferencias organolépticas en ambas zonas de producción y perfiles organolépticos similares. |
description |
57 samples of 500 g of coffee were evaluated to compare the quality of coffee cup, in the rural sectors of the San Juan del Oro areas in Sandia - Puno and Apollo in Franz Tamayo - La Paz. Both production areas are located in an ecological floor that varies between 1300 to 1400 msnm, this being an important factor, since high-quality coffee is obtained at more than 1200 msnm. For the evaluation of the samples in each production area of San Juan del Oro and Apollo, two samples (500g each) were made, first at 10% and second at 30% of the best samples for the evaluation of mixtures or blends. The best quality coffee was obtained 88.7 evaluation points of coffee beans from San Juan del Oro and 86.5 points in Apolo. The best cup organoleptic profile was presented in San Juan del Oro coffee with notes of "floral, honey, jasmine, complex", while in Apollo it was "citrus, floral, tangerine", resembling the qualities "floral, honey, and fruit flavor. " Based on the coffee classification of the Specialty Coffee Association of America, 55.4% of the coffee studied is in the special coffee category and 44.4% coffee of special origin. It is concluded that the best quality coffee is from San Juan del Oro; I do not enter Apolo, a production with better moisture conservation in parchment grain was observed, determining that there are organoleptic differences in both production areas and similar organoleptic profiles. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-10-25 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/182 |
url |
https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/182 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/182/161 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 Revista de Investigaciones Altoandinas info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 Revista de Investigaciones Altoandinas |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional del Altiplano de Puno |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional del Altiplano de Puno |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 21 No. 4 (2019); 283 - 292 Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 21 Núm. 4 (2019); 283 - 292 2313-2957 2306-8582 reponame:Revistas Universidad Nacional del Altiplano instname:Universidad Nacional del Altiplano instacron:UNAP |
reponame_str |
Revistas Universidad Nacional del Altiplano |
collection |
Revistas Universidad Nacional del Altiplano |
instname_str |
Universidad Nacional del Altiplano |
instacron_str |
UNAP |
institution |
UNAP |
repository.name.fl_str_mv |
-
|
repository.mail.fl_str_mv |
mail@mail.com |
_version_ |
1712974421621211136 |
score |
13.959421 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).