Biological and chemical products for the control of gray and acid rot in the cultivation of vines (vitis vinifera l.) under field conditions, Chongoyape 2015
Descripción del Articulo
The objective of the present investigation was to determine that biological and chemical products allow control of gray rot and acid rot of vitis vinifera L. under field conditions, carried out in Chongoyape district, 2015. It was used the design of complete random blocks with 5 treatments and four...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2016 |
| Institución: | Universidad César Vallejo |
| Repositorio: | Revistas - Universidad César Vallejo |
| Lenguaje: | español inglés |
| OAI Identifier: | oai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/792 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/792 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Productos biológicos Productos químicos Control de pudrición gris y ácida Cultivo de vid Organic products Chemical products Control of gray and acidic rot Cultivation of vine |
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Biological and chemical products for the control of gray and acid rot in the cultivation of vines (vitis vinifera l.) under field conditions, Chongoyape 2015Productos biológicos y químicos para el control de pudrición gris y acida en el cultivo de vid (vitis vinífera l.) en condiciones de campo, Chongoyape 2015Rivera Puelles, Thalía PuellesCaján Alcántara, John WilliamProductos biológicosProductos químicosControl de pudrición gris y ácidaCultivo de vidOrganic productsChemical productsControl of gray and acidic rotCultivation of vineThe objective of the present investigation was to determine that biological and chemical products allow control of gray rot and acid rot of vitis vinifera L. under field conditions, carried out in Chongoyape district, 2015. It was used the design of complete random blocks with 5 treatments and four replicates with 60 clusters per treatment. The results obtained showed that there was no presence of Botrytes cinerea causal agent of "Gray Pudding" in both laboratory and field tests, but the complex of microorganisms that caused "Acid Pudding" was found, among which the bacteria Acetobacter Spp, yeast like Kloeckera spp and fungi like Aspergillus niger.La presente investigación tuvo como objetivo determinar que los productos biológicos y químicos permiten controlar la pudrición gris y la pudrición ácida del cultivo de vid (vitis vinífera l.) en condiciones de campo, llevada a cabo en el distrito de Chongoyape, 2015. Se utilizó el diseño de bloques completos al azar con 5 tratamientos y cuatro repeticiones con 60 racimos por tratamiento. Los resultados obtenidos mostraron que no existió presencia de Botritis cinérea agente causal de “Pudrición Gris” tanto en los análisis de laboratorio como en campo, pero si se encontró al complejo de microorganismos causantes de la “Pudrición Ácida” entre los que destacan las bacterias Acetobacter spp, levaduras como Kloeckera spp y hongos como Aspergillus niger.Universidad Cesar Vallejo2016-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfapplication/pdfhttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/792UCV Hacer; Vol. 5 No. 2 (2016): July - December; 66-75UCV Hacer; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - Diciembre; 66-752414-86952305-8552reponame:Revistas - Universidad César Vallejoinstname:Universidad César Vallejoinstacron:UCVspaenghttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/792/779http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/792/780https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/7922021-09-30T07:46:00Z |
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Biological and chemical products for the control of gray and acid rot in the cultivation of vines (vitis vinifera l.) under field conditions, Chongoyape 2015 Productos biológicos y químicos para el control de pudrición gris y acida en el cultivo de vid (vitis vinífera l.) en condiciones de campo, Chongoyape 2015 |
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The objective of the present investigation was to determine that biological and chemical products allow control of gray rot and acid rot of vitis vinifera L. under field conditions, carried out in Chongoyape district, 2015. It was used the design of complete random blocks with 5 treatments and four replicates with 60 clusters per treatment. The results obtained showed that there was no presence of Botrytes cinerea causal agent of "Gray Pudding" in both laboratory and field tests, but the complex of microorganisms that caused "Acid Pudding" was found, among which the bacteria Acetobacter Spp, yeast like Kloeckera spp and fungi like Aspergillus niger. |
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