PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF GRAPE SEEDS RESIDUES OF PISCO PRODUCTION
Descripción del Articulo
Pisco grapes are 8 known varieties of Vitis vinifera from which pisco is obtained during the pisco production process, by-products such as seeds, skins and others are released from the fruit; the seeds are lately becoming especially important due to their high content of polyphenols and their antiox...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/282 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/282 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Seeds Vitis vinifera polyphenolic compounds antioxidant activity Semillas compuestos polifenólicos actividad antioxidante |
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PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF GRAPE SEEDS RESIDUES OF PISCO PRODUCTIONDETERMINACIÓN DE POLIFENOLES TOTALES Y ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE DE EXTRACTO DE SEMILLAS DE UVAS RESIDUOS DE LA PRODUCCIÓN DE PISCOSSurco Laos, FelipeAyquipa Paucar, HildaQuispe Gamboa, WilfredoGarcía Ceccarelli, JorgeValle Campos, ManuelSeedsVitis viniferapolyphenolic compoundsantioxidant activitySemillasVitis viniferacompuestos polifenólicosactividad antioxidantePisco grapes are 8 known varieties of Vitis vinifera from which pisco is obtained during the pisco production process, by-products such as seeds, skins and others are released from the fruit; the seeds are lately becoming especially important due to their high content of polyphenols and their antioxidant properties. There are several methods for obtaining extracts and in order to obtain extracts with the highest possible polyphenol content in this study, an ultrasonic bath with a solvent system ethanol: water: acetic acid (90/9.5/0.5) is used, which is then taken to dryness in a rotary evaporator. The Total Polyphenols index was determined to be between 402 to 84 μg of seed, flavonoid compound index of 9 to 42 μg of seed; the antioxidant activity by the DPPH method expressed as IC50 between 0.184 to 0.858 mg of extract and by the FRAP method expressed as mM equivalent of trolox from 0.298 to 1.178 mg of extract of the different varieties respectively. The results obtained allow us to project the recovery of these wastes as possible nutraceutical substances.Las uvas pisqueras son 8 variedades conocidas de Vitis vinifera de las cuales se obtiene el pisco. Durante el proceso de producción del pisco se desprenden del fruto subproductos como las semillas, hollejos y otros; las semillas últimamente están cobrando especial importancia debido a su alto contenido en polifenoles y sus propiedades antioxidantes. Existen diversos métodos para la obtención de extractos y con el fin de obtener extractos con el mayor contenido de polifenoles posibles, en este estudio se hace uso de un baño ultrasonido con un sistema de solvente etanol: agua: ácido acético (90/9,5/0,5), el cual luego se lleva a sequedad en un evaporador rotatorio. Se determinó el índice de polifenoles totales encontrándose entre 402 a 84/g de semilla, índice de compuestos flavonoides de 9 a 42/g de semilla; la actividad antioxidante por el método de DPPH expresado como IC50 entre 0,184 a 0,858 mg de extracto y por el método FRAP expresado como mM equivalente de trolox de 0,298 a 1,178 mg de extracto de las distintas variedades, respectivamente. El resultado obtenido nos permite proyectar la recuperación de estos residuos como posibles sustancias nutracéuticas.Sociedad Química del Perú2020-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/28210.37761/rsqp.v86i2.282Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 86 Núm. 2 (2020): Revista de la Sociedad Química del Perú; 123-131Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 86 No. 2 (2020): Journal of Sociedad Química del Perú; 123-1312309-87401810-634X10.37761/rsqp.v86i2reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/282/245Derechos de autor 2020 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/2822020-09-30T16:41:04Z |
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Pisco grapes are 8 known varieties of Vitis vinifera from which pisco is obtained during the pisco production process, by-products such as seeds, skins and others are released from the fruit; the seeds are lately becoming especially important due to their high content of polyphenols and their antioxidant properties. There are several methods for obtaining extracts and in order to obtain extracts with the highest possible polyphenol content in this study, an ultrasonic bath with a solvent system ethanol: water: acetic acid (90/9.5/0.5) is used, which is then taken to dryness in a rotary evaporator. The Total Polyphenols index was determined to be between 402 to 84 μg of seed, flavonoid compound index of 9 to 42 μg of seed; the antioxidant activity by the DPPH method expressed as IC50 between 0.184 to 0.858 mg of extract and by the FRAP method expressed as mM equivalent of trolox from 0.298 to 1.178 mg of extract of the different varieties respectively. The results obtained allow us to project the recovery of these wastes as possible nutraceutical substances. |
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Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 86 Núm. 2 (2020): Revista de la Sociedad Química del Perú; 123-131 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 86 No. 2 (2020): Journal of Sociedad Química del Perú; 123-131 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v86i2 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
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