Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps
Descripción del Articulo
Introduction: Colorectal cancer (CRC) is a worldwide problem of public health and arises mainly from polyps. In last 25 years, a strategy called chemoprevention that consists of food intake like purple corn and turmeric or chemical substances like acetyl salicylic acid (ASA) and non-steroidal anti-i...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Sociedad de Gastroenterología del Perú |
Repositorio: | Revista de Gastroenterología del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistagastroperu.com:article/1308 |
Enlace del recurso: | http://www.revistagastroperu.com/index.php/rgp/article/view/1308 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Chemoprevention Colorectal cancer Zea mays Colonic polyps Quimioprevención Cáncer Colorrectal Pólipos colónicos L. |
id |
REVSGP_6b7689927948ff01680900abe1cc1dad |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistagastroperu.com:article/1308 |
network_acronym_str |
REVSGP |
network_name_str |
Revista de Gastroenterología del Perú |
repository_id_str |
. |
spelling |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polypsEficacia y seguridad del concentrado liofilizado de Zea mays morado en la prevención de formación de pólipos colónicosIchiyanagui R., CarlosSoriano A., CésarFrisancho V., OscarChemopreventionColorectal cancerZea maysColonic polypsQuimioprevenciónCáncer ColorrectalZea maysPólipos colónicos L.Introduction: Colorectal cancer (CRC) is a worldwide problem of public health and arises mainly from polyps. In last 25 years, a strategy called chemoprevention that consists of food intake like purple corn and turmeric or chemical substances like acetyl salicylic acid (ASA) and non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) that prevent effectively carcinogenesis reducing the risk of polyp development. Objective: To determine the efficacy and safety of lyophilized concentrate of purple corn (Zea mays L.) 200 mg in the prevention of colonic polyps development in private gastroenterological practice Methods: we randomly assigned 112 patients (cases) to receive this product and 112 patients (controls) to receive placebo, during 3 years. Both groups had similar demographic, clinical and medical history characteristics. Results: we found that cases developed 83% less polyps than controls (p<0.001). The cases that developed polyps were smaller in number, size and histology than at the beginning of the trial. The adverse events that cases presented were 4.5% similar to controls, mainly petechiae. Conclusion: We conclude that the lyophilize 0 mg was effective and safe in preventing the development of colonic polyps.Introducción: El cáncer colorrectal (CCR) es un problema mundial de salud pública y se origina principalmente a partir de pólipos. Hace 25 años se ha considerado una estrategia denominada quimioprevención que consiste en el consumo de alimentos como maíz morado y cúrcuma o sustancias químicas como ácido acetilsalicílico (AAS) y anti inflamatorios no esteroideos (AINEs) que previenen la carcinogénesis efectivamente al reducir el riesgo de desarrollo de pólipos. Objetivo: Determinar la eficacia y seguridad del concentrado liofilizado Zea mays morado 200 mg en la prevención de formación de pólipos colónicos en la práctica gastroenterológica privada. Material y métodos: aleatorizamos 112 pacientes (casos) para recibir este producto y 112 pacientes (controles) para recibir placebo, durante 3 años. Ambos grupos de similares características demográficas, clínicas y antecedentes patológicos. Resultados: Hallamos que los casos al final del estudio desarrollaron 83% menos pólipos que los controles (p<0,001). Los casos que desarrollaron pólipos fueron menores en número, tamaño e histología que al inicio del ensayo. Los eventos adversos que presentaron los casos fueron 4,5% similar a los controles, principalmente petequias. Conclusiones: Concluimos que e ea mays morado 200 mg es eficaz y seguro en la prevención del desarrollo de pólipos colónicos.Sociedad de Gastroenterología del Perú2021-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.revistagastroperu.com/index.php/rgp/article/view/130810.47892/rgp.2021.413.1308Revista de Gastroenterología del Perú; Vol. 41 Núm. 3 (2021); 156-1631609-722X1022-5129reponame:Revista de Gastroenterología del Perúinstname:Sociedad de Gastroenterología del Perúinstacron:SOCIOGASTROspahttp://www.revistagastroperu.com/index.php/rgp/article/view/1308/1081Derechos de autor 2021 Revista de Gastroenterología del Perúinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistagastroperu.com:article/13082022-05-20T20:07:59Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps Eficacia y seguridad del concentrado liofilizado de Zea mays morado en la prevención de formación de pólipos colónicos |
title |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps |
spellingShingle |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps Ichiyanagui R., Carlos Chemoprevention Colorectal cancer Zea mays Colonic polyps Quimioprevención Cáncer Colorrectal Zea mays Pólipos colónicos L. |
title_short |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps |
title_full |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps |
title_fullStr |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps |
title_full_unstemmed |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps |
title_sort |
Efficacy and safety of lyophilized concentrate purple corn (Zea mays L.) in preventing the formation of colonic polyps |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Ichiyanagui R., Carlos Soriano A., César Frisancho V., Oscar |
author |
Ichiyanagui R., Carlos |
author_facet |
Ichiyanagui R., Carlos Soriano A., César Frisancho V., Oscar |
author_role |
author |
author2 |
Soriano A., César Frisancho V., Oscar |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Chemoprevention Colorectal cancer Zea mays Colonic polyps Quimioprevención Cáncer Colorrectal Zea mays Pólipos colónicos L. |
topic |
Chemoprevention Colorectal cancer Zea mays Colonic polyps Quimioprevención Cáncer Colorrectal Zea mays Pólipos colónicos L. |
description |
Introduction: Colorectal cancer (CRC) is a worldwide problem of public health and arises mainly from polyps. In last 25 years, a strategy called chemoprevention that consists of food intake like purple corn and turmeric or chemical substances like acetyl salicylic acid (ASA) and non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) that prevent effectively carcinogenesis reducing the risk of polyp development. Objective: To determine the efficacy and safety of lyophilized concentrate of purple corn (Zea mays L.) 200 mg in the prevention of colonic polyps development in private gastroenterological practice Methods: we randomly assigned 112 patients (cases) to receive this product and 112 patients (controls) to receive placebo, during 3 years. Both groups had similar demographic, clinical and medical history characteristics. Results: we found that cases developed 83% less polyps than controls (p<0.001). The cases that developed polyps were smaller in number, size and histology than at the beginning of the trial. The adverse events that cases presented were 4.5% similar to controls, mainly petechiae. Conclusion: We conclude that the lyophilize 0 mg was effective and safe in preventing the development of colonic polyps. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-09-30 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://www.revistagastroperu.com/index.php/rgp/article/view/1308 10.47892/rgp.2021.413.1308 |
url |
http://www.revistagastroperu.com/index.php/rgp/article/view/1308 |
identifier_str_mv |
10.47892/rgp.2021.413.1308 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.revistagastroperu.com/index.php/rgp/article/view/1308/1081 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2021 Revista de Gastroenterología del Perú info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2021 Revista de Gastroenterología del Perú |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad de Gastroenterología del Perú |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad de Gastroenterología del Perú |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Gastroenterología del Perú; Vol. 41 Núm. 3 (2021); 156-163 1609-722X 1022-5129 reponame:Revista de Gastroenterología del Perú instname:Sociedad de Gastroenterología del Perú instacron:SOCIOGASTRO |
instname_str |
Sociedad de Gastroenterología del Perú |
instacron_str |
SOCIOGASTRO |
institution |
SOCIOGASTRO |
reponame_str |
Revista de Gastroenterología del Perú |
collection |
Revista de Gastroenterología del Perú |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1846699732337950720 |
score |
13.040749 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).