Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale)
Descripción del Articulo
The objective of this research was to evaluate the effect of temperature and agitation speed on weight loss (WeL%), water loss (WaL%) and solids gain (SG%) in the osmotic dehydration of ginger cubes. (Zingiber officinale). The applied parameters were: osmotic solution temperature 26, 36, and 46°C, s...
Autores: | , , , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad Nacional del Altiplano |
Repositorio: | Revista de Investigaciones Altoandinas |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/433 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Osmotic dehydration, solids gain, temperature, stirring speed, ginger. Deshidratación osmótica, ganancia de sólidos, velocidad de agitación, jengibre. |
id |
REVALT_9b28345b49b76970db146faa281a991c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/433 |
network_acronym_str |
REVALT |
network_name_str |
Revista de Investigaciones Altoandinas |
repository_id_str |
|
spelling |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale)Efecto de Temperatura y Velocidad de Agitación en el Deshidratado Osmótico de Jengibre (Zingiber Officinale)Cañazaca Tito, NancyCarrillo Huamani, JudithCoaquira-Quispe, Joel J.Pilco-Quesada, SilviaPilco Quesada, SilviaOsmotic dehydration, solids gain, temperature, stirring speed, ginger.Deshidratación osmótica, ganancia de sólidos, velocidad de agitación, jengibre.The objective of this research was to evaluate the effect of temperature and agitation speed on weight loss (WeL%), water loss (WaL%) and solids gain (SG%) in the osmotic dehydration of ginger cubes. (Zingiber officinale). The applied parameters were: osmotic solution temperature 26, 36, and 46°C, stirring speed of 30, 50 and 80 rpm, sample/osmotic solution ratio of 1:16 (p/p), sucrose concentration at 60% and experiment time 0, 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 min. The results showed that the temperature was the parameter that most influenced the WaL%, WeL%, and SG%, compared to the agitation speed it had a lower influence on the WaL%, WeL%, and SG%, this indicates that the high temperatures cause changes in the permeability of the cell membrane of the food, which generates greater transfer. The 26°C and 30 rpm treatment showed a higher diffusivity (De) with 5,20 x 10-4. The 46°C and 30 rpm treatment reported higher moisture losses with 35%, the 26°C and 30 rpm treatment presented an increased pH variation from 6.62 to 5.27, the 36°C and 50 rpm treatment showed a constant acidity of 0.05% and the treatment of 46°C and 80 rpm increase variation in soluble solids concentration to 35.16 °Brix. It was shown that temperature is the parameter that most influenced WaL%, WeL%, and SG%.El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la temperatura y la velocidad de agitación sobre la pérdida de peso (PP%), la pérdida de agua (PA%) y la ganancia de sólidos (GS%) en el deshidratado osmótico de cubos de jengibre (Zingiber officinale). Los parámetros aplicados fueron: temperatura de la solución osmótica 26, 36 y 46°C, velocidad de agitación de 30, 50 y 80 rpm, relación muestra / solución osmótica de 1:16 (p/p), concentración de sacarosa al 60% y tiempo de experimento 0, 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 y 120 min. Los resultados mostraron que la temperatura fue el parámetro que más influyó sobre la PA%, PP% y GS%; en comparación, la velocidad de agitación tuvo una menor influencia sobre la PA%, PP% y GS%; esto indica que las altas temperaturas provocan cambios en la permeabilidad de la membrana celular del alimento, lo que genera mayor transferencia. El tratamiento a 26°C y 30 rpm mostró una mayor difusividad (De) con 5.20 x 10-4. El tratamiento a 46 °C y 30 rpm reportó mayores pérdidas de humedad con un 35%, el tratamiento a 26°C y 30 rpm presentó mayor variación de pH de 6.62 a 5.27, el tratamiento a 36 °C y 50 rpm mostró una acidez constante de 0.05% y el tratamiento a 46°C y 80 rpm presentó una mayor ganancia de sólidos soluble con 35.16 °Brix. Se demostró que la temperatura es el parámetro que más influeyó sobre PA%, PP% y GS%.Universidad Nacional del Altiplano2022-08-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdf//huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/43310.18271/ria.2022.433Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research; Vol. 24 No. 3 (2022); 164-173Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research; Vol. 24 Núm. 3 (2022); 164-1732306-85822313-2957reponame:Revista de Investigaciones Altoandinasinstname:Universidad Nacional del Altiplanoinstacron:UNAPspa//huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/433/265Derechos de autor 2022 Revista de Investigaciones Altoandinasinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/4332022-09-13T15:04:10Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) Efecto de Temperatura y Velocidad de Agitación en el Deshidratado Osmótico de Jengibre (Zingiber Officinale) |
title |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) |
spellingShingle |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) Cañazaca Tito, Nancy Osmotic dehydration, solids gain, temperature, stirring speed, ginger. Deshidratación osmótica, ganancia de sólidos, velocidad de agitación, jengibre. |
title_short |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) |
title_full |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) |
title_fullStr |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) |
title_full_unstemmed |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) |
title_sort |
Effect of Temperature and Stirring Speed in Obtaining the Osmotic Dehydration of Jinger (Zingiber Officinale) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cañazaca Tito, Nancy Carrillo Huamani, Judith Coaquira-Quispe, Joel J. Pilco-Quesada, Silvia Pilco Quesada, Silvia |
author |
Cañazaca Tito, Nancy |
author_facet |
Cañazaca Tito, Nancy Carrillo Huamani, Judith Coaquira-Quispe, Joel J. Pilco-Quesada, Silvia Pilco Quesada, Silvia |
author_role |
author |
author2 |
Carrillo Huamani, Judith Coaquira-Quispe, Joel J. Pilco-Quesada, Silvia Pilco Quesada, Silvia |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Osmotic dehydration, solids gain, temperature, stirring speed, ginger. Deshidratación osmótica, ganancia de sólidos, velocidad de agitación, jengibre. |
topic |
Osmotic dehydration, solids gain, temperature, stirring speed, ginger. Deshidratación osmótica, ganancia de sólidos, velocidad de agitación, jengibre. |
description |
The objective of this research was to evaluate the effect of temperature and agitation speed on weight loss (WeL%), water loss (WaL%) and solids gain (SG%) in the osmotic dehydration of ginger cubes. (Zingiber officinale). The applied parameters were: osmotic solution temperature 26, 36, and 46°C, stirring speed of 30, 50 and 80 rpm, sample/osmotic solution ratio of 1:16 (p/p), sucrose concentration at 60% and experiment time 0, 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 min. The results showed that the temperature was the parameter that most influenced the WaL%, WeL%, and SG%, compared to the agitation speed it had a lower influence on the WaL%, WeL%, and SG%, this indicates that the high temperatures cause changes in the permeability of the cell membrane of the food, which generates greater transfer. The 26°C and 30 rpm treatment showed a higher diffusivity (De) with 5,20 x 10-4. The 46°C and 30 rpm treatment reported higher moisture losses with 35%, the 26°C and 30 rpm treatment presented an increased pH variation from 6.62 to 5.27, the 36°C and 50 rpm treatment showed a constant acidity of 0.05% and the treatment of 46°C and 80 rpm increase variation in soluble solids concentration to 35.16 °Brix. It was shown that temperature is the parameter that most influenced WaL%, WeL%, and SG%. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-08-25 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
//huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/433 10.18271/ria.2022.433 |
identifier_str_mv |
//huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/433 10.18271/ria.2022.433 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
//huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/433/265 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2022 Revista de Investigaciones Altoandinas info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2022 Revista de Investigaciones Altoandinas |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional del Altiplano |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional del Altiplano |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research; Vol. 24 No. 3 (2022); 164-173 Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research; Vol. 24 Núm. 3 (2022); 164-173 2306-8582 2313-2957 reponame:Revista de Investigaciones Altoandinas instname:Universidad Nacional del Altiplano instacron:UNAP |
instname_str |
Universidad Nacional del Altiplano |
instacron_str |
UNAP |
institution |
UNAP |
reponame_str |
Revista de Investigaciones Altoandinas |
collection |
Revista de Investigaciones Altoandinas |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1844977873132191744 |
score |
12.627587 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).