Biological and chemical products for the control of gray and acid rot in the cultivation of vines (vitis vinifera l.) under field conditions, Chongoyape 2015

Descripción del Articulo

The objective of the present investigation was to determine that biological and chemical products allow control of gray rot and acid rot of vitis vinifera L. under field conditions, carried out in Chongoyape district, 2015. It was used the design of complete random blocks with 5 tr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Rivera Puelles, Thalía, Caján Alcántara, John William
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad César Vallejo
Repositorio:Revista UCV-HACER
Lenguaje:español
inglés
OAI Identifier:oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1614
Enlace del recurso:http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1614
Nivel de acceso:acceso abierto
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spelling Biological and chemical products for the control of gray and acid rot in the cultivation of vines (vitis vinifera l.) under field conditions, Chongoyape 2015Productos biológicos y químicos para el control de pudrición gris y acida en el cultivo de vid (vitis vinífera l.) en condiciones de campo, Chongoyape 2015Rivera Puelles, ThalíaCaján Alcántara, John WilliamThe objective of the present investigation was to determine that biological and chemical products allow control of gray rot and acid rot of vitis vinifera L. under field conditions, carried out in Chongoyape district, 2015. It was used the design of complete random blocks with 5 treatments and four replicates with 60 clusters per treatment. The results obtained showed that there was no presence of Botrytes cinerea causal agent of "Gray Pudding" in both laboratory and field tests, but the complex of microorganisms that caused "Acid Pudding" was found, among which the bacteria Acetobacter Spp, yeast like Kloeckera spp and fungi like Aspergillus niger.  Key words: Organic products. Chemical products. Control of gray and acidic rot. Cultivation of vine.La presente investigación tuvo como objetivo determinar que los productos biológicos y químicos permiten controlar la pudrición gris y la pudrición ácida del cultivo de vid (vitis vinífera l.) en condiciones de campo, llevada a cabo en el distrito de Chongoyape, 2015. Se utilizó el diseño de bloques completos al azar con 5 tratamientos y cuatro repeticiones con 60 racimos por tratamiento. Los resultados obtenidos mostraron que no existió presencia de Botritis cinérea agente causal de “Pudrición Gris” tanto en los análisis de laboratorio como en campo, pero si se encontró al complejo de microorganismos causantes de la “Pudrición Ácida” entre los que destacan las bacterias Acetobacter spp, levaduras como Kloeckera spp y hongos como Aspergillus niger.  Palabras claves: Productos biológicos. Productos Químicos. Control de Pudrición gris y ácida. Cultivo de vid.Universidad César Vallejo Campus Chiclayo2018-09-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/161410.18050/ucv-hacer.v5i2.1614UCV HACER; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - diciembre; 66 - 75UCV-HACER; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - diciembre; 66 - 752414-86952305-855210.18050/ucv-hacer.v5i2reponame:Revista UCV-HACERinstname:Universidad César Vallejoinstacron:UCVspaenghttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1614/1306http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1614/1526Derechos de autor 2018 UCV-HACERhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-04T16:05:35Zmail@mail.com -
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La presente investigación tuvo como objetivo determinar que los productos biológicos y químicos permiten controlar la pudrición gris y la pudrición ácida del cultivo de vid (vitis vinífera l.) en condiciones de campo, llevada a cabo en el distrito de Chongoyape, 2015. Se utilizó el diseño de bloques completos al azar con 5 tratamientos y cuatro repeticiones con 60 racimos por tratamiento. Los resultados obtenidos mostraron que no existió presencia de Botritis cinérea agente causal de “Pudrición Gris” tanto en los análisis de laboratorio como en campo, pero si se encontró al complejo de microorganismos causantes de la “Pudrición Ácida” entre los que destacan las bacterias Acetobacter spp, levaduras como Kloeckera spp y hongos como Aspergillus niger.  Palabras claves: Productos biológicos. Productos Químicos. Control de Pudrición gris y ácida. Cultivo de vid.
description The objective of the present investigation was to determine that biological and chemical products allow control of gray rot and acid rot of vitis vinifera L. under field conditions, carried out in Chongoyape district, 2015. It was used the design of complete random blocks with 5 treatments and four replicates with 60 clusters per treatment. The results obtained showed that there was no presence of Botrytes cinerea causal agent of "Gray Pudding" in both laboratory and field tests, but the complex of microorganisms that caused "Acid Pudding" was found, among which the bacteria Acetobacter Spp, yeast like Kloeckera spp and fungi like Aspergillus niger.  Key words: Organic products. Chemical products. Control of gray and acidic rot. Cultivation of vine.
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