Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope
Descripción del Articulo
This study to characterize zootechnically to the lizard C. flavipunctatus as a food source and natural resource cooperating for its preservation and sustainable exploitation was done. From January to April 2015, in the countryside Mórrope specimen of both sexes was collected, in wh...
| Autores: | , , , , |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2018 |
| Institución: | Universidad César Vallejo |
| Repositorio: | Revista UCV-HACER |
| Lenguaje: | español inglés |
| OAI Identifier: | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1619 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| id |
2414-8695_b468410beaad9839e21e40bcf23a2620 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1619 |
| network_acronym_str |
2414-8695 |
| repository_id_str |
|
| network_name_str |
Revista UCV-HACER |
| spelling |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de MorropeCaracterización zootécnica del lagarto callopistes flavipunctatus de MórropeArbulú López, César AugustoDel Carpio Ramos, Pedro AntonioDel Carpio Ramos, Hilda AngélicaCabrera Coronado, Raul GermánGonzález Casas, NoéThis study to characterize zootechnically to the lizard C. flavipunctatus as a food source and natural resource cooperating for its preservation and sustainable exploitation was done. From January to April 2015, in the countryside Mórrope specimen of both sexes was collected, in which the body weight, weight and carcass yield, acceptance of meat flavor was evaluated. The results indicate that the lizard evaluated should be considered as a quality meat suitable source. It is suggest to continue with the investigation of the species to determine if any real effect on the qualities assumed by popular culture, rule out the presentation of zoonoses and the possibility to create protected or exclusion zones to allow the best reproduction of the species to avoid predation and repopulate the forest. Key words: Zootechnical characterization, lizard, Callopistes flavipunctatus. Se realizó el presente trabajo para caracterizar zootécnicamente al lagarto C. flavipunctatus como fuente de alimento y recurso natural cooperando para su preservación y explotación sostenible. De enero a abril del año 2015, en la campiña de Mórrope se colectó ejemplares de ambos sexos, en los que se evaluó el peso vivo, el peso y rendimiento de carcasa, la aceptación del sabor de la carne. Los resultados indican que el lagarto estudiado puede ser considerado como adecuado aprovisionador de carne de calidad. Se recomienda continuar con la investigación de la especie para determinar si existe efecto real sobre las cualidades asumidas por la cultura popular, descartar la posibilidad de la presentación de zoonosis y la posibilidad de poder generar zonas protegidas o de exclusión para permitir la mejor reproducción de la especie, para evitar la depredación y repoblar el bosque. Palabras clave: Caracterización Zootécnica, lagarto, Callopistes flavipunctatus. Universidad César Vallejo Campus Chiclayo2018-09-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/161910.18050/ucv-hacer.v5i2.1619UCV HACER; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - diciembre; 112 - 124UCV-HACER; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - diciembre; 112 - 1242414-86952305-855210.18050/ucv-hacer.v5i2reponame:Revista UCV-HACERinstname:Universidad César Vallejoinstacron:UCVspaenghttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619/1311http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619/1531Derechos de autor 2018 UCV-HACERhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-04T16:05:35Zmail@mail.com - |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope Caracterización zootécnica del lagarto callopistes flavipunctatus de Mórrope |
| title |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope |
| spellingShingle |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope Arbulú López, César Augusto |
| title_short |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope |
| title_full |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope |
| title_fullStr |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope |
| title_full_unstemmed |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope |
| title_sort |
Zootechnical characterization of the lizard Callopistes flavipunctatus de Morrope |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Arbulú López, César Augusto Del Carpio Ramos, Pedro Antonio Del Carpio Ramos, Hilda Angélica Cabrera Coronado, Raul Germán González Casas, Noé |
| author |
Arbulú López, César Augusto |
| author_facet |
Arbulú López, César Augusto Del Carpio Ramos, Pedro Antonio Del Carpio Ramos, Hilda Angélica Cabrera Coronado, Raul Germán González Casas, Noé |
| author_role |
author |
| author2 |
Del Carpio Ramos, Pedro Antonio Del Carpio Ramos, Hilda Angélica Cabrera Coronado, Raul Germán González Casas, Noé |
| author2_role |
author author author author |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
This study to characterize zootechnically to the lizard C. flavipunctatus as a food source and natural resource cooperating for its preservation and sustainable exploitation was done. From January to April 2015, in the countryside Mórrope specimen of both sexes was collected, in which the body weight, weight and carcass yield, acceptance of meat flavor was evaluated. The results indicate that the lizard evaluated should be considered as a quality meat suitable source. It is suggest to continue with the investigation of the species to determine if any real effect on the qualities assumed by popular culture, rule out the presentation of zoonoses and the possibility to create protected or exclusion zones to allow the best reproduction of the species to avoid predation and repopulate the forest. Key words: Zootechnical characterization, lizard, Callopistes flavipunctatus. Se realizó el presente trabajo para caracterizar zootécnicamente al lagarto C. flavipunctatus como fuente de alimento y recurso natural cooperando para su preservación y explotación sostenible. De enero a abril del año 2015, en la campiña de Mórrope se colectó ejemplares de ambos sexos, en los que se evaluó el peso vivo, el peso y rendimiento de carcasa, la aceptación del sabor de la carne. Los resultados indican que el lagarto estudiado puede ser considerado como adecuado aprovisionador de carne de calidad. Se recomienda continuar con la investigación de la especie para determinar si existe efecto real sobre las cualidades asumidas por la cultura popular, descartar la posibilidad de la presentación de zoonosis y la posibilidad de poder generar zonas protegidas o de exclusión para permitir la mejor reproducción de la especie, para evitar la depredación y repoblar el bosque. Palabras clave: Caracterización Zootécnica, lagarto, Callopistes flavipunctatus. |
| description |
This study to characterize zootechnically to the lizard C. flavipunctatus as a food source and natural resource cooperating for its preservation and sustainable exploitation was done. From January to April 2015, in the countryside Mórrope specimen of both sexes was collected, in which the body weight, weight and carcass yield, acceptance of meat flavor was evaluated. The results indicate that the lizard evaluated should be considered as a quality meat suitable source. It is suggest to continue with the investigation of the species to determine if any real effect on the qualities assumed by popular culture, rule out the presentation of zoonoses and the possibility to create protected or exclusion zones to allow the best reproduction of the species to avoid predation and repopulate the forest. Key words: Zootechnical characterization, lizard, Callopistes flavipunctatus. |
| publishDate |
2018 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2018-09-20 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619 10.18050/ucv-hacer.v5i2.1619 |
| url |
http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619 |
| identifier_str_mv |
10.18050/ucv-hacer.v5i2.1619 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa eng |
| language |
spa eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619/1311 http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/UCV-HACER/article/view/1619/1531 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2018 UCV-HACER http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2018 UCV-HACER http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad César Vallejo Campus Chiclayo |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad César Vallejo Campus Chiclayo |
| dc.source.none.fl_str_mv |
UCV HACER; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - diciembre; 112 - 124 UCV-HACER; Vol. 5 Núm. 2 (2016): Julio - diciembre; 112 - 124 2414-8695 2305-8552 10.18050/ucv-hacer.v5i2 reponame:Revista UCV-HACER instname:Universidad César Vallejo instacron:UCV |
| reponame_str |
Revista UCV-HACER |
| collection |
Revista UCV-HACER |
| instname_str |
Universidad César Vallejo |
| instacron_str |
UCV |
| institution |
UCV |
| repository.name.fl_str_mv |
-
|
| repository.mail.fl_str_mv |
mail@mail.com |
| _version_ |
1701652999656439808 |
| score |
13.883414 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).