Factores que influyen en la ingesta alimentaria de pacientes en diálisis peritonial del Hospital Guillermo Almenara Irigoyen, 2011

Descripción del Articulo

Objective: The aim of this study was to assess dietary intake of PD patients and to determine the intake with a variety of factors that can influence it. Methodology: We evaluated 20 PD patients of Guillermo Almenara Hospital,without any exclusion criteria. Nutritional assessment was complete, inclu...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Serrano Luján, Claudia, Pomé Cárdenas, Neda
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Peruana Unión
Repositorio:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/90
Enlace del recurso:https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/90
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Food intake, percentage of adequacy, nutritional requirements, level of depression, peritonial dialysis.
Ingesta alimentaria, porcentaje de adecuación, requerimientos nutricionales, nivel de depresión, dialisis peritoneal.
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dc.description.none.fl_txt_mv Objective: The aim of this study was to assess dietary intake of PD patients and to determine the intake with a variety of factors that can influence it. Methodology: We evaluated 20 PD patients of Guillermo Almenara Hospital,without any exclusion criteria. Nutritional assessment was complete, including major symptoms of the disease asdialysate solution, diuresis, anthropometry (BMI, PCT, WBC), level of úrea, nutritional history, analysis of dietaryintake by food frequency questionnaire, food, registration of dietary intake of 3 days and use of food compositiontable of Peru (2009). It was also considered a brief assessment of the economic and psychological availability, forall this relate to the situation of the intake. Results: Of the 20 patients, 12 were men and 8 women, mostly 35 to 60years. Protein intake was recorded 30% indicating a poor dietary intake. Indirect relationships were found betweenuremia and dialysis, with dietary intake (r = -0.38 and -0.2, respectively). By chi-square test found no dependencebetween depressive and intake level (sig. 0.77). Conclusion: These patients have deficiencies of protein, mainly vitamins and minerals in your dietary intake. For this group of patients, the factors that influence intake were: uremia,dialysis, and economic availability
Objetivo: El objetivo de este estudio fue analizar la ingesta alimentaria de pacientes en diálisis peritonial y deter- minar la relación de la ingesta con diversos factores que pueden influenciar en ella. Metodología: Se evaluaron a 20 pacientes de DP del Hospital Guillermo Almenara, sin criterio de exclusión alguno. La evaluación nutricional fue completa, incluyendo síntomas importantes de la patología como solución de dializado, diuresis, antropometría Indice masa corporal (IMC), Pliege cutáneo tricipital (PCT), Circunferencia muscular del brazo (CMB), nivel de úrea, anamnesis nutricional, análisis de la ingesta alimentaria mediante cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos, registro de ingesta alimentaria de 3 días y uso de la tabla de composición de alimentos del Perú (2009). Además, se consideró una evaluación sobre la disponibilidad económica y psicológica, todo ello para relacionarlo con la situación de la ingesta. Resultados: De los 20 pacientes, 12 fueron hombres y 8 mujeres, en su mayoría, de 35 a 60 años. Se registró una ingesta proteica de 30%, lo que indica una ingesta deficiente de proteínas. Se encontró relaciones indirectas entre la uremia y dializado, con la ingesta alimentaria (r: -0.38 y -0.2, respectivamente). Me- diante prueba de Chi-cuadrado no se encontró dependencia entre nivel depresivo e ingesta alimentaria (sig. 0.77). Conclusiones: Este grupo de pacientes presentan deficiencias de proteínas, vitaminas y minerales en su aporte dietético. Para este grupo de pacientes, los factores que influyen sobre la ingesta fueron: uremia, el dializado, y disponibilidad económica.
description Objective: The aim of this study was to assess dietary intake of PD patients and to determine the intake with a variety of factors that can influence it. Methodology: We evaluated 20 PD patients of Guillermo Almenara Hospital,without any exclusion criteria. Nutritional assessment was complete, including major symptoms of the disease asdialysate solution, diuresis, anthropometry (BMI, PCT, WBC), level of úrea, nutritional history, analysis of dietaryintake by food frequency questionnaire, food, registration of dietary intake of 3 days and use of food compositiontable of Peru (2009). It was also considered a brief assessment of the economic and psychological availability, forall this relate to the situation of the intake. Results: Of the 20 patients, 12 were men and 8 women, mostly 35 to 60years. Protein intake was recorded 30% indicating a poor dietary intake. Indirect relationships were found betweenuremia and dialysis, with dietary intake (r = -0.38 and -0.2, respectively). By chi-square test found no dependencebetween depressive and intake level (sig. 0.77). Conclusion: These patients have deficiencies of protein, mainly vitamins and minerals in your dietary intake. For this group of patients, the factors that influence intake were: uremia,dialysis, and economic availability
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