Uso de cuatro niveles de ensilado de pescado en la dieta de cuyes (Cavia porcellus), sobre su rendimiento productivo en la etapa de engorde

Descripción del Articulo

The objective of this work was to determine the use of four levels of fish silage in the diet of guinea pigs (Cavia porcellus), on their productive performance in the fattening stage, in the District of La Esperanza, province of Trujillo, Department of La Libertad, for which 48 guinea pigs of the Pe...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Phoco Cruz, Magali Sonia
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/14855
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/14855
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Cuyes
Ensilado de pescado
Ganancia de peso
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Rendimiento de canal
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description The objective of this work was to determine the use of four levels of fish silage in the diet of guinea pigs (Cavia porcellus), on their productive performance in the fattening stage, in the District of La Esperanza, province of Trujillo, Department of La Libertad, for which 48 guinea pigs of the Peruvian line (1/2) weaned at 14 ± 3 days of age, were used, were randomly distributed in 4 treatments with 3 repetitions. The treatments consisted of diets with levels T0 (0%), T1 (10%), T3 (20%) and T4 (30%) of fish silage. The experiment lasted 8 weeks. Weight gain and consumption was higher in T1 (10%), T2 (20%) and T3 (30%) in relation to T0 (0%) (p <0.05) and there was no difference between (T1 (10%), T2 (20%) and T3 (30%)) (p> 0.05). The food conversion was higher in T2 (20%) and T3 (30%). The carcass performance was better in T3 (30%) and the economic compensation was better in T2 (20%). It was concluded that the use of fish silage in the rations improved the productive performance of the guinea pig, being feasible in benefit-cost relation, incorporating up to 20% levels of the ration
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spelling Morachimo Borrego, Pablo JavierPhoco Cruz, Magali Sonia10/29/2019 10:4010/29/2019 10:402019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14855The objective of this work was to determine the use of four levels of fish silage in the diet of guinea pigs (Cavia porcellus), on their productive performance in the fattening stage, in the District of La Esperanza, province of Trujillo, Department of La Libertad, for which 48 guinea pigs of the Peruvian line (1/2) weaned at 14 ± 3 days of age, were used, were randomly distributed in 4 treatments with 3 repetitions. The treatments consisted of diets with levels T0 (0%), T1 (10%), T3 (20%) and T4 (30%) of fish silage. The experiment lasted 8 weeks. Weight gain and consumption was higher in T1 (10%), T2 (20%) and T3 (30%) in relation to T0 (0%) (p <0.05) and there was no difference between (T1 (10%), T2 (20%) and T3 (30%)) (p> 0.05). The food conversion was higher in T2 (20%) and T3 (30%). The carcass performance was better in T3 (30%) and the economic compensation was better in T2 (20%). It was concluded that the use of fish silage in the rations improved the productive performance of the guinea pig, being feasible in benefit-cost relation, incorporating up to 20% levels of the rationEl objetivo del presente trabajo fue determinar el uso de cuatro niveles de ensilado de pescado en la dieta de cuyes (Cavia porcellus), sobre su rendimiento productivo en la etapa de engorde, en el Distrito de La Esperanza, provincia de Trujillo del Departamento de La Libertad, para lo cual se emplearon 48 cuyes de la línea Perú (1/2) destetados a los 143−+ de edad, fueron distribuidos al azar en 4 tratamientos con 3 repeticiones. Los tratamientos consistieron en dietas con niveles T0 (0%), T1 (10%), T3 (20%) Y T4 (30%) de ensilado de pescado. El experimento duró 8 semanas. La ganancia de peso y el consumo fue mayor en T1 (10%), T2 (20%) y T3 (30%) con relación a T0 (0%) (p<0.05) y no hubo diferencias entre (T1 (10%), T2 (20%) y T3 (30%)) (p>0.05). La conversión alimenticia fue mejor en T2 (20%) Y T3 (30%). El rendimiento de canal fue mejor en T3 (30%) y la retribución económica fue mejor en T2 (20%). Se concluye que el uso del ensilado de pescado en las raciones se mejoró el rendimiento productivo del cuy, siendo factible, en relación beneficio-costo, incorporando hasta niveles de 20% de la ración.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAZO;256SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUCuyesEnsilado de pescadoGanancia de pesoConsumoRendimiento de canalRelación Beneficio/CostoUso de cuatro niveles de ensilado de pescado en la dieta de cuyes (Cavia porcellus), sobre su rendimiento productivo en la etapa de engordeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisBachillerIngeniero ZootecnistaZootecniaUniversidad Nacional de Trujillo. Facultad de Ciencias AgropecuariasORIGINALPhoco Cruz, Magali Sonia.pdfPhoco Cruz, Magali Sonia.pdfapplication/pdf3127209https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/2aa9891e-dabd-4214-9bbb-162ac6f085ce/downloada9814600127b00978d815b47cd68bd8cMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/8c6e9224-bd46-4b98-8314-bd82e812854e/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/14855oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/148552024-07-01 21:00:22.986http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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