Efecto de Lactobacillus plantarum sobre la absorción del hierro hémico y no hémico para la formación de hemoglobina en ratas alimentadas con bazo y yema de huevo

Descripción del Articulo

The objective of the present investigation was to evaluate the effect of Lactobacillus plantarum on the absorption of hemic and non-hemic iron for the formation of hemoglobin in rats fed with ram spleen and egg yolk; 30 copies of Rattus rattus race Holtzman were used, distributed in 6 groups (G), wi...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Alvarado Bazan, Maricelia Beatriz, Carrasco Samanillo, Emma Wuinny
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/14653
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/14653
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Lactobacillus plantarum
hierro hémico
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description The objective of the present investigation was to evaluate the effect of Lactobacillus plantarum on the absorption of hemic and non-hemic iron for the formation of hemoglobin in rats fed with ram spleen and egg yolk; 30 copies of Rattus rattus race Holtzman were used, distributed in 6 groups (G), with the following treatment: G-1, with physiological saline solution; G-2, with 0.5 mg of commercial iron; G-3, with 0.5 mg of iron contained in egg yolk; G-4, with a suspension of 1.3x1010 CFU / mL of L. plantarum plus 0.5 mg of iron contained in egg yolk; G-5, with 0.5 mg of iron contained in spleen and G-6, with a suspension of 1.3x1010 CFU / mL of L. plantarum plus 0.5 mg of iron contained in spleen. After 10 days of supplementation, after anesthesia, each blood was taken from the abdominal aorta, to determine plasma hemoglobin and serum iron, using the commercial biochemical kits. For the data analyzes, the ANOVA test was used to assess whether there is a significant difference between each group; demonstrating that L. plantarum favors the absorption of iron in groups supplemented with ram spleen (G-5) and ram spleen plus L. plantarum (G-6), obtaining as results 158.48 ug Fe / dL and 167.16 ug Fe / dL respectively. While, in hemoglobin, there was no significant difference in any of the groups.
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spelling Pretel Sevillano, Orlando EnriqueAlvarado Bazan, Maricelia BeatrizCarrasco Samanillo, Emma Wuinny10/16/2019 7:2810/16/2019 7:282019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14653The objective of the present investigation was to evaluate the effect of Lactobacillus plantarum on the absorption of hemic and non-hemic iron for the formation of hemoglobin in rats fed with ram spleen and egg yolk; 30 copies of Rattus rattus race Holtzman were used, distributed in 6 groups (G), with the following treatment: G-1, with physiological saline solution; G-2, with 0.5 mg of commercial iron; G-3, with 0.5 mg of iron contained in egg yolk; G-4, with a suspension of 1.3x1010 CFU / mL of L. plantarum plus 0.5 mg of iron contained in egg yolk; G-5, with 0.5 mg of iron contained in spleen and G-6, with a suspension of 1.3x1010 CFU / mL of L. plantarum plus 0.5 mg of iron contained in spleen. After 10 days of supplementation, after anesthesia, each blood was taken from the abdominal aorta, to determine plasma hemoglobin and serum iron, using the commercial biochemical kits. For the data analyzes, the ANOVA test was used to assess whether there is a significant difference between each group; demonstrating that L. plantarum favors the absorption of iron in groups supplemented with ram spleen (G-5) and ram spleen plus L. plantarum (G-6), obtaining as results 158.48 ug Fe / dL and 167.16 ug Fe / dL respectively. While, in hemoglobin, there was no significant difference in any of the groups.El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de Lactobacillus plantarum sobre la absorción del hierro hémico y no hémico para la formación de hemoglobina en ratas alimentadas con bazo carnero y yema de huevo; se emplearon 30 ejemplares de Rattus rattus raza Holtzman, distribuidas en 6 grupos (G), con el siguiente tratamiento: G-1, con solución salina fisiológica; G-2, con 0,5 mg de hierro comercial; G-3, con 0,5 mg de hierro contenida en yema de huevo; G-4, con una suspensión de 1,3x1010 UFC/mL de L. plantarum más 0.5 mg de hierro contenida en yema de huevo; G-5, con 0,5 mg de hierro contenido en bazo y el G-6, con una suspensión de 1,3x1010 UFC/mL de L. plantarum más 0.5 mg de hierro contenida en bazo. Finalizado los 10 días de suplementación, previa anestesia, a cada una se les extrajo sangre de la aorta abdominal, para determinar Hemoglobina en plasma y Hierro en suero, utilizando el kits comerciales bioquímicos. Para los análisis de datos se empleó la prueba ANOVA para evaluar si existe diferencia significativa entre cada grupo; demostrando que L. plantarum favorece la absorción del hierro en los grupos suplementados con bazo de carnero (G-5) y bazo de carnero más L. plantarum (G-6), obteniendo como resultados 158.48 ug Fe/dL y 167.16 ug Fe/dL respectivamente. Mientras que, en hemoglobina, no hubo diferencia significativa en ninguno de los grupos.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTesis;T-4091, T-4092SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRULactobacillus plantarumhierro hémicono hémicoEfecto de Lactobacillus plantarum sobre la absorción del hierro hémico y no hémico para la formación de hemoglobina en ratas alimentadas con bazo y yema de huevoinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalBiólogo MicrobiólogoMicrobiología y ParasitologíaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ciencias BiólogicasORIGINALALVARADO BAZÁN, Maricelia Beatriz y CARRASCO SAMANILLO, Emma Wuinny.pdfALVARADO BAZÁN, Maricelia Beatriz y CARRASCO SAMANILLO, Emma Wuinny.pdfapplication/pdf2507449https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/ee471b71-3dd9-44da-b918-829a7f9d3d73/downloadf4eff09e0a25b345fa51e44f6501b0d8MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/82bfea53-19ad-474b-83ea-f56fd868a712/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/14653oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/146532024-04-21 13:22:48.137http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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