Valor nutricional de la semilla de lupinus mutabilis proveniente de Otuzco, sometido a extrusión”

Descripción del Articulo

The seed of Lupinus mutabilis from Otuzco, submitted to Extrusion, was analyzed in order to know its nutritional value. It was determined Humidity and dry residue (gravimetric method of the stove), ashes (direct incineration), total proteins (Kjeldahl), carbohydrates (Fehling chemical method), fats...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Padilla Velasquez, Orlando Edward, Solano Palacios, Jorge Luis
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/7456
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/7456
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Lupinus mutabilis, Nutrientes, Extrusión
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description The seed of Lupinus mutabilis from Otuzco, submitted to Extrusion, was analyzed in order to know its nutritional value. It was determined Humidity and dry residue (gravimetric method of the stove), ashes (direct incineration), total proteins (Kjeldahl), carbohydrates (Fehling chemical method), fats (Soxhlet), calcium (complexometry) and iron (Munsey colorimetric with Phenanthroline). It was found that the seed of Lupinus mutabilis with shell and without shell from Otuzco subjected to Extrusion contain: 0.5% and 4.25% of humidity, respectively, 99.3% and 95.75% of dry residue, 1.37% and 1.34% of ash, 4.02% And 2.27% carbohydrates; 16.2% and 6.7% fat; 34.668% and 39.270% of total proteins; 10.75% and 10.65% calcium; And 1.21% and 0.53% of Iron, respectively. It is concluded that the seed of Lupinus mutabilis with shell and without shell coming from Otuzco, subjected to Extrusion, are important source of proteins and calcium
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spelling Gonzales Pósito, Gladys SilviaPadilla Velasquez, Orlando EdwardSolano Palacios, Jorge Luis2017-03-09T16:03:25Z2017-03-09T16:03:25Z2017https://hdl.handle.net/20.500.14414/7456The seed of Lupinus mutabilis from Otuzco, submitted to Extrusion, was analyzed in order to know its nutritional value. It was determined Humidity and dry residue (gravimetric method of the stove), ashes (direct incineration), total proteins (Kjeldahl), carbohydrates (Fehling chemical method), fats (Soxhlet), calcium (complexometry) and iron (Munsey colorimetric with Phenanthroline). It was found that the seed of Lupinus mutabilis with shell and without shell from Otuzco subjected to Extrusion contain: 0.5% and 4.25% of humidity, respectively, 99.3% and 95.75% of dry residue, 1.37% and 1.34% of ash, 4.02% And 2.27% carbohydrates; 16.2% and 6.7% fat; 34.668% and 39.270% of total proteins; 10.75% and 10.65% calcium; And 1.21% and 0.53% of Iron, respectively. It is concluded that the seed of Lupinus mutabilis with shell and without shell coming from Otuzco, subjected to Extrusion, are important source of proteins and calciumSe analizó la semilla de Lupinus mutabilis proveniente de Otuzco, sometido a Extrusión, con la finalidad de conocer su valor nutricional. Se determinó Humedad y residuo seco (método gravimétrico de la estufa), cenizas (incineración directa), proteínas totales (Kjeldahl), carbohidratos (método químico de Fehling), grasas (Soxhlet), calcio (complexometría) y hierro (colorimétrico de Munsey con fenantrolina). Se encontró que la semilla de Lupinus mutabilis con cáscara y sin cáscara proveniente de Otuzco sometido a Extrusión contienen: 0.5% y 4.25% de humedad, respectivamente, 99.3% y 95.75% de residuo seco, 1.37% y 1.34% de cenizas, 4.02% y 2.27% de carbohidratos; 16.2% y 6.7% de grasa; 34.668% y 39.270% de proteínas totales; 10.75% y 10.65% de calcio; y 1.21% y 0.53% de Hierro respectivamente. Se concluye que la semilla de Lupinus mutabilis con cáscara y sin cáscara proveniente de Otuzco, sometido a Extrusión, son fuente importante de proteínas y calcio.spaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRULupinus mutabilis, Nutrientes, ExtrusiónValor nutricional de la semilla de lupinus mutabilis proveniente de Otuzco, sometido a extrusión”info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquimicaLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/137afe1b-e46a-4a0e-be8f-c1ad9e318fdd/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINALPadilla Velasquez Orlando Edward.pdfPadilla Velasquez Orlando Edward.pdfapplication/pdf1545011https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/956fdb66-88f7-4c86-8902-cf5bc3104317/download2b458cf0752902d23442806843672c3dMD5120.500.14414/7456oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/74562017-11-15 12:18:36.263http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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