Inhibición sinérgica entre iones yoduro y polisacáridos de Opuntia ficus indica y Prosopis pallida en la corrosión del acero 1.25Cr-0.5Mo

Descripción del Articulo

The synergistic effect between the mixture of iodide ions (KI) and Opuntia ficus indica polysaccharide (OFI) and the mixture of iodide ions with Prosopis pallida (PP) on the corrosion inhibition of 1.25Cr-0.5Mo steel in 1M HCl at temperatures of 25 °C, 45 °C and 65 °C was studied and evaluated. The...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Vergara Roldan, Patricia Judith, Vásquez Amaya, Edgar O’Neill
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/18230
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/18230
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:corrosión del acero 1.25Cr-0.5Mo
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description The synergistic effect between the mixture of iodide ions (KI) and Opuntia ficus indica polysaccharide (OFI) and the mixture of iodide ions with Prosopis pallida (PP) on the corrosion inhibition of 1.25Cr-0.5Mo steel in 1M HCl at temperatures of 25 °C, 45 °C and 65 °C was studied and evaluated. The sample was obtained from a seamless 1.25Cr-0.5Mo steel pipe and electrochemical frequency modulation, electrochemical impedance spectroscopy, potentiodynamic polarization and polarization resistance techniques were used for the determination of inhibition efficiency. The highest inhibition efficiency between OFI + KI taking into account the four methods was obtained with 1 g.L −1 OF and 5 mM KI at 65 °C being 94% and between PP + KI was 94.7 % with 0.15 g.L −1 PP and 5 Mm KI at 65 °C. For both mixtures it was observed that the inhibition efficiency increased with temperature and KI dosage. It was noted that both mixtures conform to the Lagmuir isotherm and that with increasing temperature the energy oscillates between -30 and -40 kJ/mol demonstrating the spontaneity of the adsorbed film formation, furthermore it was observed that the free energy and enthalpy values show that the mixtures are chemically adsorbed. Likewise, the potentiodynamic polarization technique determined that the mixtures behave as mixed inhibitors with a preponderance in the inhibition of the anodic process.
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For both mixtures it was observed that the inhibition efficiency increased with temperature and KI dosage. It was noted that both mixtures conform to the Lagmuir isotherm and that with increasing temperature the energy oscillates between -30 and -40 kJ/mol demonstrating the spontaneity of the adsorbed film formation, furthermore it was observed that the free energy and enthalpy values show that the mixtures are chemically adsorbed. Likewise, the potentiodynamic polarization technique determined that the mixtures behave as mixed inhibitors with a preponderance in the inhibition of the anodic process.Se estudió y evaluó el efecto sinérgico entre la mezcla de iones yoduro (KI) y el polisacárido de Opuntia ficus indica (OFI) y la mezcla de iones yoduro con el Prosopis pallida (PP) en la inhibición de la corrosión del acero 1.25Cr-0.5Mo en HCl 1M a temperaturas de 25 °C, 45 °C y 65 °C. La muestra se obtuvo de una tubería de acero 1.25Cr-0.5Mo sin costura y para la determinación de eficiencia de inhibición se usaron técnicas de modulación de frecuencia electroquímica, espectroscopia de impedancia electroquímica, polarización potenciodinámica y resistencia a la polarización. La mayor eficiencia de inhibición entre OFI + KI tomando en cuenta los cuatro métodos se obtuvo con 1 g.L −1 OF y 5 mM KI a 65 °C siendo esta 94% y entre PP + KI fue de 94.7 % con 0.15 g.L −1 PP y 5 Mm KI a 65 °C. Para las dos mezclas se observó que la eficiencia de inhibición incrementó con la temperatura y la dosificación de KI. Se notó que ambas mezclas se ajustan a la isoterma de Lagmuir y que con el aumento de la temperatura la energía oscila entre -30 y -40 kJ/mol demostrando la espontaneidad de la formación de la película adsorbida, además se observó que los valores de energía libre y entalpia muestran que las mezclas se adsorben químicamente. Así mismo la técnica de la polarización potenciodinámica determinó que las mezclas se comportan como inhibidores mixtos con preponderancia en la inhibición del proceso anódico.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTmt;SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio Institucionalreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUcorrosión del acero 1.25Cr-0.5MoInhibición sinérgica entre iones yoduro y polisacáridos de Opuntia ficus indica y Prosopis pallida en la corrosión del acero 1.25Cr-0.5Moinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero MetalurgicoIngenieríaUniversidad Nacional de Trujillo Escuela de Ingeniería MetalurgicaLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/ec37d4d8-cf49-45b2-88a8-113d4318c073/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINALVergara Roldan y Vasquez Amaya.pdfVergara Roldan y Vasquez Amaya.pdfCorrosión del acero 1.25Cr-0.5Moapplication/pdf15941247https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/3b577fb3-790a-4733-bff0-75cf4e2f9145/downloadc298cae20133e642a8594818923a3b8bMD5120.500.14414/18230oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/182302023-07-03 13:05:31.647https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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