Influencia del tiempo de calcinación en hidroxiapatita producida a partir de cáscara de huevo sobre el tamaño de grano y el grado de cristalinida

Descripción del Articulo

The present research work developed synthetic hydroxyapatite from chicken eggshell (Gallus gallus) evaluating the influence of calcination time from 1 hour to 4 hours under a constant temperature of 1000°C on behavior of grain size and index of crystallinity. For this, the following procedure was fo...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Estrada Ninatanta, Diego Alejandro
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/16546
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/16546
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:hidroxiapatita producida a partir de cáscara de huevo
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description The present research work developed synthetic hydroxyapatite from chicken eggshell (Gallus gallus) evaluating the influence of calcination time from 1 hour to 4 hours under a constant temperature of 1000°C on behavior of grain size and index of crystallinity. For this, the following procedure was followed: Cleaning of the egg shell and separation of the membrane, drying, pulverizing, sieving, calcining at 800°C for 6 hours, phosphating and calcining at 1000°C. The samples were characterized through X-ray diffraction using the Rigaku brand diffractometer, Miniflex 600 model. The results showed that the highest crystallinity index is obtained under a calcination time of 2 hours with a value of 58.85% and a size of 61,510 nm grain; however, the smallest grain size corresponds to a calcination time of 3 hours with a value of 57.740 nm and a crystallinity index of 57.33%. This shows that the calcination time of hydroxyapatite influences the grain size and the degree of crystallinity of this. This shows that the calcination time of hydroxyapatite influences its grain size and its degree of crystallinity; obtaining recommended values which will serve as a basis for studies and development of biomaterials oriented to the reuse of resources.
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spelling Diaz Diaz, Alex FabianEstrada Ninatanta, Diego Alejandro4/10/2023 11:534/10/2023 11:532023-04https://hdl.handle.net/20.500.14414/16546The present research work developed synthetic hydroxyapatite from chicken eggshell (Gallus gallus) evaluating the influence of calcination time from 1 hour to 4 hours under a constant temperature of 1000°C on behavior of grain size and index of crystallinity. For this, the following procedure was followed: Cleaning of the egg shell and separation of the membrane, drying, pulverizing, sieving, calcining at 800°C for 6 hours, phosphating and calcining at 1000°C. The samples were characterized through X-ray diffraction using the Rigaku brand diffractometer, Miniflex 600 model. The results showed that the highest crystallinity index is obtained under a calcination time of 2 hours with a value of 58.85% and a size of 61,510 nm grain; however, the smallest grain size corresponds to a calcination time of 3 hours with a value of 57.740 nm and a crystallinity index of 57.33%. This shows that the calcination time of hydroxyapatite influences the grain size and the degree of crystallinity of this. This shows that the calcination time of hydroxyapatite influences its grain size and its degree of crystallinity; obtaining recommended values which will serve as a basis for studies and development of biomaterials oriented to the reuse of resources.El presente trabajo de investigación desarrolló hidroxiapatita sintética a partir de cáscara de huevo de gallina (Gallus gallus) evaluando la influencia del tiempo de calcinación desde 1 hora hasta 4 horas bajo una temperatura constante de 1000°C sobre comportamiento del tamaño de grano y el índice de cristalinidad. Para esto se siguió el siguiente procedimiento: Limpieza de la cáscara de huevo y separación de la membrana, secado, pulverizado, tamizado, calcinado a 800°C durante 6 horas, fosfatado y calcinación a 1000°C. Las muestras fueron caracterizadas a través de difracción de rayos X usando el difractómetro marca Rigaku, modelo Miniflex 600. Los resultados mostraron que el mayor índice de cristalinidad se obtiene bajo un tiempo de calcinación de 2 horas con un valor de 58.85% y un tamaño de grano de 61.510 nm; sin embargo el menor tamaño de grano corresponde a un tiempo de calcinación de 3 horas con un valor de 57.740 nm y un índice de cristalinidad de 57.33%.Esto demuestra que el tiempo de calcinación de hidroxiapatita influye en el tamaño de grano y en el grado de cristalinidad de esta; obteniendo valores recomendados los cuales servirán como base para estudios y desarrollo de biomateriales orientados al reaprovechamiento de recursos.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTsis;SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUhidroxiapatita producida a partir de cáscara de huevoInfluencia del tiempo de calcinación en hidroxiapatita producida a partir de cáscara de huevo sobre el tamaño de grano y el grado de cristalinidainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero de SistemasIngeniería de SistemasUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de IngenieríaORIGINALEstrada Ninatanta.pdfEstrada Ninatanta.pdfHidroxiapatita producida a partir de cáscara de huevoapplication/pdf2918410https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/a59334ea-1c6b-4238-9cdc-3b307d879845/download1bbecd0bc6db7c86ff6b98f4e4a60766MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/c0b4c216-96b4-4a09-9501-055543f3bf49/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/16546oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/165462024-04-21 13:04:17.374https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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