Niveles séricos de hierro comparados provenientes de hígado frito de bos taurus l. y tabletas genéricas de sulfato ferroso
Descripción del Articulo
We compared iron serum levels originating from fried liver of Bos taurus L. and generic ferrous sulphate tablets. Using the method of Iron - Ferrozina of BioSystems. The study was made in 16 apparently healthy volunteers. They in the first period ingested 300g of fried liver from Bos taurus L. and i...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2008 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/2895 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/2895 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Hierro, Hígado frito de bos taurus l, Tabletas sulfato ferroso |
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We compared iron serum levels originating from fried liver of Bos taurus L. and generic ferrous sulphate tablets. Using the method of Iron - Ferrozina of BioSystems. The study was made in 16 apparently healthy volunteers. They in the first period ingested 300g of fried liver from Bos taurus L. and in the second period a ferrous sulphate tablet was administered by oral route (300mg), we made determinations to 30 min, 1 hour, 2 hours, 4 hours, 6 hours and 8 hours in both periods respectively previous taking of a basal sample. The concentrations average obtained for the fried liver of Bos taurus L. were: 30 min (179.90 ug/dl), 1 hour (381.59 ug/dl), 2 hours (500.57 ug/dl), 4 hours (464.59 ug/dl), 6 hours (252.53 ug/dl) and 8 hours (165.17 ug/dl). For ferrous sulphate tablets were: 30 min(27.75 ug/dl), 1 hour (83.22 ug/dl), 2 hours (128.65 ug/dl), 4 hours (301.12 ug/dl), 6 hours (438.23 ug/dl) y 8 hours (266.59 ug/dl). Of the obtained results there concludes that: the ingestion of liver fried of Bos taurus L. had a fast absorption and a high iron serum levels, in comparison with the ferrous sulphate tablets |
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Gavidia Valencia, José GilbertoCalderón Rodríguez, Harold DanteJunes Pérez, Tania Luz2016-10-04T23:02:09Z2016-10-04T23:02:09Z2008https://hdl.handle.net/20.500.14414/2895We compared iron serum levels originating from fried liver of Bos taurus L. and generic ferrous sulphate tablets. Using the method of Iron - Ferrozina of BioSystems. The study was made in 16 apparently healthy volunteers. They in the first period ingested 300g of fried liver from Bos taurus L. and in the second period a ferrous sulphate tablet was administered by oral route (300mg), we made determinations to 30 min, 1 hour, 2 hours, 4 hours, 6 hours and 8 hours in both periods respectively previous taking of a basal sample. The concentrations average obtained for the fried liver of Bos taurus L. were: 30 min (179.90 ug/dl), 1 hour (381.59 ug/dl), 2 hours (500.57 ug/dl), 4 hours (464.59 ug/dl), 6 hours (252.53 ug/dl) and 8 hours (165.17 ug/dl). For ferrous sulphate tablets were: 30 min(27.75 ug/dl), 1 hour (83.22 ug/dl), 2 hours (128.65 ug/dl), 4 hours (301.12 ug/dl), 6 hours (438.23 ug/dl) y 8 hours (266.59 ug/dl). Of the obtained results there concludes that: the ingestion of liver fried of Bos taurus L. had a fast absorption and a high iron serum levels, in comparison with the ferrous sulphate tabletsSe compararon los niveles séricos de hierro provenientes de hígado frito de Bos taurus L. y tabletas genéricas de sulfato ferroso, utilizando el método de HIERRO – FERROZINA de BioSystems. El estudio se realizó en 16 voluntarios aparentemente sanos, a los cuales en el primer periodo ingirieron 300g de hígado frito de Bos taurus L. y en el segundo periodo se administró por vía oral una tableta de sulfato ferroso (300mg), realizándose determinaciones a los 30 min, 1 hora, 2 horas, 4 horas, 6 horas y 8 horas en ambos periodos respectivamente previa toma de una muestra basal. Las concentraciones promedio obtenidos para el hígado frito de Bos taurus L. fueron: 30 min (179.90 ug/dl), 1 hora (381.59 ug/dl), 2 horas (500.57ug/dl), 4 horas (464.59 ug/dl), 6 horas (252.53 ug/dl) y 8 horas (165.17 ug/dl); mientas que, para las tabletas de sulfato ferroso fueron: 30 min (27.75 ug/dl), 1 hora (83.22 ug/dl), 2 horas (128.65 ug/dl), 4 horas (301.12 ug/dl), 6 horas (438.23 ug/dl) y 8 horas (266.59 ug/dl). De los resultados obtenidos se concluye que la ingesta de hígado frito de Bos taurus L. tuvo una rápida absorción y una elevada concentración sérica de hierro, en comparación con las tabletas de sulfato ferrosospaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUHierro, Hígado frito de bos taurus l, Tabletas sulfato ferrosoNiveles séricos de hierro comparados provenientes de hígado frito de bos taurus l. y tabletas genéricas de sulfato ferrosoinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquimicaORIGINALCalderon Rodriguez Harold Dante.pdfCalderon Rodriguez Harold Dante.pdfapplication/pdf1553333https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/8d3c3f77-f837-49a1-839a-61c7bd78bd00/downloada578156c8ce4fce895fb2021c1d79fc2MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/139c24de-89b5-4f95-9462-9709317b7a11/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/2895oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/28952023-03-23 14:22:50.609http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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