Efecto de las dietas de harina de alverja, maca y soya en el desarrollo de núcleos de Apis mellifera L.
Descripción del Articulo
The objective of this work was to determine the effect of pea, maca and soy flour diets on the growth of Apis mellifera core. A completely randomized experimental design was used, with protein diets in 12 core-holders with 4 treatments and 3 repetitions; the first without artificial diet, the other...
| Autores: | , |
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| Formato: | tesis de grado |
| Fecha de Publicación: | 2018 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | UNITRU-Tesis |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10914 |
| Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/10914 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Dieta alverja maca soya núcleo Apis mellifera |
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The objective of this work was to determine the effect of pea, maca and soy flour diets on the growth of Apis mellifera core. A completely randomized experimental design was used, with protein diets in 12 core-holders with 4 treatments and 3 repetitions; the first without artificial diet, the other treatments received diets of pea flour, maca and soy; the effect was evaluated every 7 days in brooth population, adult population and weight gain of the colony in 42 days. ANOVA and comparison of Tukey's means were performed. It was found that the population of brooth was similar between 28.73 and 31 occupied cells, with respect to the adult bees population and the weight of the colony, which was fed with soy flour diet is estimated 7063 adult bees and an increase 3680 g respectively. Therefore, the soy flour diet increases the adult bees population and the weight of the A. mellifera bee colony compared to the control treatments, pea and maca flour diets. |
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Rodríguez Rodríguez, RobertoMedina Vásquez, Bianca Alejandrina StefanyCcoñas Lozano, Rubén Alberto11/6/2018 14:0911/6/2018 14:092018https://hdl.handle.net/20.500.14414/10914The objective of this work was to determine the effect of pea, maca and soy flour diets on the growth of Apis mellifera core. A completely randomized experimental design was used, with protein diets in 12 core-holders with 4 treatments and 3 repetitions; the first without artificial diet, the other treatments received diets of pea flour, maca and soy; the effect was evaluated every 7 days in brooth population, adult population and weight gain of the colony in 42 days. ANOVA and comparison of Tukey's means were performed. It was found that the population of brooth was similar between 28.73 and 31 occupied cells, with respect to the adult bees population and the weight of the colony, which was fed with soy flour diet is estimated 7063 adult bees and an increase 3680 g respectively. Therefore, the soy flour diet increases the adult bees population and the weight of the A. mellifera bee colony compared to the control treatments, pea and maca flour diets.El objetivo de este trabajo fue determinar el efecto de las dietas de harina de alverja, maca y soya en el desarrollo de núcleos de Apis mellifera. Se utilizó un diseño experimental completamente aleatorizado, con dietas proteicas en 12 portanúcleos con 4 tratamientos y 3 repeticiones; el primero sin dieta artificial, los otros tratamientos recibieron dietas de harina de alverja, maca y soya; se evaluó el efecto cada 7 días en población de cría, población de adultos y aumento de peso de la colonia en 42 días. Se realizó ANOVA y comparación de medias de Tukey. Se encontró que la población de cría es similar entre tratamientos con rangos entre 28.73 y 31 celdas ocupadas, con respecto a la población de abejas adultas y el peso de la colonia, se observó que alimentadas con dieta de harina de soya se estimó 7063 abejas adultas y un aumento 3680 g respectivamente. Por lo tanto, la dieta de harina de soya aumenta la población de abejas adultas y peso de la colonia de abejas A. mellifera en comparación con los tratamientos testigo, dietas de harina de alverja y maca.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTesis;T-3893, T-3894SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUDietaalverjamacasoyanúcleoApis melliferaEfecto de las dietas de harina de alverja, maca y soya en el desarrollo de núcleos de Apis mellifera L.info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalBiólogoBiologíaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ciencias BiólogicasLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/e28aae78-0cf9-4e2f-8dd3-67063387e1e0/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52ORIGINALMedina Vásquez, Bianca Alejandrina Stefany y Ccoñas Lozano, Rubén Alberto.pdfMedina Vásquez, Bianca Alejandrina Stefany y Ccoñas Lozano, Rubén Alberto.pdfapplication/pdf2298022https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/490ae044-6c5d-43fc-8a04-f19f49ac9f2c/downloadd9ad131e6ddc3872dc72af21b528ab00MD5120.500.14414/10914oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/109142024-01-01 21:32:17.754https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.peTk9URTogUExBQ0UgWU9VUiBPV04gTElDRU5TRSBIRVJFClRoaXMgc2FtcGxlIGxpY2Vuc2UgaXMgcHJvdmlkZWQgZm9yIGluZm9ybWF0aW9uYWwgcHVycG9zZXMgb25seS4KCk5PTi1FWENMVVNJVkUgRElTVFJJQlVUSU9OIExJQ0VOU0UKCkJ5IHNpZ25pbmcgYW5kIHN1Ym1pdHRpbmcgdGhpcyBsaWNlbnNlLCB5b3UgKHRoZSBhdXRob3Iocykgb3IgY29weXJpZ2h0Cm93bmVyKSBncmFudHMgdG8gRFNwYWNlIFVuaXZlcnNpdHkgKERTVSkgdGhlIG5vbi1leGNsdXNpdmUgcmlnaHQgdG8gcmVwcm9kdWNlLAp0cmFuc2xhdGUgKGFzIGRlZmluZWQgYmVsb3cpLCBhbmQvb3IgZGlzdHJpYnV0ZSB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gKGluY2x1ZGluZwp0aGUgYWJzdHJhY3QpIHdvcmxkd2lkZSBpbiBwcmludCBhbmQgZWxlY3Ryb25pYyBmb3JtYXQgYW5kIGluIGFueSBtZWRpdW0sCmluY2x1ZGluZyBidXQgbm90IGxpbWl0ZWQgdG8gYXVkaW8gb3IgdmlkZW8uCgpZb3UgYWdyZWUgdGhhdCBEU1UgbWF5LCB3aXRob3V0IGNoYW5naW5nIHRoZSBjb250ZW50LCB0cmFuc2xhdGUgdGhlCnN1Ym1pc3Npb24gdG8gYW55IG1lZGl1bSBvciBmb3JtYXQgZm9yIHRoZSBwdXJwb3NlIG9mIHByZXNlcnZhdGlvbi4KCllvdSBhbHNvIGFncmVlIHRoYXQgRFNVIG1heSBrZWVwIG1vcmUgdGhhbiBvbmUgY29weSBvZiB0aGlzIHN1Ym1pc3Npb24gZm9yCnB1cnBvc2VzIG9mIHNlY3VyaXR5LCBiYWNrLXVwIGFuZCBwcmVzZXJ2YXRpb24uCgpZb3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgdGhlIHN1Ym1pc3Npb24gaXMgeW91ciBvcmlnaW5hbCB3b3JrLCBhbmQgdGhhdCB5b3UgaGF2ZQp0aGUgcmlnaHQgdG8gZ3JhbnQgdGhlIHJpZ2h0cyBjb250YWluZWQgaW4gdGhpcyBsaWNlbnNlLiBZb3UgYWxzbyByZXByZXNlbnQKdGhhdCB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gZG9lcyBub3QsIHRvIHRoZSBiZXN0IG9mIHlvdXIga25vd2xlZGdlLCBpbmZyaW5nZSB1cG9uCmFueW9uZSdzIGNvcHlyaWdodC4KCklmIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uIGNvbnRhaW5zIG1hdGVyaWFsIGZvciB3aGljaCB5b3UgZG8gbm90IGhvbGQgY29weXJpZ2h0LAp5b3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgeW91IGhhdmUgb2J0YWluZWQgdGhlIHVucmVzdHJpY3RlZCBwZXJtaXNzaW9uIG9mIHRoZQpjb3B5cmlnaHQgb3duZXIgdG8gZ3JhbnQgRFNVIHRoZSByaWdodHMgcmVxdWlyZWQgYnkgdGhpcyBsaWNlbnNlLCBhbmQgdGhhdApzdWNoIHRoaXJkLXBhcnR5IG93bmVkIG1hdGVyaWFsIGlzIGNsZWFybHkgaWRlbnRpZmllZCBhbmQgYWNrbm93bGVkZ2VkCndpdGhpbiB0aGUgdGV4dCBvciBjb250ZW50IG9mIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uLgoKSUYgVEhFIFNVQk1JU1NJT04gSVMgQkFTRUQgVVBPTiBXT1JLIFRIQVQgSEFTIEJFRU4gU1BPTlNPUkVEIE9SIFNVUFBPUlRFRApCWSBBTiBBR0VOQ1kgT1IgT1JHQU5JWkFUSU9OIE9USEVSIFRIQU4gRFNVLCBZT1UgUkVQUkVTRU5UIFRIQVQgWU9VIEhBVkUKRlVMRklMTEVEIEFOWSBSSUdIVCBPRiBSRVZJRVcgT1IgT1RIRVIgT0JMSUdBVElPTlMgUkVRVUlSRUQgQlkgU1VDSApDT05UUkFDVCBPUiBBR1JFRU1FTlQuCgpEU1Ugd2lsbCBjbGVhcmx5IGlkZW50aWZ5IHlvdXIgbmFtZShzKSBhcyB0aGUgYXV0aG9yKHMpIG9yIG93bmVyKHMpIG9mIHRoZQpzdWJtaXNzaW9uLCBhbmQgd2lsbCBub3QgbWFrZSBhbnkgYWx0ZXJhdGlvbiwgb3RoZXIgdGhhbiBhcyBhbGxvd2VkIGJ5IHRoaXMKbGljZW5zZSwgdG8geW91ciBzdWJtaXNzaW9uLgo= |
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