Cuantificación de antocianinas totales en el extracto acuoso de zea mays l variedad morado y determinación de la capacidad antioxidante in vitro
Descripción del Articulo
The field of phytotherapy and Traditional Medicine banks of genetic resources are very prominent in the world but little studied in our country. Zea mays L variety Purple (purple corn) was one of the main food of indigenous peoples which is attributed medicinal properties due to chemical compounds o...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2010 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/4755 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/4755 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Maíz morado, Antocianinas, Capacidad antioxidante |
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The field of phytotherapy and Traditional Medicine banks of genetic resources are very prominent in the world but little studied in our country. Zea mays L variety Purple (purple corn) was one of the main food of indigenous peoples which is attributed medicinal properties due to chemical compounds one of which is the known effect of antioxidant anthocyanins. This study aims to quantify anthocyanins in the aqueous extract of Zea mays L variety purple and determine the antioxidant capacity in vitro using the pH differential methods Brand - Williams respectively. Purple corn was collected from five locations of Peru Arequipa, Ayacucho, Ancash, Lima and Cuzco. First select the sample, then cut into small pieces then prepare an aqueous extract of the filtrate led to a concentration of 5%. For the concentration of anthocyanins 1 ml was taken and prepared for each of the prepared samples was carried absorbance readings in the spectrophotometer Jenway to 700nm and 510 nm with the data was calculated the concentration of anthocyanins expressed as mg / L, the ability antioxidant of the aqueous extract is diluted to a concentration of 100 mg / mL for each sample prepared was carried absorbance readings at 517nm Jenway spectrophotometer, with data from the antioxidant capacity was calculated. The concentration of anthocyanins and antioxidant capacity found in the aqueous extract of Zea mays L purple variety of the five regions has a significant difference to the place of origin |
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For the concentration of anthocyanins 1 ml was taken and prepared for each of the prepared samples was carried absorbance readings in the spectrophotometer Jenway to 700nm and 510 nm with the data was calculated the concentration of anthocyanins expressed as mg / L, the ability antioxidant of the aqueous extract is diluted to a concentration of 100 mg / mL for each sample prepared was carried absorbance readings at 517nm Jenway spectrophotometer, with data from the antioxidant capacity was calculated. The concentration of anthocyanins and antioxidant capacity found in the aqueous extract of Zea mays L purple variety of the five regions has a significant difference to the place of originEl campo de la Fitoterapia y la Medicina Tradicional son bancos de recursos genéticos muy destacados en el mundo pero poco estudiados en nuestro país. El Zea mays L variedad morado (maíz morado) fue uno de los principales alimentos de los pueblos indígenas donde se le atribuye propiedades medicinales gracias a sus compuestos químicos siendo uno de ellos las antocianinas de conocido efecto antioxidante. El presente trabajo tiene como objetivo cuantificar antocianinas totales en el extracto acuoso de Zea mays L variedad morado y determinar la capacidad antioxidante in vitro utilizando los métodos de pH diferencial y Brand – Willians respectivamente. El maíz morado fue recolectado de cinco lugares del Perú Arequipa, Ayacucho, Ancash, Lima y Cuzco. Primero se selecciono las muestra, luego se corto en trozo pequeños luego se preparo un extracto acuoso del filtrado se llevo a una concentración del 5%. Para la concentración de antocianinas se tomo 1 ml y preparo de cada una de las muestras preparadas se realizo las lecturas de absorbancia en el espectrofotómetro Jenway a 700nm y 510 nm con los datos se calculo la concentración de antocianinas expresado en mg/L, La capacidad antioxidante del extracto acuoso se hace una dilución hasta una concentración 100 μg/mL para cada muestra preparada se realizo las lecturas de absorbancia en el espectrofotómetro Jenway a 517nm, con los datos obtenidos se calculo la capacidad antioxidante. La concentración de antocianinas y la capacidad antioxidante encontradas en el extracto acuoso de Zea mays L variedad morado de las cinco regiones tiene una diferencia significativa relacionada al lugar de procedenciaspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUMaíz morado, Antocianinas, Capacidad antioxidanteCuantificación de antocianinas totales en el extracto acuoso de zea mays l variedad morado y determinación de la capacidad antioxidante in vitroinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquimicaORIGINALBautista Portal Sheylla Katherine.pdfBautista Portal Sheylla Katherine.pdfapplication/pdf1271096https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/1d03aaf2-c69a-4cbe-ad80-11bf97c6849e/downloaddf5a4b0d718514da594b853452508e9bMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/12751a38-5374-469a-b53f-75b23121a71f/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/4755oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/47552017-11-15 12:18:38.109http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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