Efecto de la edad y la temperatura del escaldadoen la terneza del cuy (Cavia porcellus)

Descripción del Articulo

The aim of this research was to evaluate the effect of the age of the guinea pig and the temperature of scalding in its tenderness. In this study, three, six and nine month old “Peru line” guinea pigs from farms in Trujillo were scalded at 65, 75 and 85 °C in a time of 15 seconds. Factorial Experime...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Gutiérrez Plasencia, Gissela Janeth
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2012
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/7494
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/7494
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Escaldado, cuy, Cavia porcellus, terneza
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description The aim of this research was to evaluate the effect of the age of the guinea pig and the temperature of scalding in its tenderness. In this study, three, six and nine month old “Peru line” guinea pigs from farms in Trujillo were scalded at 65, 75 and 85 °C in a time of 15 seconds. Factorial Experimental 3x3 design was used, with three repetitions. The sensorial evaluation was carried out by a 10 person trained panel using a Non Structured Scale. This evaluation was done with three repetitions. SPSS 15 Computer Statistical Program was used for processing the ANVA which showed significant differences, in the treatments. Was carried outthen DUNCAN Multiple Comparisons obtaining as result that the best treatment was “T1” (3 months, 65ºC).
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spelling Ninaquispe Zare, Viviano PaulinoGutiérrez Plasencia, Gissela Janeth2017-04-24T18:15:53Z2017-04-24T18:15:53Z2012https://hdl.handle.net/20.500.14414/7494The aim of this research was to evaluate the effect of the age of the guinea pig and the temperature of scalding in its tenderness. In this study, three, six and nine month old “Peru line” guinea pigs from farms in Trujillo were scalded at 65, 75 and 85 °C in a time of 15 seconds. Factorial Experimental 3x3 design was used, with three repetitions. The sensorial evaluation was carried out by a 10 person trained panel using a Non Structured Scale. This evaluation was done with three repetitions. SPSS 15 Computer Statistical Program was used for processing the ANVA which showed significant differences, in the treatments. Was carried outthen DUNCAN Multiple Comparisons obtaining as result that the best treatment was “T1” (3 months, 65ºC).El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la edad del cuy y de la temperatura de escaldado en la terneza del cuy. En el estudio se utilizó cuyes de la Línea Perú, de granjas de la ciudad de Trujillo, de 3,6y9 meses de edad los cuales fueron escaldados en tres temperaturas 65,75,y 85ºC en un tiempo de 15 segundos, realizándose el diseño experimental factorial de 3 por 3 con 3 repeticiones. La evaluación sensorial se realizó mediante escala no estructurada con un panel por experiencia de 10 personas. Se utilizó el programa estadístico SPSS versión 15 para realizar el Análisis de Varianza, el cual arrojó diferencias significativas, entre los tratamientos. Se realizó las Comparaciones Múltiples de Duncan la que dio como resultado que el mejor tratamiento fue el “T1” (3 meses,65ºC).TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;250SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUEscaldado, cuy, Cavia porcellus, ternezaEfecto de la edad y la temperatura del escaldadoen la terneza del cuy (Cavia porcellus)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialAgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo. 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