Evaluación de la calidad microbiológica de extracto de Saccharum officinarum que se comercializa de forma ambulatoria en el distrito de Trujillo – La Libertad, Perú – 2018
Descripción del Articulo
The microbiological quality of the extract of Saccharum officinarum, which is marketed on an outpatient basis in the district of Trujillo - La Libertad, Perú - 2018, was evaluated. Total Coliforms, Thermotolerants and E. coli were counted using the Number Plus method. Probable (NMP) using BRILA brot...
Autor: | |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/11370 |
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Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Saccharum officinarum |
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The microbiological quality of the extract of Saccharum officinarum, which is marketed on an outpatient basis in the district of Trujillo - La Libertad, Perú - 2018, was evaluated. Total Coliforms, Thermotolerants and E. coli were counted using the Number Plus method. Probable (NMP) using BRILA broth and triptoned broth for E. coli. The number of viable mesophilic aerobic bacteria was made by the plate count method in Plate Count Agar (PCA). The number of molds and yeasts in Oxytetracycline Glucose Agar (OGA). It was demonstrated that Total Coliforms (96%), Thermotolerant Coliforms (100%), E. coli (14%), aerobic mesophiles and the number of molds and yeasts exceed the permissible limits. The present work showed that the extract of Saccharum officinarum dispensed in the public road contains, in general, a microbial load that exceeds the permissible limits, making it from the microbiological point of view, not suitable for human consumption. |
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Alvarado Salinas, Pedro ArnaldoLópez Lara, Leonard2/4/2019 8:582/4/2019 8:582018https://hdl.handle.net/20.500.14414/11370The microbiological quality of the extract of Saccharum officinarum, which is marketed on an outpatient basis in the district of Trujillo - La Libertad, Perú - 2018, was evaluated. Total Coliforms, Thermotolerants and E. coli were counted using the Number Plus method. Probable (NMP) using BRILA broth and triptoned broth for E. coli. The number of viable mesophilic aerobic bacteria was made by the plate count method in Plate Count Agar (PCA). The number of molds and yeasts in Oxytetracycline Glucose Agar (OGA). It was demonstrated that Total Coliforms (96%), Thermotolerant Coliforms (100%), E. coli (14%), aerobic mesophiles and the number of molds and yeasts exceed the permissible limits. The present work showed that the extract of Saccharum officinarum dispensed in the public road contains, in general, a microbial load that exceeds the permissible limits, making it from the microbiological point of view, not suitable for human consumption.Se evaluó la calidad microbiológica de extracto de Saccharum officinarum que se comercializa de forma ambulatoria en el distrito de Trujillo – La Libertad, Perú – 2018. Para ello se realizó el recuento de Coliformes Totales, Termotolerantes y E. coli mediante el método del Número Más Probable (NMP) empleando caldo BRILA y caldo triptonado para E. coli. El número de bacterias aerobias mesófilas viables se hizo mediante el método de recuento en placa en Plate Count Agar (PCA). El número de mohos y levaduras en Agar Glucosa Oxitetraciclina (OGA). Se demostró que los Coliformes Totales (96%), Coliformes Termotolerantes (100%), E. coli (14%), aerobios mesófilos y el número de mohos y levaduras superan los límites permisibles. El presente trabajo demostró que el extracto de Saccharum officinarum expendido en la vía publica contienen, en general, una carga microbiana que superan los límites permisibles, haciéndolo desde el punto de vista microbiológico, no apto para el consumo humano.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTesis;T-3952SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUSaccharum officinarumEvaluación de la calidad microbiológica de extracto de Saccharum officinarum que se comercializa de forma ambulatoria en el distrito de Trujillo – La Libertad, Perú – 2018info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalBiólogo MicrobiólogoMicrobiologíaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ciencias BiólogicasORIGINALLópez Lara, Leonard.pdfLópez Lara, Leonard.pdfapplication/pdf1544177https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/32515483-9002-40e2-8d3d-87a360102e5a/download25e09734a2c39a15f7fda085434f29e5MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/e93e2b84-e194-47d6-a3d0-285764f07383/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/11370oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/113702024-04-21 13:22:44.895http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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