Características bromatológicas de las conservas de tipo grated de sardina, expendidas en el mercado La Hermelinda – Trujillo, en el año 2012
Descripción del Articulo
The qualitative characteristics of canned sardine grated type, expended in the market The Hermelinda – Trujillo, at the year 2012 were determined. The brands were: ARACELLI, BRIALES, EL CHULLO, LA RICOTONA, PERUMAR, ROSALINDA, YANFISH, and TRADICION; to which underwent compositional analysis in thre...
| Autores: | , |
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| Formato: | tesis de grado |
| Fecha de Publicación: | 2014 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | UNITRU-Tesis |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/3754 |
| Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/3754 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Conserva, Sardina, Bromatológico |
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The qualitative characteristics of canned sardine grated type, expended in the market The Hermelinda – Trujillo, at the year 2012 were determined. The brands were: ARACELLI, BRIALES, EL CHULLO, LA RICOTONA, PERUMAR, ROSALINDA, YANFISH, and TRADICION; to which underwent compositional analysis in three stages: physical appearance container, phycho-sensory content review, and chemical analysis. The results showed that 50% of the samples had a deficit in its net weight and drained, the cans had dents, swelling, rust, corrosion, mislabeled, and lot and expiration date were not printed in indelible ink. The psycho- sensorial analysis determined if the smell, color, taste and texture was the characteristic of the sardine. In 80% of samples regular amount of thorns, bones and scales were found. Qualitative chemical analysis showed that the 30, 75, and 40% of the samples was slightly positive reaction to Ebert, Amidosoda, and investigation of hydrogen sulfide, respectively. Determination of Volatile Basic Nitrogen and Sodium Chloride allowed to decide whether or not the samples were unfit for consumption. So we conclude that 82,5% of the samples were determined unfit for human consumption, while canned fish “LA RICOTONA” and “TRADICION” were not. |
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Qualitative chemical analysis showed that the 30, 75, and 40% of the samples was slightly positive reaction to Ebert, Amidosoda, and investigation of hydrogen sulfide, respectively. Determination of Volatile Basic Nitrogen and Sodium Chloride allowed to decide whether or not the samples were unfit for consumption. So we conclude that 82,5% of the samples were determined unfit for human consumption, while canned fish “LA RICOTONA” and “TRADICION” were not.Se determinaron las características bromatológicas de las conservas tipo grated de sardina, expendidas en el mercado La Hermelinda – Trujillo, en el año 2012, con el objetivo de determinar si cumplían con el Reglamento Sanitario de Alimentos. Las marcas existentes en el mercado fueron: ARACELLI, BRIALES, EL CHULLO, LA RICOTONA, PERUMAR, ROSALINDA, YANFISH, y TRADICIÓN, a las cuales se les realizó el análisis bromatológico del aspecto físico del envase, examen psicosensorial del contenido, y el análisis químico. Los resultados mostraron que el 50% de las muestras presentaban un déficit en su peso neto y escurrido. A la vez, las latas de conservas presentaban abolladuras, hinchazón, óxido, corrosión, mal etiquetado, y el lote y fecha de vencimiento no estaban impresos con tinta indeleble. El análisis psicosensorial determinó si el olor, color, sabor y textura era el característico de la sardina. En el 80% de las muestras se encontró regular cantidad de espinas, huesos y escamas. Los análisis químicos cualitativos demostraron que el 30, 75, y 40% de las muestras fue ligeramente positiva a la reacción de Ebert, Amidosoda, e investigación de ácido sulfhídrico, respectivamente. La determinación de Nitrógeno Básico Volátil y Cloruro de Sodio nos permitió decidir si las muestras eran o no aptas para el consumo. En conclusión, el 82,5% de las muestras fueron aptas para el consumo humano, a excepción de las marcas “La Ricotona” y “Tradición”.spaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUConserva, Sardina, BromatológicoCaracterísticas bromatológicas de las conservas de tipo grated de sardina, expendidas en el mercado La Hermelinda – Trujillo, en el año 2012info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquimicaORIGINALCantos Huayla Janeth Alejandra.pdfCantos Huayla Janeth Alejandra.pdfapplication/pdf1358033https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/5e9a1b3b-c02c-4995-823e-418df12be0a6/downloadf5290e7c9116b15c9cc4569e0f0fd043MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/e1c5124b-967c-4385-b656-3d19c192bfc0/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/3754oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/37542017-11-15 12:18:37.847http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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