Características reologicas y texturales de pasta de tomate (Solanum lycopersicum L.) comercializada en la ciudad de trujillo - 2019.
Descripción del Articulo
The objective of this research was to determine the rheological and textural characteristics of three different brands of tomato pastes marketed in the city of Trujillo. The statistical design corresponded to one of a factor (trademark of tomato paste), with 3 replicas. First, compliance with the as...
Autor: | |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/13320 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/13320 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | pasta de tomate características reológicas características texturales |
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The objective of this research was to determine the rheological and textural characteristics of three different brands of tomato pastes marketed in the city of Trujillo. The statistical design corresponded to one of a factor (trademark of tomato paste), with 3 replicas. First, compliance with the assumptions of normality and homogeneity of variances was evaluated, using the Anderson-Darling and modified Levene tests, respectively; When these were met, the parametric tests of the analysis of variance (ANOVA) were performed, and then, when there were significant differences (p <0.05), the Tukey multiple comparisons test was applied, which compared the results through the formation of subgroups and determined in this way the best treatment. All statistical tests were performed with a 95% confidence level. The R 3.2.5 and R 3.4.1 software was used to process the data, with the "agricolae" and "car" packages, respectively. |
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Barraza Jáuregui, Gabriela del CarmenMendoza Espinoza, Enma Darinka Inmaculada2019-08-09T13:17:55Z2019-08-09T13:17:55Z2019https://hdl.handle.net/20.500.14414/13320The objective of this research was to determine the rheological and textural characteristics of three different brands of tomato pastes marketed in the city of Trujillo. The statistical design corresponded to one of a factor (trademark of tomato paste), with 3 replicas. First, compliance with the assumptions of normality and homogeneity of variances was evaluated, using the Anderson-Darling and modified Levene tests, respectively; When these were met, the parametric tests of the analysis of variance (ANOVA) were performed, and then, when there were significant differences (p <0.05), the Tukey multiple comparisons test was applied, which compared the results through the formation of subgroups and determined in this way the best treatment. All statistical tests were performed with a 95% confidence level. The R 3.2.5 and R 3.4.1 software was used to process the data, with the "agricolae" and "car" packages, respectively. El objetivo de esta investigación fue determinar las características reológicas y texturales de tres marcas diferentes de pastas de tomate comercializadas en la ciudad de Trujillo. El diseño estadístico correspondió a uno de un factor (marca comercial de pasta de tomate), con 3 réplicas. Primeramente se evaluó el cumplimiento de los supuestos de normalidad y homogeneidad de varianzas , mediante las pruebas de Anderson-Darling y Levene modificada, respectivamente; al cumplirse estos, se realizaron las pruebas paramétricas del análisis de varianza (ANOVA), y a continuación, al existir diferencias significativas (p<0.05) se aplicó la prueba de comparaciones múltiples de Tukey la cual comparó los resultados mediante la formación de subgrupos y se determinó de esta manera el mejor tratamiento. Todas las pruebas estadísticas se realizaron con un nivel de confianza del 95%. Para procesar los datos se utilizó los softwares R 3.2.5 y R 3.4.1, con los paquetes "agricolae" y "car", respectivamente.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;724SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUpasta de tomatecaracterísticas reológicascaracterísticas texturalesCaracterísticas reologicas y texturales de pasta de tomate (Solanum lycopersicum L.) comercializada en la ciudad de trujillo - 2019.Rheological and textural characteristics of tomato paste (solanum lycopersicum l) commercialized in the city of trujillo-2019info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialAgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo. 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